Pe tărâmul mănăstirilor

Elevii Şcolii de Arte şi Meserii Spermezeu au organizat o excursie pentru descoperirea frumuseţilor ţării. Copiii din clasele I-VIII au fost coordonaţi de cadrele didactice în ţara mănăstirilor. În cadrul excursiei din Bucovina s-au făcut popasuri la mănăstirile Voroneţ, Putna, Suceviţa şi Dragomirna.

În afară de edificiile cu destinaţii civile, voievozii moldoveni şi marii boieri au ridicat şi edificii culturale, adesea în locuri retrase, pe văi pierdute în munţi sau la marginea unor păduri. Pentru Bucovina epoca cea mai impresionantă a fost cea în care au domnit voievozii Ştefan cel Mare, Petru Rareş, Alexandru Lăpuşneanu şi cei din neamul Movileştilor (1466-1600); zona a fost îmbogaţită cultural pe la 1530 prin ridicarea de biserici îmbrăcate la exterior, de fresce, "cărţi deschise cu caracter biblic", "o Capelă Sixtină cu faţa spre lume". Aceste picturi se remarcă prin originalitatea temelor, duritatea desenelor, precizia detaliilor de influenţă locală şi rafinamentul cromatic, constituind un ansamblu artistic de o valoare excepţională - "nici o altă ţară nu deţine nimic asemănător" (Joseph Strzygowsky).

UNESCO a înscris mânăstirile din Bucovina în catalogul sau "Marile monumente ale lumii"; în anul 1975, ele au primit Mărul de Aur de la FIJET (Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şi a Scriitorilor în Turism) şi cu sprijinul Uniunii Europene va fi organizat un "Parc Naţional Regional al Mânăstirilor din Bucovina". Se referă - în ordinea cronologică a realizării frescelor - la bisericile mânăstirilor Humor (1535, domină culoarea roşu), Moldoviţa (1537, galben portocaliu), Arbore (1541, verde), Voroneţ (1547, celebrul "albastru de Voroneţ") şi Suceviţa (1596, verde-roşu).

Trebuie menţionate şi marile ansambluri arhitectonice ale mânăstirilor:

• Putna (prima construcţie a lui Ştefan cel Mare realizată in 1469; necropolă voievodală);

• Dragomirna (1602, ridicată de către mitropolitul Anastasie Crimca);

• Probota şi Rasca (1530, 1542, ridicate de către Petru Rareş);

• Slatina (1561, prima construcţie a lui Alexandru Lăpuşneanu); precum şi ale bisericilor :

• Bogdana (1360, un monument cu pictură murală ridicat în Bucovina de către voievodul Bogdan);

• Petreuţi şi Popăuţi (1487, 1496, ridicate de către Ştefan cel Mare);

• Pălineşti (1493, ridicată de către logofătul Tăutu);

• Solca (1620, ridicată de către voievodul Ştefan Tomşa).

Pentru elevi a fost un moment unic de a descoperi lucruri noi, având ocazia de a culege mai multe informaţii cu privire la punctele turistice vizitate şi studiate pe băncile şcolii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5