Peste 40.000 de misiuni ale echipajelor de Ambulanţă din Bistriţa-Năsăud, pe parcursul anului trecut! Au fost asistate peste 34.000 de persoane

Pe parcursul anului trecut, numărul de misiuni derulate de Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bistriţa-Năsăud a fost de 40.104, în creştere cu +2,1%, din care 22.760  misiuni (57%) de către Stația Centrală Bistrița, 6.733 misiuni  (17%) de către Substația Beclean, 6.623 misiuni (17%) de către Substația Năsăud, 1.934 misiuni (5%) de către Punct Lucru Maieru şi 2054 (5%) de către Punct de Lucru Teaca.

     În ceea ce priveşte distribuția misiunilor pe coduri de urgență a misiunilor derulate de echipajele SAJ-BN, au  fost 17.627 (44%) misiuni de cod galben, 8.002 misiuni (20%) de cod verde, 7.988 misiuni (20%) de cod albastru (transferuri)    şi 6.487 misiuni (16%) de cod roşu. La acestea se adaugă, peste 3500 de consultații de urgență la domiciliu şi peste 4300 de misiuni de transport asistat. Aproximativ 5500 de misiuni au fost derulate de medici.

În anul 2022, au fost asistaţi în context CoVid-19 nu mai puţin de 10.231 pacienţi, dintre care 1.617 pacienți suspecți, 5.428 de pacienţi pozitivi, 3.186 de solicitări testare, plus peste 12.000 de teste rapide efectuate şi 2300 de recoltări de teste RT-PCR.

Timpul mediu de răspuns a fost, în mediul urban, de 07 min 01 sec şi de 19 min 11sec., în mediul rural. Timpul mediu de intervenție a fost de o oră  23min 59sec.

Nu mai puţin de 34.399 de persoane au fost asistate de echipajele de la Ambulanţă, din care 3898 copii. Au fost intervenţii la 363 de accidente rutiere.

Potrivit bilanţului SAJ BN, s-a intervenit la 610 persoane în stop cardio-respirator, din care 366 de pacienți găsiți decedați, la care nu s-au efectuat manevre RCP şi 244 pacienți la care s-au efectuat manevre RCP în prespital, în 28 de cazuri manevrele având succes.

Echipajele operative SAJBN au utilizat telemedicina disponibilă pe ambulanțele de urgență, efectuând un număr de  transmisii de date/an, din care 85. (cca. 0,21%) transmisii reușite.

Echipajele SAJ-BN au luat parte la un număr de patru exerciții tactice județene, în care au fost simulate diverse cazuri de situații de urgență complexe (accident rutier cu multiple victime, Plan Roșu, intervenții  la inundații, accidente în zona montană etc.). Totodată, unitatea a participat la exercițiul internațional medical EU MODEX Ro 2022, derulat în Târgu Mureș în perioada 30 mai-03 iunie 2022.

Parcul de autosanitare și alte mijloace de transport a fost exploatat și întreținut în condiții optime, fiind parcurși 1.606.041 km (+0,3% față de 2021), din care 82% de către ambulanțele de urgență (B și C), 15% de către ambulanțele tip A și 3% de către echipajele ACD. Media km/lună/ambulanță, calculat pe tot parcul de ambulanțe, a fost de 3.346 km/amb./lună. Cei mai mulți kilometri au fost înregistratți de ambulanțele din Stația Centrală Bistrița (cca. 48%). Consumul de carburant a fost de 178.037 litri/an (+0,9% față de 2021), corespunzând unei medii de consum de 11,08 litri la 100 km/ambulanță/an;. Din păcate, anul trecut au fost înregistrate un număr de 26 de accidente ale mijloacelor de intervenție al SAJ-BN.

***

„Pandemia a relevat o serie de vulnerabilități cheie, conturând totodată și direcțiile de dezvoltare și îmbunătățire care se impun a fi urmate pe viitor, atât la nivel individual cât și la nivel organizațional. Cu toate acestea, se pare că la problemele cele mai importante nu se pot aduce îmbunătățiri, din cauza faptului că decizia nu este atributul unității. Asigurarea capacității minime de intervenție curentă și a activităților de suport prin muncă ore asimilabile cu garda/ore suplimentare este eficientă până la un punct. Totodată, este mai economic și eficient, din toate punctele de vedere, să se angajeze personal tânăr, cu salarizare de debutant, decât să se plătească ore asimilabile cu garda la personal în vârstă, obosit și cu salarizare la gradații profesionale maxime. Asigurarea unui nivel de finanțare optim și gestionarea responsabilă a fondurilor publice a dus la posibilitatea de a se asigura, chiar și în condiții de instabilitate economică, a necesarului pentru activitatea operativă curentă. elaborarea și implementarea unei culturi organizaționale care să promoveze activitatea bazată pe proceduri operaționale, instrucțiuni de lucru și conștientizarea necesității permanente a disciplinei muncii, face ca adaptarea unității la situații speciale (fie ele epidemiologice sau de altă natură) să fie mai ușoară și fără turbulențe majore. Monitorizarea continuă, în timp real, a întregii activități și implicarea directă a conducerii în deciziile de soluționare a unor situații limită și-a demonstrat eficacitatea și eficiența, unitatea depășind numeroasele provocări la care a fost expusă de-a lungul anului 2022”, a menţionat dr. Annabella MUZSI,  manager general interimar al SAJ BN.

Direcţiile de acţiune pentru acest an vizează creșterea permanentă a calității serviciilor asigurate; continuarea dezvoltării instituției; operaționalizarea de noi puncte de lucru pe teritoriul județului (proiect multianual); cooptarea personalului UPU-SMURD BN la activitatea de coordonare din Dispeceratul Integrat Județean; îmbunătățirea timpilor de intervenție, în special în mediul rural; protejarea resurselor umane, sub toate aspectele legate de muncă; îmbunătățirea resurselor umane și stabilizarea personalului salariat; continuarea menținerii activității unității în parametri optimi, din punct de vedere organizatoric, economico-financiar și de calitate, cu încadrarea în indicatorii specifici prevăzuți de legislația în vigoare.

 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5