Întâlniri europene

Personalităţi de renume din România şi Franţa vin la Bistriţa

"Întâlnirile europene de la Cluj", organizate de Ambasada Franţei la Bucureşti, între 9 şi 11 mai, sunt dedicate apei, energiei, deşeurilor şi dezvoltării durabile, iar oraşele Turda şi Bistriţa sunt incluse în acest an în amplul program al manifestărilor, transmite agerpres.ro.

Printre personalităţile care au confirmat participarea la "Întâlnirile europene de la Cluj" se numără ambasadorul Franţei la Bucureşti, Philippe Gustin (foto), Doru Ciocan, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Elena Dumitru, secretar de stat în Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Sanda Cătană, directorul executiv al Agenţiei de Dezvoltare Nord-Vest, Bruno Roche, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Franceze din România, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), Ioan-Aurel Pop, şi primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, informează Institutul Francez din Cluj-Napoca.

La cele două mese rotunde cu temele "Mediul înconjurător şi dezvoltarea durabilă" şi "Chestiunea energetică", care vor urma deschiderii manifestării, joi, la Centrul Cultural din Parcul Simion Bărnuţiu din Cluj-Napoca, Elena Dumitru va vorbi despre "Strategia României în cadrul programului 2014-2020 în sectorul mediu înconjurător", iar Patrice Eyraud din Ministerul Ecologiei şi Dezvoltării Durabile din Franţa despre "Strategia Franţei" pentru aceeaşi perioadă şi în acelaşi domeniu.

Alte intervenţii de interes vor avea Ronan Dantec, senator în regiunea Loire-Atlantique (Franţa), Flore Pop, profesor universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice a UBB, Petru Şuşcă, director economic la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca, şi Mauricette Fournier de la Institutul de Dezvoltare a Teritoriului din Auvergne (Franţa). Vineri, 10 mai, masa rotundă cu tema "Gestiunea apei" - înscrisă în dinamica manifestărilor din 2013, Anul internaţional al cooperării în domeniul apei" - se va desfăşura la Primăria Turda şi la renumita Salină din oraş.

Discuţiile se vor axa pe protejarea resurselor hidrice sănătoase, legătura cu agricultura, consecinţele folosirii pesticidelor, ale secetei, apa în mediul rural, şi vor viza, totodată, amplificarea colaborării franco-române în gestionarea apelor.

Potrivit Institutului Francez din Cluj -Napoca, sâmbătă, 11 mai,  mesele rotunde vor fi organizate la Bistriţa.

Orele 10.30/13.00, Masă rotundă "Tratarea deșeurilor"
 
Gestiunea deșeurilor este la fel de importantă ca cea a apei, din moment ce calitatea apei este amenințată de gropile de gunoi, de deșeuri periculoase și de poluarea industrială.
Vechile gropi de gunoi din țările Europei de Est sunt de cele mai multe ori o amenințare pentru mediu, pentru că provoacă incedii necontrolate, emisii de metan și poluarea apei. Mesele rotunde vor aborda nevoile în materie de construcție de instalații moderne pentru colectarea și tratarea deșeurilor, rolul colectivităţilor teritoriale (în special intercomunale), cadrul reglementar și vericarea respectării reglementărilor.
 
Intervenții:
 
Dna. Louise ROUGET, Responsabil pentru valorificarea organică, SYBERTdin Besançon (FR)
Dl. Nicolas GUILLEMET, Alesul orașului Besançon, Vicepreședinte al Grand Besançon (FR)
Dna. Anca Elena GHEORGHICA Asociația Mai Bine (RO)
Dl. Cosmin Radu VLAICU, Consiliul judetean Sălaj (RO)
Dl. Ilie Teodor BRIE, Presedinte CEDD (Centrul de excelență pentru dezvoltarea durabilă
(RO), „Proiectul de triere selectivă a deșeurilor din Negreşti-Oaş”
 
Primăria Bistriţa (RO)
Companii francofone
 
Orele 15-16.30, Masă rotundă : "Elaborarea colectivă de politici publice în sectorul
apei, energiei şi deșeurilor, (ca ecou la cel de-al 5-lea forum mondial al Drepturilor
omului din Nantes, 22-25 mai 2013, pe tema : Dezvoltarea durabilă /Drepturile omului:
aceeași luptă?)
 
Intervenții:
Dl. Ronan DANTEC, Senator al Loire-Atlantique, delegat al oraşului Nantes(FR)
Dl. Nicolae MOLDOVAN, Managerul proiectului ROMA-RE (Proiect de reinserție
economică a Romilor prin reciclarea şi valorificarea deșeurilor -proiect susținut de orasul Alba-Iulia, fundația PAEM si PAKIV) (RO)
Dl. Christophe AUGER, Director al ALJ93 (FR)
Dl. Marius PROFIROIU, Fost secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, profesor la Facultatea de management şi administraţie publică ASE Bucureşti (RO)
 
Orele 16.30/17
Închiderea Întâlnirilor Europene de la Cluj
 
Dl. Doru CIOCAN, Secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administrației
publice (RO), Preşedinte al Autorităţii Naţionale de Regularizare a Serviciilor Publice (RO)
Excelența Sa Dl. Phillipe GUSTIN, Ambasador al Franţei în România (FR)

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5