Un părinte cu har, dăruit credinţei

P.C. preot pensionar Mircea Pop şi minunata carte „Monografia satului Sebiş”

Un preot cu har dumnezeiesc deosebit, un exemplu de dăruire pentru dreapta credinţă ortodoxă, un părinte respectat şi respectabil, un păstor care şi-a dăruit viaţa credincioşilor din Parohia satului Sebiş, comuna Şieuţ, începând din anul 1959 şi până la 1 martie 2011, când s-a pensionat este P.C. preot pensionar Mircea Pop, un împătimit şi al scrisului pentru a consemna istoria acestor frumoase meleaguri într-o carte de referinţă intitulată „Monografia satului Sebiş”, apărută în anul 2012, la Editura Barna’s din Bistriţa.
Cu multă sfială, decenţă, mult respect şi bun simţ a acceptat un scurt interviu, în care s-a confesat şi ne-a relatat succint „povestea” cărţii de suflet, pe care a continuat-o şi a văzut lumina tiparului.
Rep.: - Când v-aţi gândit să redactaţi „Monografia satului Sebiş” şi de ce?
P.C. preot Mircea Pop: - De vreo 15 ani m-am gândit să continui monografia frumosului şi dragului meu meleag – Sebiş, evenimentele fiind consemnate în „Cartea de Aur” a Sebişului, de către înaintaşi, respectiv preot paroh Vasile Nechiti şi preot paroh Ioanichie Groze, ginerele preotului Nechiti.
Am consemnat şi eu, în „Cartea de Aur” toate evenimentele din 1959, de când am venit în parohie.
Am constatat că era scris de mână, nu era accesibil tuturor creştinilor, iar „Cartea de Aur” nu se putea împrumuta, având înscrisă, pe manşeta cărţii, o afurisenie pentru a nu fi înstrăinat, acces la ea având numai preoţii parohi.
Acesta a fost motivul care mi-a deschis ochii şi sufletul pentru a scrie o carte bine documentată, cu argumente şi evenimente veridice, din istoria zbuciumată a satului Sebiş.
Drept urmare, am continuat şi am prelucrat cronologic evenimentele, reuşind, cu ajutorul unor fotografii document, de mare însemnătate, să ilustrez istoria fără distorsiuni a minunatelor meleaguri româneşti.
Rep.: - După o viaţă întreagă dăruită în slujba credincioşilor pe care i-aţi păstorit cu multă evlavie şi dăruire, aţi simţit nevoia să „mărturisiţi” pe hârtie tot ce înseamnă viaţă, trăiri, obiceiuri, oameni de seamă, tradiţii şi jertfe pentru Sfânta Biserică?
P.C. preot Mircea Pop: - Am simţit un har dumnezeiesc, un imbold în a descrie şi consemna dragostea desăvârşită a credincioşilor mei faţă de biserică, inclusiv sacrificiul unei familii din Sebiş de a-şi vinde o pereche de cai ca să înfrumuseţeze biserica cu două icoane argintate cu Maica Domnului.
Rep.: - Ce evenimente deosebite, sensibile şi descrise vor găsi cititorii în minunata carte a P.C. preot paroh pensionar Mircea Pop?
P.C. preot Mircea Pop: - Cel mai important eveniment petrecut, nu cu mulţi ani în urmă, constă în faptul că, după rugăciuni făcute în faţa icoanei Maicii Domnului, aflată în biserica noastră din Sebiş, icoană adusă de la Muntele Sfânt Athos, din Grecia, în anul 1916, o femeie care era în comă de două săptămâni şi-a revenit în totalitate şi a plecat sănătoasă acasă.
Rep.: - Ce reprezintă pentru creştini acest volum tipărit şi cum pot intra în posesia lui?
P.C. preot Mircea Pop – Acest valoros volum merită un loc de cinste pe masa creştinilor şi nu putea să apară fără aportul de suflet al C.J. B-N, prin dl. preşedinte Radu Moldovan, vicepreşedinte Alexandru Pugna, C.J.C B-N – director prof. dr. Gavril Ţărmure şi alţi oameni de bine, cu suflet mare şi nobil.
Cartea se află la autor, în Sebiş, iar doritorii care vor să intre în posesia ei pot suna la tel. 0263.261227 pentru a afla lucruri inedite despre istoria locului.
Rep.: - Vă mulţumim şi Dumnezeu să vă dea putere şi har duhovnicesc în continuare.
P.C. preot Mircea Pop: – Şi eu vă mulţumesc mult d-le ziarist Lazăr, iar Dumnezeu să binecuvânteze redacţia „Răsunetul”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5