Paulownia – de la Palatul Copiilor Bistriţa la TVR 1

Proiectul Paulownia, câştigat anul trecut de către Palatul Copiilor Bistriţa, în cadrul concursului „Puşculiţa cu idei”, organizat de BCR, în colaborare cu Ministerul Educaţie, după ce şi-a extins aventura în Germania, prin realizarea unei perdele de protecţie în zona Allmenhausen, prin plantarea unor puieţi de paulownia şi evodia, produşi la Palat, în pepiniera cercului de agrobiologie, aduce noi semne bune.
În ultima săptămână din iunie, a venit la Palatul Copiilor, găsind un subiect foarte interesant, echipa de filmare şi realizare a emisiunii TVR 1 „În grădina Danei”. Tema dezbaterii a fost Paulownia – copacul viitorului, care în doi-trei ani reuşeşte să ajungă la o înălţime de cca. 25-30 m. Florile sunt produse primăvara devreme în buchete lungi de 10–30 cm, fiind foarte agreate de albine, iar mierea rezultată are un gust aparte şi plăcut. Fructul este o capsulă uscată, ce conţine mii de seminţe. Acest arbore mai este numit şi arborele prinţesei, în onoarea reginei Anna Pavlovna a Olandei, fiica ţarului Pavel I al Rusie.
La Palatul Copiilor există o seră unde se cultivă aceste plăntuţe, care, înainte de a fi cât bisericile de mari, necesită o atenţie specială. În cadrul înregistrării emisiunii, domnul director, profesor Sever Şuteu, iniţiatorul şi coordonatorul proiectului, ne-a povestit lucruri interesante despre acest arbore, dar şi despre evodia, arborele de miere, îngrijit, de asemenea, de agrobiologiştii noştri. A răspuns cu entuziasm întrebărilor şi curiozităţilor noastre, lămurindu-ne cu anumite aspecte privitoare la aceste plante miraculoase. Elevi de la cercul de creaţie literară au lecturat fragmente din pasajele lor dedicate Paulowniei.
La final, am avut parte de un experiment - am plantat puieţi de paulownia în diferite recipiente potrivite. A fost o experienţă minunată, iar, după cuvântul colegei mele Dorotheea Văcar - „ a fost o ocazie unică, pe care nu aş fi ratat-o niciodată!”.
Puteţi urmări înregistrarea, realizată pe final de iunie la Palat, în 3 sau 10 august pe TVR 1, în cadrul emisiunii „În grădina Danei”. E deosebit că proiectul Palatului e în atenţie naţională. Să nu pierdem din vedere şi faptul că la începutul toamnei, în cadrul Concursului Naţional de Ecologie „Ovidiu Bojor”, paulownienii de la Palatul Copiilor Bistriţa, împreună cu colaboratorii săi, vor planta puieţi de paulownia şi evodia şi în zona noastră, la Centrul Cultural Sfântul Pahomie, de la Gledin, coordonat de părintele Ioan Titieni.
Pas cu pas, aventura Paulownia se extinde!

Simina Balan Ciaca, clasa a IX-a
Palatul Copiilor Bistriţa

.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]