PAVEL DAN OMAGIAT LA TURDA ȘI LA CÂMPIA TURZII

În anul de grație 2017 principala preocupare a paveldaniștilor constă în celebrarea prozatorului Câmpiei Transilvaniei, scriitorul de valoare națională PAVEL DAN ( 1907-1937 ), născut în comuna Tritenii de Sus, județul Cluj, decedat la vârsta de 30 de ani, în plină forță creatoare. Pavel Dan este aniversat și comemorat consecvent din anul 1987, când Comitetul Municipal de Cultură și Artă al municipiului Turda a organizat un simpozion – cu participarea scriitorilor Ion Vlad, Constantin Țoiu și Traian Iancu- , o expoziție de cărți, precum și prima ediție a concursului de creație- proză scurtă- numit „ Pavel Dan ”, a doua ediție desfășurându-se peste doi ani, în fine, ideea a fost preluată de Comitetul Județean Cluj de Cultură și Artă, sub egida căruia acestui concurs i s-a adăugat secțiunea de eseu. Premiul cel mare la întâia ediție a fost acordat tânărului scriitor, pe atunci, Aurel Podaru. În anul 2007 (100 de ani de la naștere, 70 de ani de la trecerea în Eternitate) , a fost organizat tot la Turda un alt simpozion cu valoare națională, când cercetătorul turdean Valentin Vișinescu și-a lansat cartea intitulată „ Pavel Dan și Turda ”.
Anul acesta îl omagiem pe prozatorul ardelean prin organizarea simpozionului „ Pavel Dan :110 ani de la naștere, 80 de ani de la trecerea sa în Eternitate”, desfășurat recent la Colegiul Național „ Mihai Viteazul ” din Turda și la Liceul „ Pavel Dan ” din Câmpia Turzii. La Turda au prezentat comunicări scriitorul Aurel Podaru, născut în comuna Tritenii de Sus ( „ Momente din viața și activitatea scriitorului Pavel Dan ”), prof.Karina Riti („ Crâmpeie dintr-un destin de excepție ” ),prof. dr.Maria Rodean ( „ Blajul lui Pavel Dan ”), M.I Casimcea ( „ Pentru celebrarea lui Pavel Dan ” ). Un relevant cuvânt de deschidere a simpozionului a rostit directoarea Colegiului, prof.Angela Candrea.
Ediția de la Câmpia Turzii s-a constituit într-un moment cultural de amplitudine, demn de scriitorul omagiat, al cărui nume îl poartă liceul din municipiu. Mă refer în primul rând la ambianța din sală, în care se aflau cadre didactice, bibliotecara liceului –organizatoarea unei expoziții adecvate de carte -, elevi, unii îmbrăcați în costme populare au citit scurte fragmente din proza lui Pavel Dan, se mai aflau pe o masă, așezate cu simț estetic, roade ale pământului pe care îl cultivau prototipurile unor personaje din nuvelele paveldaniste și pe care urmașii acestora continuă să-l cultive. Remarcabilă este foaia volantă intitulată „ Pavel Dan și localismul creator ”, multiplicată în suficiente exemplare, inițiată și realizată de profesoarele Raluca Petran și Diana Feurdean.Pe ambele pagini ale unei coli de hârtie A4 este prezentat scriitorul celebrat în cadrul următoarele rubrici :Portret biografic , Opera în volume,Traduceri ale operei, Receptarea critică, Promovarea operei paveldaniste, aici fiind evidențiată Asociația Culturală „ Pavel Dan ”- înființată la 14 decembrie 2013 -, nefiind însă menționată revista Paveldaniștii, al cărei nr. 1 a fost tipărit în anul 2015. Moderatoarea simpozionului a fost directoarea liceului, prof. Daniela Cristina Popa, iar comunicări au prezentat Aurel Podaru, Maria Rodean, M.I.Casimcea- prezenți și la Colegiul turdean- , precum și prof. Raluca Petran ( „ Ion Chinezu în pagini de corespondență cu Pavel Dan ”), iar prof. Diana Feurdean a prezentat succint lucrarea „ Metafora ospățul dracului în nuvelistica lui Pavel Dan ”, în curs de redactare.
Elevele Oana Maria Bucur, Denisa Rebeca Oltean și Denisa Bocoș - coordonate de prof.Paul Mada - au citit texte scrise de ele, cu referire la proza lui Pavel Dan.
Simpozionul dedicat vieții și operei lui Pavel Dan se va desfășura în viitorul apropiat și la Colegiul Tehnic „ Victor Ungureanu ” din municipiul Câmpia Turzii, în final la Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor.
Inițiatorul Asociației Culturale „Pavel Dan”, al revistei „Paveldaniștii”, precum și al activităților prin care omagiem acum prozatorul Câmpiei Transilvaniei este scriitorul Aurel Podaru, născut în Tritenii lui Pavel Dan, stabilit de o jumătate de veac la Beclean, județul Bistrița-Năsăud. El a editat ediția critică integrală în 3 volume a operei lui Pavel Dan, a redactat cu profesionalism bibliografia,totodată a îngrijit cea mai recentă ediție Pavel Dan, „Ursita”, cu o amplă prefață semnată de scriitorul Ion Vlad, toate aceste importante cărți fiind sprijinite financiar de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, al cărui președinte este Emil Radu Moldovan, prin Biblioteca Județeană „ George Coșbuc” , director- scriitorul Ioan Pintea.

Mircea Ioan CASIMCEA

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5