Poetul Vasile Igna, Scrisorile de mai ale Palatului la Biblioteca Judeţeană BN

În ultima zi de mai, între orele 15-17, la Biblioteca Judeţeană George Coşbuc BN, Concursul Regional literar şi artistic „Scrisori de mai”, organizat de Palatul Copiilor Bistriţa, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean BN, cu Biblioteca şi cu Revista Mişcarea literară, şi-a desemnat laureaţii, în prezenţa invitatului special – poetul Vasile Igna. Proiectul a fost cuprins între „Ziua Mondială a Cărţii pentru Copii”, când a fost lansat la Casa Memorială Andrei Mureşanu, prin grija bibliotecarei Angela Costin, şi evenimentul „Porţi deschise la Bibliotecă”, fiind coordonat şi de profesoarele Iulia Istrate, Diana Morar şi Ionela-Silvia Nuşfelan.

Directorul Bibliotecii, poetul Ioan Pintea, şi-a exprimat satisfacţia pentru parteneriatul de succes cu Palatul şi bucuria de a-l avea oaspete pe poetul clujean Vasile Igna. Scriitorul invitat a fost prezentat de Olimpiu Nuşfelean, directorul Revistei „Mişcarea literară”, care a dezvăluit aspecte esenţiale ale personalităţii literare şi diplomatice a Scriitorului.

Om de litere de o profunzime şi delicateţe aparte, poetul Vasile Igna a impresionat auditoriu prin gingăşia de a se apropia şi de lumea copilăriei. Ioana Părăuan, clasa a II-a, una dintre micile actriţe creative ale Palatului, i-a oferit, cu multă afecţiune, pisoiaşul ei de pluş, Spirtuleţ, de dragul lui Spirt, motanul scriitorului. Ea l-a sensibilizat în mod deosebit pe Vasile Igna, primind, din partea acestuia, un mare premiu – cartea lui de vizită. Invitatul a oferit şi autografe, pe fotografii cu Spirt cel real, care încă trăieşte, pe cărţi personale pentru copii şi pe diplome.

Prezenţa poetului Vasile Igna, onorantă pentru eveniment, a fost determinată suplimentar de faptul că, în concursul „Scrisori de mai”, elevii gimnaziştii erau invitaţi să le scrie motanilor Spirt sau/ şi lui... Arpagic. Cei mai mici actori de la Palat – Alex Rus, Ioana Părăuan, Bogdan Tabără, Patric Rus, Teodora Burje, Matei Flonta şi Călin Tudurachi, costumaţi în pisici, au interpretat poezia „Spirt”. Participanţii au beneficiat şi de lectura publică a autorului, printr-un amplu poem din cartea „5 pisoi mai mari, 5 pisici mai mici şi un castel cu 5 pitici”, semnată de Vasile Igna şi apărută la Editura Limes, Cluj-Napoca, în 2009. Şi Ana Blandiana a fost cu gândul şi inima alături, miercuri, 31 mai a. c, între orele 15-17, transmiţând Micilor Blandieni Bistriţeni şi colaboratorilor preţuirea sa. Şi Arpagic a fost recunoscut la scenă deschisă prin recitarea aproape în cor a poeziei „Într-o zi pe când lucram”, la tonul aceleiaşi Ioana Părăuan, una dintre asistentele moderatoarelor. Prezent a fost şi Nichita Stănescu, prin „Leoaica tânără...”, lecturată de elevul Emilian Horea, un promiţător poet al Colegiului Naţional Liviu Rebreanu şi al Palatului, el însuşi laureat în această competiţie cu premiul al II-lea. Alexandra Andrecuț a citit din volumul „Locuri pustii” de Vasile Igna.

Juriul, format din poetele Mirela Orban, Andreea Gal şi din artistul plastic Paul Târziu, avându-l ca preşedinte şi sfătuitor pe poetul Vasile Igna, cu profesionalism, meticulozitate şi imparţialitate, a desemnat câştigătorii. Prezentă la eveniment, poeta Mirela Orban a făcut o sinteză a celor mai importante aspecte sesizate în evaluarea scrisorilor, citind, de dragul creaţilor adolescentine, o poezie proprie, de dragoste, scrisă pe când era în liceu.

În concurs au fost înscrişi 212 elevi, provenind din 10 judeţe ale ţării: Alba, Bihor, Cluj, Constanţa, Covasna, Mehedinţi, Mureş, Sibiu, Suceava şi Bistriţa-Năsăud.

Redăm mai jos lista fruntaşilor (ocupanţii locurilor I sau ai marilor premii) „Scrisorilor de mai” de anul acesta, pe secţiuni, la toate ciclurile de învăţământ, majoritatea laureaţilor fiind evaluaţi cu punctaj maxim:

a) poezie ilustrată plastic/ digital, individual/ echipe :

Dohotari Alexia, clasa a IV-a, Palatul Copiilor Bistriţa, prof. dr. Diana Morar;

Dohotari Alexia, clasa a IV-a, Palatul Copiilor Bistriţa, prof. Istrate Iulia;

Neagoş Luisa, clasa a V-a, Şc. Gimn. Nr. 1, Bistriţa, prof. Hădărău Cristina;

Nicula Marco, clasa a VII-a, Colegiul Tehnic A.T. Laurian, Agnita, SB, prof. Maria Daniela Lorinczi;

