Piaţa Mică nu va fi o piaţă agro-alimentară. Va fi un spaţiu public pietonal

Consilierii municipali Alexandru Tonic şi Maxim Gagea propun înfiinţarea unei pieţe volante agro-alimentare în zona Piaţa Mică din municipiul Bistriţa. Reprezentanţii administraţiei locale spun că proiectul de regenerare urbană a zonei Piaţa Mică nu permite desfăşurarea de activităţi generatoare de venit şi nu permite amplasarea unei pieţe volante agro-alimentare.

"Piaţa Mică este în faza de finalizare a lucrărilor de reabilitare a infrastructurii, fiind inclusa în proiectul de Regenerare urbană a centrului istoric Bistriţa, Axa turistică 1,2,3. Funcţiunea pieţei va fi aceea de spaţiu public pietonal. Amenajările realizate, într-o îmbinare armonioasă între spaţiul pavat cu piatra naturală şi spaţiul verde cu gazon de iarbă şi plantaţii de arbori ornamentali, vor asigura un spaţiu de plimbare şi relaxare deosebit pentru cetăţenii oraşului şi pentru cei ce vizitează municipiul Bistriţa. Dintre amenajările prevăzute a se realiza enumerăm: o fântână arteziană în centrul pieţei, cu o extindere de luciu de apă, care să facă trimitere la pârâul care traversa piaţa în perioada medievală.

Tot în zona centrală a pieţei se va amplasa o statuie din bronz ce-l va reprezenta pe fierarul Georg Pfaffenbruder care în anul 1602, în timpul atacului trupelor conduse de generalul Basta, a apărat eroic oraşul Bistriţa. Piaţa va avea un sistem de iluminat ambiental aerian pe stâlpi model istoric şi la nivelul pavimentului. Mobilierul urban va fi întregit cu panouri informative, inserţii din piatră şi bronz, ceas stradal, cişmea, o machetă cu harta oraşului din perioada medievală, precum şi bănci pentru relaxare.

Aceste amenajari nu permit amplasarea unei pieţe volante agro-alimentare în zona respectivă. Mai mult, acest proiect de regenerare urbană a zonei Piaţa Mică nu permite desăşurarea de activităţi generatoare de venit. Având în vedere cele de mai sus, nu se poate emite raport favorabil asupra proiectului de hotărâre prezentat”, spun reprezentanţii administraţiei locale.

În 2009, Primăria municipiului Bistriţa a derulat un asemenea proiect pilot ,,Piaţa ţărănească” în cartierul Ştefan cel Mare din municipiul Bistriţa, unde nu exista o piaţă agro – alimentară care să asigure necesarul de produse pentru numărul mare de cetăţeni din zona de nord – est a oraşului. Piaţa nu a functionat decât 4-5 săptămâni, din cauza dezinteresului producătorilor agricoli care preferă pieţele permanente.

 

Comentarii

26/11/14 13:35
BALAN MARIUS PE...

Sa ne spuna administratia in baza carei legi nu poate functiona odata pe saptamana o piata volanta. Bine ca in schimb va functiona in poarta Bisericii EVANGHELICE , monument istoric de grad 0 si in apropierea toaletelor publice o astfel de piata, dupa gandirea neinspirata a D-lui Primar. Aceste amenajari dorite va duce la desfiintarea spatiilor verzi si la taierea arborilor din zona. Nu vom fi de acord cu un astfel de plan, si care nu este pe placul multor bistriteni. D-l Primar trebuie sa se consulte cu cetatenii intr-o dezbatere publica organizata cat mai repede. Administratia se pregateste prin acest proiect sa incalce din nou LEGEA 24 a SPATIILOR VERZI.

26/11/14 14:00
Vizitator

Lipsa de imaginatie, sau pur si simplu prostie . Cum adica, fiind un spaţiu public pietonal Piaţa Mică nu permite desfăşurarea de activităţi generatoare de venit? Mai degraba Piata Mica ar putea fi legata functional fara dificultate de zona pietonala de pe str. Liviu Rebreanu. In acest fel ar avea loc o extindere a zonei pietonale care ar permite o mai buna organizare a evenimentelor culturale si comerciale organizate in centrul orasului. Astfel, prin mutarea in Piata Mica a casutelor de lemn inghesuite pe pietonal in fata vitrinelor si utilizarea acestora pentru organizarea de targuri, si chiar a pietei de produse traditionale in timpul anului, ar completa in mod util funcţiunea pieţei de spaţiu public pietonal.

04/12/14 11:31
Dor Morozan

Lipsa de imaginatie sau prostie sau amindoua la un loc ??!! Totul e posibil : Dar cind vor fi finalizate lucrarile , stie cineva ?? In 15.Oktombrie am vazut nenumarate pasaje si stradele unde lucrarile incepute au ramas in parasire ? Trecind seara am vazut si tzigani ce mai incarcau (adica le cam furau) citeva dale de piatra aruncate prin pasaje. Pina in primvara lucrarile partial terminate si parasite vor trebuie cu siguranta refacute, Contribuabilul plateste ????!!!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5