Peste 1000 de elevi din judeţ au rămas cu situaţia şcolară neîncheiată. Alţi 72 au fost exmatriculaţi

La finalul semestrului I, nu mai puţin de 1059 de elevi din judeţul nostru aveau situaţia şcolară neîncheiată. La aceştia se adaugă 72 elevi exmatriculaţi, în fapt elevi din clasa a XI-a, a XII-a sau de la seral care au cumulat peste 40 de absenţe nemotivate.

         „Printre aceşti elevi se regăsesc şi copii care vor avea situaţia încheiată. Regulamentul prevede că primele patru săptămâni din semestrul II sunt un interval în care un copil, care din motive medicale sau alte motive obiective a lipsit de la şcoală, poate să vină să recupereze şi să-şi încheie situaţie pe semestrul I . În 12 martie, vom şti exact care este sunt copiii care nu şi-au încheiat situaţia şi îi încadrăm în această categorie de risc de părăsire timpurie a şcolii”, a explicat şeful IŞJ B-N.

         Potrivit inspectorului şcolar general Camelia Tabără, Inspectoratul Şcolar Judeţean îşi propune să elaboreze o statistică exactă a copiilor, care să cuprindă inclusiv domiciliul. „Cu ajutorul Prefecturii, ne propunem să transmitem tuturor autorităţilor locale care să ne spună care este situaţia fiecărui copil. Cu asistentul social, cu mediatorul sanitar – sunt opt la nivelul judeţului -, cu asistentul medical comunitar să avem anchete sociale. Este o problemă destul de gravă, mulţi dintre aceşti copii sunt plecaţi din ţară şi practic figurează înscrişi în sistemul de învăţământ românesc, în condiţiile în care sunt plecaţi în străinătate. Noi nu putem să-i scoatem din sistemul de şcolarizare decât la cererea părintelui”, a explicat aceasta.

         Prof. Camelia Tabără a menţionat că numai în două şcoli în judeţ au fost depistaţi 70 de copii care de fapt sunt plecaţi cu părinţii în străinătate. În ceea ce-i priveşte pe copiii care sunt în ţară şi care nu frecventează şcoala, există posibilitatea sancţionării părinţilor cu amenzi între 100 şi 1000 lei sau cu muncă în folosul comunităţii. De exemplu, la Şcoala Gimnazială Viişoara, echipa managerială a luat măsuri şi a informat părinţii despre ceea ce pot păţi dacă nu-şi trimit copiii la şcoală, iar rezultatele au început să se facă văzute. 

Unul dintre obiectivele sistemului educaţional românesc, dar şi la nivel european, îl constituie prevenirea părăsirii timpurii a şcolii, a abandonului şcolar,  ţinta României până în 2020 fiind de 11,3%, a mai spus şeful IŞJ B-N.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5