A doua zi de proteste

Peste 500 de bistriţeni au mărşăluit mai bine de două ore pe străzile oraşului: ,,Jos Băsescu!”

A doua zi de proteste a scos în stradă peste 500 de bistriţeni, care şi-au vărsat oful, pentru început, în faţa Palatului Administrativ. Că protestul a fost eminamente politic, dar fără implicarea în forţă a liderilor politici, ştim asta, dar e bine că oamenii s-au mişcat, s-au mobilizat şi s-au adunat într-un număr aşa mare.

E prima oară când liderii Opoziţiei reuşesc să scoată în stradă peste 500 de oameni. Se generează un precedent...şi asta le dă bătăi de cap celor de la PDL.

După jumătate de oră de scandări împotriva puterii, oamenii au mers, din nou, la sediul Partidului Democrat Liberal, iar de aici au făcut un tur al oraşului, pentru a le arăta celor din balcoane că şi la Bistriţa lumea s-a deşteptat.

De altfel, protestatarii au făcut apel la versurile imnului naţional, intonându-l pe parcursul itinerariului Str. Gh. Şincai - Piaţa Mihai Eminescu – B-dul Decebal – Piaţa Unirii.

Pe lângă steaguri tricolore şi pancarte, portavoce, fluiere sau talăngi, protestatarii au purta şi o cruce în memoria „Guvernului României”, dar şi coroană mortuară.

„Jos nepotismul! Fiecare are dreptul la muncă”, „Toţi cetăţenii, indiferent de apartenenţa politică trebuie să respecte legea”, „Solidar cu SMURD”, dar şi „BOC, BOC, BOC până face poc” au fost mesajele de pe bannerele bistriţenilor. Lozincile au ţintit deopotrivă spre preşedintele ţării, Guvern, dar şi spre preşedintele PDL Bistriţa-Năsăud, Ioan Oltean. „Nu comasate, vrem anticipate!”, „Avem doar o ţară, n-o lăsăm să moară!” , „Ultima soluţie, înc-o revoluţie!”, „Jos Băsescu” sau „Jos Olteanu!” sunt doar câteva dintre scandările participanţilor la miting.

În mulţime şi-au făcut loc şi lideri ai Opoziţiei, membri ai PSD, PNL, PC şi PRM, mulţi dintre ei preferând să stea în spate, pentru a nu da o coloratură strict politică manifestării. Potrivit protestatarilor, ”mâine la 5, ne vedem aici”, adică tot la Palat.

Radu Moldovan (PSD): Bistriţa şi-a regăsit spiritul civic

Liderul social-democraţilor bistriţeni, deputatul Emil Radu Moldovan, a participat la miting „din respect” pentru oamenii care au ieşit în stradă.

„Este extrem de important ca în aceste zile să ne păstrăm calmul, e un act de democraţie ca oamenii să-şi exprime nemulţumirile, ş le cer pe această cale ca şi atunci când Uniunea Social Liberală va conduce şi vor fi nemulţumiţi de măsurile pe care le iau politicienii să manifeste, dar să o facă într-un mod paşnic. Sunt mândru de ei şi din respect pentru ei sunt în această seară aici alături de ai, într-o parte laterală, pentru a nu lăsa loc de interpretări. Nu avem nici un fel de contribuţie în organizarea aceasta, sunt cu câţiva colegi aici, alături de cetăţenii judeţului, şi noi nemulţumiţi de modul în care este guvernată azi România”, a declarat deputatul Moldovan.

În opinia sa, aceste manifestări au rolul de a da speranţe politicienilor că „spiritul civic există, că oamenii au curajul în continuare să-şi exprime nemulţumirile”.

„Condamn foarte mult manipulările, huliganii care încearcă să denatureze, să deturneze manifestări paşnice ale cetăţenilor. Îmi doresc foarte mult ca concetăţenii mei să-şi păstreze calmul şi să protesteze paşnic. E un act de democraţie şi pentru mine este un mare câştig. Mi-am recâştigat speranţa să lupt în continuare pentru aceşti oameni”, a adăugat social-democratul. Radu Moldovan a mai spus că el poate fi acuzat de orice, prin prisma participării la miting, dar oamenii de nimic. „Eu accept să fiu acuzat de absolut orice de către aceşti oameni care şi-au pierdut orice legătură cu realitatea şi care nu mai au absolut nici un Dumnezeu. Am văzut declaraţii mizerabile ale liderilor politici ai puterii la adresa acestor oameni, care au ajuns la pragul disperării”, a concluzionat Moldovan.

Viorica Calo de la PNL, în fruntea protestatarilor

De departe, consilierul municipal PNL, Viorica Calo, a fost unul dintre cei mai înfocaţi şi cu spirit de iniţiativă protestatari. Dacă colegii săi de partid au ales să fie ceva mai discreţi, cu mici excepţii, gen Dorin Popescu, Mihai Mureşan şi Dan Băbuţan, Viorica Calo a devenit la un moment dat liderul protestatarilor. A fost pînă la urmă omul care a decis traseul marşului de protest.

La fel de curajoase s-au dovedit şi doamnele de la PSD, Adriana Pană şi Camelia Tabără care au rezistat până la final, au scandat lozici anti-guvernamentale şi anti-prezidenţiale, în ciuda temperaturilor scăzute de afară.

Bistriţa este...vie

Una peste alta, a doua zi de proteste a dovedit încă o dată că Bistriţa este ...vie. Oamenii au manifestat paşnic, neînregistrându-se incidente. Un număr de 25 de jandarmi, cărora li s-au alăturat poliţiştii locali, au asigurat ordinea publică, în timp ce poliţiştii rutieri au dirijat traficul pentru a nu apărea „nervi” inutili. Una peste alta, nici de o parte, nici de alta nu s-a făcut exces de zel.

Comentarii

17/01/12 09:54
LUCI

DEZAGREABIL....putinii Romani adevarati care au iesit sa-si spuna nemultumirile au fost manipulati de toata aceasta ,,adunatura de neo-comunisti,, de la USL........asa nu vom reusi nimic,vor cistiga tot tradatorii de tara......USL=PDL.......ACELASI LUCRU DE 22 DE ANI........DESTEPTAREA ROMANI......EI VOR ANTICIPATE SA AJUNGA LA PUTERE FARA A AVEA VREO CONCURENTA REALA DIN PARTE ALTOR PARTIDE

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]