Pe Valea Ilișua trebuie valorificat potențialul turistic

Trebuie spus de la bun început că, în ceea ce privește turismul pe valea Ilișua,  până nu de mult se vorbea mai mult despre un serios potențial în acest sens, decât despre demersuri clare, viabile și cu efect vizibil. Cu toate acestea, elementele care fac din zona aceasta un punct atractiv din punct de vedere turistic există și trebuie arătate și, de ce nu, valorificate. Cu toate acestea, nu trebuie omis faptul că există deja inițiative, unele duse la bun sfârșit, care vor contribui la atragerea unui număr mai mare de turiști în această zonă.

Unul dintre argumentele cele mai consistente la numărul scăzut de turiști era, pe bună dreptate, absența posibilității cazării acestora în spații destinate special. Cel mai adesea, variantele ce stăteau la dispoziția vizitatorilor erau fie casele sătenilor, fie pensiuni sau hoteluri din zone apropiate. De curând, însă, la intrare în localitatea Dobric funcționează Pensiunea Cleja, oferind turiștilor (și nu numai) toate facilitățile unei șederi agreabile. Trebuie menționat de asemenea, că la intrare în Căianu-Mic este în faza de construcție o altă pensiune ce va sta la dispoziția turiștilor.

Pe de altă parte, până nu demult, turismul care se practica pe valea Ilișua, zonă de mare frumusețe în care tradițiile încă sunt păstrate și valorificate de locuitorii săi, era mai degrabă sporadic, nu întru totul organizat. Încet însă, chiar și acest aspect începe să se schimbe. Un prim pas a fost făcut prin inaugurarea Centrului de Informare Turistică din localitatea Spermezeu. Atenția acordată acestui segment al economiei așadar, este tot mai mare.

În altă ordine de idei, în ceea ce privește informarea turistică, informațiile stai la îndemâna oricui dorește să viziteze zona noastră. Chiar și pagina web a pensiunii menționate mai sus constituie o sursă de informare asupra varietății acestui ținut, a multitudinii de posibilități ce stau la dispoziția vizitatorilor.

Astfel că, dacă până de curând nu se vorbea decât despre potențialul turistic al văii, de acum se poate pune în discuție felul în care el poate fi valorificat. Fie prin întreprinzători locali, fie cu sprijinul autorităților locale, ținuturile acestea încep să fie vizitate tot mai des de turiști.

Căci de obiective turistice nu ducem lipsă. Coborând dinspre Agrieș și Tîrlișua, valea Ilișua nu va înceta să-și uimească vizitatorii cu peisajele sale de o naturalețe ce încântă privirea. Cu bisericile sale (unele de o vechime impresionantă, cum este cea din Dobricel), cu monumentele închinate marilor personalități ce s-au născut pe aceste plaiuri (Liviu Rebreanu, Ion Căian Românul), cu vestigiile sale (Castrul Roman din Ilișua, bunăoară), cu muzeele sale (absolut impresionant muzeul părintelui Găurean din Agrieș, un loc desprins parcă din cărțile de istorie, nostalgic și impresionant în același timp), cu porturile sale populare (încă mai există localități în care la biserică se merge în straie populare), cu seninătatea locuitorilor săi, zona aceasta va încânta vizitatorii prin firescul cu care își păstrează tradițiile și își cinstește înaintașii.

Dar atenția turistului nu va fi îndreptată, după cum spuneam, doar înspre trecut, înspre monumente. Activități dintre cele mai variate și distractive stau la dispoziția turiștilor, mai puțin pasionați de vizitarea unor muzee sau vestigii istorice. De la sălile de sport construite la Tîrlișua și Uriu și terenurile de fotbal din Spermezeu sau Dobric, până la concertele folclorice sau de muzică ușoară susținute cu diverse ocazii în aceste localități, până la curse de off-road, sau partide de pescuit la cele câteva lacuri amenajate (sau chiar pe vale) toate acestea vor face, indiscutabil, ca în viitorul apropiat, nu doar numărul de turiști să sporească, ci și diversitatea acestora.

 Dunca Grigore

Profesor de geografie la Liceul Tehnologic Ion Căian Românul

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5