Poetul Teofil Răchiţeanu a împlinit 70 de ani

Cunoscutul poet şi cântăreţ al Munţilor Apuseni, pe care el îi numeşte Munţii Apusului, Teofil Răchiţeanu, a împlinit 70 de ani de viaţă şi câteva decenii bune de creaţie şi de muncă asiduă în spaţiul generos al limbii române. Se naşte în frumoasa localitate Răchiţele din judeţul Cluj, de la care îşi va asuma cu mândrie numele, cu oameni păstrători de datini şi curaţi la suflet, aşa cum curată curge şi se-voalată apa Văii Stanciului, cu pitoreasca cascadă din care el şi-a făcut un simbol şi o temă de inspiraţie. Licenţiat la Facultatea de Filologie Cluj, devenit muzeograf la Muzeul Memorial „Octavian Goga” din Ciucea, apoi profesor la Răchiţele, poetul a debutat în anul 1969 cu volumul de poezii „Elegii sub stele” (Ed- Dacia), după care intră în atenţia lui Geo Bogza, care îi închină în „Contemporanul” tableta „Scrisori de la un tânăr poet” (1973).
Teofil Răchiţeanu este un elegiac desprins din trunchi eminescian, dar pe parcurs creaţia sa a căpătat şi alte nuanţe şi licenţe poetice ce o individualizează şi-i dă patenta şi sorgintea unei creaţii originale. După „Elegii sub stele” au urmat alte volume de poezii cum sunt „Somn de voievod” (1980), „Planeta de melancolie” (1986), „Tărâmul de rouă” (2002) şi multe altele. Dintre criticii care i-au receptat cu mare atenţie şi i-au relevat opera se numără şi Mircea Popa, critic literar clujean, descoperindu-i ritmurile şi marea temperatură a stihului său ce i-a adus din partea confraţilor literari numele de „Ofreu al Apusului”. Gama extinsă de sonuri şi expresii, arhaicitatea şi spiritul folcloric al creaţiei sale îmbracă limbajul în haina nobilei perenităţi.
Ca unuia care a fost şi este ocazional şi corespondent al ziarului nostru, îi dorim lui Teofil Răchiţeanu, din partea redacţiei şi a scriitorilor bistriţeni, un călduros „La mulţi ani!”

Gavril Moldovan

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5