Peste 260 de controale ale inspectorilor DSVSA. Sancţiuni de 19.000 lei

Luna trecută, inspectorii din cadrul DSVSA Bistriţa-Năsăud au efectuat 262 controale în unităţi de fabricare a pâinii şi produselor de panificaţie, laboratoare de cofetărie, unitati de morărit, unităţi de prelucrare – conservare fructe, unităti de fabricare produse zaharoase, unităţi de fabricare a băuturilor alcoolice şi a alcoolului etilic de fermentaţie, unităţi de fabricare paste făinoase, unităţi de fabricare vin din struguri, centre colectare lapte, unităţi de alimentaţie publică, baruri, cantine, depozite alimentare, unităţi de comercializare a produselor alimentare, supermarketuri, unităti de ambalare, exploataţii de animale şi târguri de animale, pieţe agroalimentare, gospodării ale populaţiei.

Inspectorii au verificat respectarea cerinţelor sanitar veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind modul de depozitare, transport şi comercializare a produselor alimentare, în scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare, protecţia şi bunăstarea animalelor în timpul transportului şi identificarea animalelor.

"Totodată, premergător sărbătorilor de iarnă, cu scopul de a proteja sănătatea publică şi interesele consumatorilor, inspectorii DSVSA au format echipe mixte cu reprezentanţii Inspectoratului General de Poliţie, echipe care au controlat atât mişcarea animalelor, cât şi trasabilitatea produselor alimentare. În urma controalelor efectuate au fost aplicate 19 sancţiuni contravenţionale si 2 avertismente, în conformitate cu prevederile HG 984/2005, cu modificările şi completarile ulterioare, în valoare de 19 000 lei. În urma controalelor efectuate, inspectorii sanitar veterinari şi pentru siguranţa alimentelor, au dispus reţineri oficiale şi dirijarea spre distrugere, a cantităţii de 283,747 kg produse neconforme”, precizează directorul executiv al DSVSA BN, Sorin Oros-Mănarcă.

Principalele deficienţe constatate au fost :
- manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitare-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor ;
- nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind condiţiile de depozitare a produselor alimentare ;
- nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare, depozitare şi de valorificare a produselor alimentare, precum şi a instalaţiilor, utilajelor şi a ustensilelor de lucru folosite ;
- comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare şi a hranei pentru animale în spaţii necorespunzătoare sau neaprobate sanitar veterinar ;
- ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
- nerespectarea prevederilor legale aplicabile mijloacelor de transport animale vii, în călătorii de pâna la 65 km;
- vânzarea sau înstrăinarea în orice mod a animalelor, cumpărarea ori luarea acestora în proprietate cu orice titlu, fără documente prevazute de legislaţia sanitară veterinară în vigoare.

În cadrul controalelor în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform Programului de Supraveghere şi Control în domeniul Siguranţei Alimentelor, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise, precum şi teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.

.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]