Peregrinări în lumea culturală

Scriitorul Dorel Cosma, directorul Centrului Cultural Municipal Bistriţa, revine pe piaţa editorială cu volumul de reportaje „Peregrinări”, apărut la Fundaţia Interart Triade din Timişoara. Cartea, scrisă în atmosfera spiritului european redescoperă valenţele culturii, Dorel Cosma reuşind să transforme cuvântul într-o profesiune de credinţă, după cum afirmă în Prefaţă scriitoarea Elena M. Cîmpan. Volumul debutează că un remember al omului care timp de şase decenii a redescoperit mereu esenţa vieţii astfel încât, prin activitatea lui, a clădit un templu al dragostei pentru cultura noastră. Reportajele propriu-zise încep cu cel derulat la Festivalul Internaţional de Folclor din Italia, acolo unde trupa de teatru „Nichipercea” avea să dobândească numele „Alexandru Misiuga” în urma tragicei dispariţii a baronului bistriţenilor. Apoi, concertele susţinute în Praga, la Messina sau în Porto conturează un tablou despre rolul important pe care-l are cultura populară în promovarea imaginii ţării noastre, ansamblul „Cununa de pe Someş” fiind un etalon în păstrarea folclorului autentic. Purtată cu cinste pe toate meridianele lumii, această cunună, de care are grijă ca de o comoară Dorel Cosma, impresionează la fiecare deplasare în străinătate, chiar şi atunci când spiritele sunt încinse, cum a fost cazul grevelor din Italia împotriva românilor. Aici, călcând pe praf de puşcă, „Cununa de pe Someş” a primit, din partea italienilor, flori, schimbând viziunea acestora asupra culturii noastre. Să nu mai vorbim despre bucatele noastre gătite cu fală la festivalurile internaţionale, acolo unde românii au primit cele mai mari note din partea exigentelor jurii. Nu întâmplător Dorel Cosma este laureatul Oscarului în folclor, pentru că a ştiut întotdeauna să construiască punţi culturale între noi şi cele mai îndepărtate ţări, dar şi între românii de acasă şi cei din diaspora, cum este cazul superbei seri petrecute la Campo de Criptana în Spania, unde la invitaţia artistei bistriţene Tudorica Brumă, colegii de cântec, amintind aici doar pe Petre Petruse şi Mărioara Sighiartău, au creat un adevărat regal folcloric. Chiar şi atunci când se află în concediu, Dorel Cosma are un jurnal al său, pe care mai apoi ni-l împărtăşeşte şi nouă. Este cazul concediului petrecut în Tunisia, de unde a venit înspre noi cu numeroase date despre cultura şi civilizaţia tunisienilor.

Volumul poartă cu el steagul Ambasadei Culturale, care poate fi arborat cu încredere şi cu respect pentru identitatea noastră oriunde în această lume. Dorel Cosma are meritul de a fi un adevărat Cetăţean de Onoare al culturii, după cum afirmă şi scriitorul Nicolae Băciuţ. Volumul include şi câteva interviuri şi gânduri cu şi despre autor, prin care reuşim să-l cunoaştem, încă o dată, pe prietenul nostru Dorel Cosma.

O carte care poate fi dăruită celor care doresc să cunoască cultura românească, parte integrantă a spiritualităţii europene.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5