Peste o mie de credincioşi de pe Valea Ţibleşului s-au închinat la Icoana ce lăcrimează

sursa Radio Renaşterea

Peste o mie de credincioşi de pe Valea Ţibleşului s-au închinat duminică, la Icoana Maicii Domnului cu Pruncul, ce a fost dusă din Muzeul Mitropoliei Clujului de o delegaţie a Arhiepiscopiei, în parohia Ilişua, protopopiatul Beclean. Icoana, pictată în anul 1673 de părintele Luca din Iclod, cel care a zugrăvit şi Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula, a ajuns dimineaţă la biserica parohiei ocrotită de „Sfântul Ioan Botezătorul”. A fost aşezată spre închinare credincioşilor în faţa locaşului de cult, într-o capelă construită aici. Şirul credincioşilor s-a perindat prin faţa icoanei pe tot parcursul Sfintei Liturghii săvârşită de Arhiepiscopul şi Mitropolitul Clujului, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, înconjurat de un sobor de 25 de preoţi şi diaconi.
În cadrul cuvântului de învăţătură ierarhul a explicat pericopa evanghelică a zilei, despre dregătorul bogat, şi a vorbit despre ocrotirea Maicii Domnului: „Credem că Maica Domnului, cu rugăciunile ei, chiar dacă această icoană făcătoare de minuni este la Cluj, ocroteşte localitatea Ilişua. Mai mult, s-au făcut două copii foarte bine realizate după această icoană făcătoare de minuni, şi la urma urmei orice icoană a Maicii Domnului este plină de har. Zice unul dintre teologii mari care s-au ocupat de icoană, este vorba de Uspensky, că icoana este locul unei prezenţe harice. Acolo unde este icoana, este de fapt chiar Maica Domnului. Ne rugăm Domnului Hristos, ne rugăm Maicii Domnului, ca viaţa noastră creştină să se întărească şi, încet-încet, pe toată zona aceasta şi pe toată Valea Someşului creştinii români să se întoarcă la Biserica Ortodoxă, care este prima lor mamă. Mama adevărată şi naturală, nu mamă de adopţie, ci mamă de naştere”.
Icoana Maicii Domnului cu Pruncul, ce se află acum în Muzeul Mitropoliei Clujului şi la care s-au închinat credincioşii din zonă, a aparţinut în trecut parohiei Ilişua. Potrivit părintelui paroh Ludor Mureşan, această icoană a lăcrimat de două ori cât a fost în parohie, în anii 1717 şi 1789. Mitropolia Clujului a dăruit cu acest prilej parohiei Ilişua o copie a icoanei făcătoare de minuni. În cadrul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Andrei l-a hirotonit întru preot pe diaconul Aurelian Bercea pentru parohia Tritenii de Sus, Protopopiatul Turda. De asemenea, la finalul slujbei i-a acordat o diplomă de aleasă cinstire preotului paroh Ludor Mureşan pentru lucrările de reabilitare efectuate în ultimii ani la biserică. Diplome de aleasă cinstire au primit din partea Mitropolitului Clujului familia Zegrean, care a susţinut lucrările de renovare, dar şi membrii consiliului parohial.
La Sfânta liturghie din parohia Ilişua a fost prezent exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, arhim. Dumitru Cobzaru, consilierul pe probleme de misiune şi protocol al Eparhiei, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Beclean, pr. Doru Zimveliu precum şi preoţi din parohiile învecinate. De asemenea a participat şi stareţa Mănăstirii bistriţene Dobric, maica Veronica, autorităţi locale şi judeţene, amintind aici pe preşedintele CJ Radu Moldovan, vicepreşedintele Alexandru Pugna, administratorul Judeţului, Florin Moldovan, deputatul Daniel Suciu, Primarul comunei Uriu Petru Şerban, viceprimarul Gheorghe Oprea.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5