PĂUNIŢA, moment aniversar

Ansamblului Folcloric PĂUNIŢA al Casei de Cultură din Sângeorz Băi marchează 40 de ani de existenţă. Cu acest prilej, în cadrul Zilelor Sângeorz Băi, duminică va avea loc o întâlnire în cadru festiv cu toţii membrii Ansamblului Păuniţa care au activat de-a lungul anilor, prilej cu care directorul instituţiei, Florin Hodoroga, alături de primarul Roland Venig vor înmâna o serie de diplome celor care au contribuit la succesul ansamblului de-a lungul vremii.

La ora 16.00 va debuta spectacolul aniversar al Ansamblului Folcloric Păuniţa, pe scena din faţa primăriei, cu o seire de invitaţi surpriză.

Activitatea folclorică a Ansamblului început odată cu înfiinţarea Căminului Cultural în anul 1953, denumirea ansamblului, „PĂUNIŢA” , a fiind dată în anul 1971, an în care ansamblul a ieşit pentru prima dată peste hotare, în Franţa la Festivalurile internaţionale de la Chanzeaux şi Nancy, câştigând Marele Premiu „COUPE L”EST REPUBLICAIN”. De-a lungul timpului a participat şi la alte festivaluri internaţionale: Turcia (1974 şi 1997), Emiratele Arabe Unite(1975), Letonia(1991), Polonia(1995), Bulgaria(1995 şi 2008), Portugalia(2007), Festivalul Internaţional de Folclor „Toporaşul de Aur” – Zakopane, Polonia(2008), Ziua Culturala a Românilor din Gyula – Ungaria (2008), Volos – Grecia (2009), „La Obârşii la izvor” Gyula – Ungaria (2009).

Ansamblul Folcloric „PĂUNIŢA” al Casei Orăşeneşti de Cultură Sângeorz-Băi, este un colectiv artistic format din tineri, majoritatea elevi ai localităţii, structurat pe diferite grupe de dansatori în funcţie de vârstă. Aceştia sunt dornici să înveţe şi să perpetueze tradiţia locală, judeţeană şi naţională. Artiştii ansamblului, dansatorii, soliştii vocali şi instrumentişti, pun în scenă bogatele tradiţii locale a zonei de nord a judeţului nostru.

Armonia cromatică conferă costumaţiei, în ansamblul său, bun gust, artă şi o gamă infinită de motive populare, create de mâinile ingenioase ale ţărăncilor care păstrează şi astăzi o bogată comoară de artă populară autentică. Pălăriile cu păuni şi micile păuniţe ca podoabe pe cap – unice în România – sunt mândria feciorilor şi a fetelor, care le poartă în fiecare Duminică şi în zilele de sărbătoare.

Repertoriul formaţiei de dansuri este foarte bogat acoperind toate zonele folclorice ale ţării: Bucovina, Oltenia, Banat, Maramureş, Transilvania, specifice fiind însă dansurile de pe Valea Someşului Superior. Menţionez că la coregrafia şi întocmirea repertoriului formaţiei de dansuri populare şi-au adus contribuţia mari coregrafi ai ţarii: Emilian Barteş, Cornel Botoş, Viorel Vatamaniuc, Ioan Munteanu, Vasile Costin, Puiu Vasilescu, Marin Barbu.

Orchestra ansamblului a fost mulţi ani condusă de regretatul profesor de muzică Larion Todică, renumit virtuos instrumentist care stăpânea toate instrumentele de suflat. În prezent orchestra este condusă de Ionică Moldovan, un virtuos instrumentist, renumit viorist care a obţinut în anul 2002 premiului I pe ţară „Cel mai bun Taraf Tradiţional” alături de alte două instrumente: braci (violă) şi bas (contrabas), deasemenea şi acestea având virtuoşi interpreţi instrumentali. Repertoriul orchestrei cuprinde, pe lângă melodiile suitelor de dansuri, cântece specifice Văii Someşului superior.

În prezent în soliştii vocali fac parte din generaţia tânără, câţiva dintre ei fiind chiar copii, dintre care remarcăm pe eleva Oana Hoza, cls. aV-a, care deja are în palmaresul ei numeroase premii şi trofee câştigate la concursuri şi festivaluri folclorice: Premiul I „Zestrea satului”(2009), Marele premiu de intrepretare vocală „De Ispas la Năsăud”(2009) etc. Un ansamblu cu care ne mândrim nu doar noi cei din judeţ, ci întreaga ţară, prin valoarea lui. La mulţi ani, Păuniţa!

Comentarii

19/08/11 10:39
Vizitator

La multi ani ,,Paunita,, sa duceti mesajul nostru cultural mai departe cu cinste.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5