Campania „Luna Pădurii 2011”

Peste 45 hectare vor fi împădurite în Bistriţa-Năsăud

Campania „Luna Pădurii 2011”, care a debutat în 15 martie, îşi propune la această ediţie atât un amplu program de plantaţii în pădurile de stat, dar şi în afara fondului forestier, cât şi ecologizarea suprafeţelor din fondul forestier, a precizat Grigore Avram, şeful ITRSV Cluj, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural. Potrivit acestuia, o suprafaţă de 10 hectare ar urma să fie împădurită, în coordonarea instituţiei, cu sprijinul voluntarilor, fie că vorbim de elevi, angajaţi ai ISU, ai IJJ, ai armatei, deţinuţi sau cei de la Asociaţia Tăşuleasa Social. În perioada 2-7 aprilie, astfel de acţiuni de plantare a puieţilor se vor derula la Fânaţe (Budeşti- 4 hectare), Miceştii de Câmpie (2 ha), Posmuş (Şieu – 2 ha), Orheiul Bistriţei (Cetate – 2 ha) şi în Parcul Big din municipiul Bistriţa.

Acţiuni similare, tot în afara fondului forestier, vor fi promovate de Direcţia Silvică Bistriţa prin cele trei ocoale silvice de stat. Directorul DS Bistriţa, Gheorghe Ivan, a precizat că la nivelul RNP Romsilva a fost stabilit ca fiecare ocol să împădurească cel puţin 1 hectar de teren, care nu este inclus acum în fondul forestier. În judeţul nostru, proiectul vizează suprafeţe din Breaza (Negrileşti), Bretea (Şieu Odorhei), Cobăşel (Rodna). La plantarea puieţilor sunt aşteptaţi angajaţi de la ISU Beclean, DADR, APIA, APM, AJOFM, ITM, DGFP, IŞJ şi elevi. DS Bistriţa va coordona şi alte acţiuni de împădurire pe o suprafaţă de aproximativ 33 hectare în păduri de stat sau în păduri cu contract de administrare precum cele din Braniştea, Chiochiş, Livezile, Rodna sau Parva.

Pentru campania de împădurire vor fi folosiţi aproximativ 233.000 puieţi, asiguraţi de la Direcţia Silvică Bistriţa, dar şi prin donaţii de la direcţiile similare din judeţele Maramureş, Cluj sau Alba.

Altfel, judeţul nostru este beneficiarul unei finanţări consistente care va permite împădurirea a circa 138 hectare. Potrivit ing. Grigore Avram, şef ITRSV Cluj, procedura de achiziţie publică va permite ca lucrările efective să demareze doar în toamna lui 2011.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]