Pe 24 martie marcăm Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei

La fiecare 18 secunde, o persoană moare din cauza tuberculozei, deşi s-au făcut progrese semnificative din punct de vedere al tratamentului în ultimii ani. În UE, România este, din păcate, campioană în ceea ce privește incidența tuberculozei.La nivelul judetului nostru,anul trecut erau in evidentă aprox. 150 de bolnavi cu TBC, iar anul acesta stăm mai bine, avind in evidență în jur de 100 de bolnavi cu TBC.
Tuberculoza este o boală infecțioasă cu incidență scăzută în Statele Unite ale Americii și Europa de Vest, dar crescută în Africa, Asia și țări din estul Europei, cum este și România. Afecțiunea este provocată de bacteria Mycobacterium Tuberculosis, cunoscută și sub numele de „bacilul Koch”.
Este una dintre bolile infecțioase cu răspândire facilă, fiindcă poate fi transmisă prin picăturile de salivă răspândite în aer de către persoana infectată, în timpul vorbirii, tusei sau strănutului. Fiindcă pătrunde în organism prin căile aeriene, afectează inițial plămânii, însă în anumite cazuri infecția se poate extinde și la nivel osos, renal sau sistem nervos central. Persoanele infectate au între 5% și 10% șanse să dezvolte boala, în funcție de starea sistemului lor imunitar. De aceea, se consideră factori de risc suplimentar virusul HIV, perioada sarcinii sau prezența unor boli cronice (diabet, hepatită, etc.).
Chiar dacă bacteria este prezentă în corp, atât timp cât infecția nu evoluează, persoana nu prezintă simptome și nu este contagioasă. Atunci când tuberculoza își face totuși simțită prezența (devine activă), cele mai multe simptome sunt neglijate și puse pe seama unei răceli banale: tuse (cel puțin 2-3 săptămâni), expectorații și uneori tuse cu sânge, scădere în greutate, transpirații pe timpul nopții, febră, oboseală accentuată.
Diagnosticarea se realizează diferit în cazurile de TB latentă sau activă. Dacă persoana nu prezintă simptome și există doar bănuieli sau prezența unor factori de risc, se realizează teste cutanate sau de sânge. Majoritatea persoanelor ajung însă la medic atunci când simptomele sunt prezente și au, de exemplu, o tuse de care nu reușesc să scape de mai multe săptămâni. În acest caz, TB activă se diagnostichează cu ajutorul radiografiei toracice, a unui CT toracic, examenului bacteriologic al sputei și eventual bronhoscopie, dacă pacientul nu expectorează.
Tratamentul pentru tuberculoză este gratuit pentru toți pacienții și durează între 6 luni (în cazurile care răspund la tratament) și 24 de luni (pentru tuberculoza rezistentă la tratament, atunci când bacteria suferă mutații). Primul pas este izolarea pacientului în secții special destinate, unde va rămâne pe tot parcursul tratamentului medicamentos. Ulterior, monitorizarea și eventuala continuare a unui tratament mai slab se pot realiza la domiciliu.
Este extrem de important ca pacientul să nu abandoneze tratamentul, chiar dacă uneori pot apărea efecte adverse, în special în cazul tratamentelor care depășesc 6 luni. Tuberculoza este 99% vindecabilă dacă tratamentul este urmat corespunzător și dacă se asigură izolarea pacientului și urmarea unui regim alimentar corespunzător. Întreruperea tratamentului duce la agravarea bolii, pericolul permanent de a transmite boala, și cel mai important, decesul.
Tuberculoza în România și în lume
România este țara cu cea mai mare incidență de cazuri de tuberculoză din Uniunea Europeană, cifra fiind de cinci ori mai mare decât media europeană.Cu toate ca numărul de bolnavi este în scădere, țara noastră furnizează aproximativ 20% din cazurile de tuberculoză raportate în UE.
Incidența este de 2,1 ori mai mare în cazul bărbaților, iar repartiția pe grupe de vârstă este următoarea: între 20 și 54 de ani în cazul bărbaților și între 20 și 34 de ani în cazul femeilor.
Așteptăm cu nerăbdare ca Legea Tuberculozei să ajungă în plenul Camerei Deputaților și să fie adoptată.
DSP BN Comp. de Promovare a Sănătății

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5