Peste 2000 de oameni s-au prins în horă la Rotunda

Nelu Boldea

Cea de-a noua ediţie a Festivalului interjudeţean de folclor “Horă la Rotundă “ a fost un real succes şi asta nu doar din prisma organizatorilor, ci mai ales a oamenilor care au venit cu mic cu mare să petreacă o duminică de poveste în vârf de munte.
Festivalul a debutat cu o comemorare a eroilor ce se sunt înmormântaţi în Pasul Rotundă. Chiar dacă nu se cunoaşte cu exactitate câţi oameni şi de ce naţionalităţi şi-au găsit sfârşitul în zonă, slujba de comemorare a fost oficiată de un sobor de preoţi şi a avut ca scop nu doar pomenirea lor ci şi menţinerea vie a amintirii luptelor duse în acest areal.
Cei doi primari care an de an îşi unesc forţele pentru păstrarea tradiţiei populare sunt Gabriel Michael Danciu din Cârlibaba şi Valer Avram din Măgura Ilvei. Cea dea nouă ediţie a avut ca invitaţi ansambluri din Botoşani, Suceava şi Bistriţa-Năsăud.
În deschidere au evoluat cei de la Ansamblul studenţesc Arcanul al Universităţii Ştefan Cel Mare din Suceava, apoi au urcat pe scenă cei din Ansamblul Jijia din Comună Albeşti, jud Botoşani, urmaţi de ansamblul Bujor de munte din Cârlibaba. Asociaţia Culturală Someş Ilva din Ilva Mică împreună cu Ansamblul Măgureanul din Măgura Ilvei au prezentat un spectacol deosebit, coordonat de Simion Buia. Ca replică, cei de la Ansamblul Poieniţa din Poiana Ilvei au arătat că în ciuda faptului că sunt un ansamblu foarte tânăr cu doar câteva luni de activitate, sub coordonarea prof. Florin Hodoroga, reuşesc să facă faţă chiar şi celor cu mai multă experienţă. Cireaşa de pe tort a fost Ansamblul Flori de Măr din Cruşeşti din judeţul Botoşani, formaţie alcătuită din copii de până la 12 ani, care au reuşit să aducă zâmbetele pe faţa spectatorilor. Finalul a fost asigurat de băieţii de la Cumetrii care au reuşit să ridice lumea în picioare şi să încingă hore.
Primarul Valer Avram consideră că toate eforturile depuse pentru organizarea festivalului în vârf de munte au fost deplin răsplătite prin faptul că a reuşit să aducă un strop de bucurie în inimile celor prezenţi.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]