Piaţa de Seminţe Libere. Seminţe de comunitate, la Liceul Tehnologic Agricol din Bistriţa

Astăzi, ora 11.00, Bistrița. Prima ediție

La invitația și inițiativa Asociației RURALIS, proiectul Seminte libere - Romania in Tranzitie vine în acest an la Bistrița, cu un eveniment creat în cadrul proiectului de Service Learning "COMUNITARIA - grădina comunitară" - proiect inițiat de elevii și profesorii de specialitate din cadrul Liceului Tehnologic Agricol Bistrița și Asociația RURALIS - Grup de Acțiune Locală (G.A.L.) pentru Dezvoltare Durabilă în Microregiunea Bistrița-Șieu-Someș.

Vă invităm să sărbătorim împreună, din drag de natură și de oameni, cu ocazia evenimentului "Semințe Libere. Semințe de Comunitate", găzduit de Liceul Tehnologic Agricol Bistrița, Str. Tărpiului, nr. 21. Acesta este un eveniment ne-comercial (nu se vinde și nu se cumpără nimic). Exersăm prețuirea semințelor libere și "fără preț" - neprețuite. Evenimentul este cu intrare liberă, organizat în spiritul economiei darului. 

Întâlnirea presupune  dăruire și schimburi de semințe (inclusiv bulbi, butași, etc) din surplus, cu sursa de proveniență și metodele de îngrijire cât mai transparente, în carese încurajează promovarea soiurilor locale, tradiționale şi
discuții cu oameni minunați și pasionați din Bistrița și din județul Bistrița-Năsăud, prieteni vechi, prieteni noi, cu proiecte și idei ce ne aduc mai aproape de natură și de suflet, despre permacultură, lanțuri alimentare scurte, mici producători de hrană sănătoasă, biodiversitate și dezvoltare durabilă prietenoasă cu natura. Discuții despre cine suntem și mai ales - de ce facem ce facem!
Și pentru că stăm împreună mai multe ore, sunteți cu drag bineveniți cu bunătăți de casă (gustări, prăjituri, ceaiuri etc) - pentru un food share. Mâncăm împreună, socializăm, deschidem suflete.

Proiectul "Semințe Libere" este inițiat în 2014 de către Adina M. Moise, dezvoltat sub umbrela Asociației România în Tranziție și se desfășoară în Bistrița în 26 martie 2018, ca o primă ediție, în urma colaborării cu Asociația RURALIS.
Foarte important: "nu trebuie să dai ca să primești, nu trebuie să ai ca să primești - sunt regulile cele mai importante pe care dorim să le ducem mai departe. Și - mai ales, pentru că Semințele nu le-am inventat noi - ci sunt aici dinaintea noastră, avem datoria să le păstrăm mai departe vii, curate, puternice, pentru generațiile care vin" (Adina M. Moise).
 

“Pentru mine, acest proiect înseamnă comunicare eficientă și prietenie! Punem accentul pe grădinăritul sănătos și tradițional, pe dezvoltarea cunoștințelor noastre dar mai ales ale proprietarilor de loturi. La finalul acestui proiect visul meu este ca în fiecare dintre noi această experiență de implicare comunitară să fie o amintire vie și chiar o stare de bine si împlinire. Un proiect unic pentru comunitatea bistrițeană și foarte important pentru noi. Cu ajutorul tuturor celor implicați acum și a celor care vor veni alături de noi pe parcurs, chiar am încredere ca se va împlini” (Lorena Flămînd - elevă în clasa a X-a la Liceul Tehnologic Agricol Bistrița).

“COMUNITARIA-Grădina comunitară” este deja parte din noi. Un proiect îndrăzneț, curajos și inedit în același timp, pentru liceul nostru. O echipă de proiect inimoasă, vie, plină de idei, formată din elevi devotați și harnici în parteneriat cu profesori atenți și implicați. Un partener de mare nădejde, fără de care proiectul nu ar fi avut același impact, bun susținător și prieten fidel Asociația RURALIS, reprezentată de dl. Cristian Țetcu și echipa.

Nu în ultimul rând susținătorii noștri, familiile minunate care au crezut în noi și în inițiativa noastră, cărora le mulțumim din tot sufletul. Toată această prezență a dus la desfășurarea unor etape importante ale proiectului. Așteptăm cu nerăbdare realizarea celorlalte etape care vor îmbogăți și înfrumuseța această idee minunată care a prins viață și care pas cu pas face istorie!” (Liliana Vereș – director adjunct Liceul Tehnologic Agricol Bistrița).

.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]