Moldovan Ioana Ilinca, clasa a X-a, şi Bodescu Ştefania, clasa a XI-a, Palatul Copiilor Bistriţa, prof. Nuşfelean Ionela-Silvia şi prof. dr. Diana Morar;

Moldovan Ioana Ilinca, Colegiul Naţional Liviu Rebreanu, Bistriţa, BN, prof. Iacob Mihaela;

b) proză ilustrată plastic/ digital,  individual/ echipe:

Buboly Nora, clasa I, Colegiul Naţional Andrei Mureşanu, Bistriţa, BN, prof. Matei Irina şi Podină Dorina;

Dohotari Alexia, clasa a IV-a, Palatul Copiilor Bistriţa, prof. Nuşfelean Ionela-Silvia;

Clasa a II-a, Şc. Gimn. Cristeştii Ciceului, BN, prof. Urian Nadia;

Bălan Ioana Nectaria, clasa a III-a, Palatul Copiilor Bistriţa, prof. Istrate Iulia;

Rebrean Cătălina, clasa a IV-a, Palatul Copiilor Bistriţa, prof. Istrate Iulia;

Tudurachi Călin, clasa a II-a, Palatul Copiilor Bistriţa, prof. Istrate Iulia;

Chindriş Bianca, clasa a VII-a, Şc. Gimn. Nr. 4, Bistriţa, BN, prof. Benţa Anda;

Ivan Francesca, clasa a V-a, Palatul Copiilor Bistriţa, prof. dr. Diana Morar;

Pop Ştefana, Turc Yasmine, clasa a V-a, prof. Hădărău Cristina;

Ciui Cristina, clasa a VI-a, Palatul Copiilor Bistriţa, prof. Istrate Iulia;

Iacob Iulia, clasa a IX-a, Liceul Teoretic Mihai Eminescu, Cluj-Napoca, CJ, prof. Sabău Viorelia

Bălan Maria, clasa a VII-a, şi Bălan Alexandra, clasa a IX-a, Palatul Copiilor Bistriţa, prof. Istrate Iulia.

            Premiul Vasile Igna s-a acordat elevei Bălan Maria, clasa a VII-a, Şcoala Gimnazială Avram Iancu, Bistriţa, BN, prof. Zăpârţanu Dragomira, pentru o Scrisoare ilustrată plastic, adresată lui Spirt, iar Premiul Ana Blandiana – elevei Bodescu Ştefania de la Palatul Copiilor Bistriţa, prof. Morar Diana şi Nuşfelean Ionela-Silvia pentru o Scrisoare în proză, adresată Iubirii, ilustrată plastic. La aceeaşi secţiune, pe echipe, Premiul Ana Blandiana a fost obţinut de Andrecuţ Alexandra, clasa a XII-a, şi aceeaşi Bodescu Ştefania, clasa a XI-a, de la Palatul Copiilor Bistriţa, coordonate de profesoarele Nuşfelean Ionela-Silvia şi Diana Morar.

Câştigătoarele Marilor premii şi Iulia Iacob, deţinătoarea locului I la secţiunea proză ilustrată plastic, individual, membră şi a Cenaclului Vox Napocensis, Cluj-Napoca, coordonat de poetul Victor Măruţoiu, au lecturat fragmente din creaţiile proprii. Ceilalţi câştigători sunt invitaţi să lectureze public cu un prilej cultural proxim, la Târgul de Carte pentru Copii şi Adolescenţi, desfăşurat la Biblioteca Judeţeană George Coşbuc, BN, între 8 şi 11 iunie. Lucrările premiate vor fi angrenate în expoziţii cu locaţii diverse, din iunie a. c. până în mai anul viitor, când sperăm să se deruleze a IV-a ediţie a Concursului literar şi artistic Scrisori de mai, de data aceasta în formulă naţională – de ce nu?. Cercul de informatică, prin coordonatoarea lui, prof. Iulia Istrate, a început demersurile pentru realizarea unui DVD cu ISSN, care să conţină cele mai reprezentative lucrări ale festivalului.

La eveniment a participat şi inspectorul de specialitate – prof. dr. Aurelia Dan, încuviinţând demersurile Scrisorilor de mai, prinse şi în manifestarea „Dă click Copilărie!”, iniţiat de directorul Palatului Copiilor Bistriţa, prof. Dorel Nicoară, proiect înscris în „Parteneriate de succes”, sub provocarea ISJBN. Premierea a fost precedată de ateliere plastice – Pictura de 1 Km, derulate de prof. dr. Diana Morar, şi de experimente teatrale, coordonate de prof. Antonia Orban Sima, de la Palatul Copiilor Bistriţa, desfăşurate în Curtea Bibliotecii.

Premiile au constat în diplome, cărţi, margarete de Chiraleş, publicarea celor mai bune lucrări în Revista Mişcarea literară. Fondul de carte a fost susţinut de Biblioteca Judeţeană George Coşbuc, BN, de Editura Charmides, prin bunăvoinţa editorului Gavril Ţărmure, de revista „Mişcarea literară”, dar şi prin amabilitatea doamnei Mihaela Raşcu, Târgu Mureş, care a oferit 20 de exemplare de antologii creative celor mai mici, coordonate sau scrise de dânsa, având în competiţie pe propriile fiice, Antonia şi Ştefania, care au primit Premii Speciale. Bibliotecara Adriana Zăgrean a susţinut Scrisorile de Mai prin dubluri de carte din biblioteca proprie şi prin sprijin pe tot parcursul pregătirii şi derulării evenimentului. Profesoara Viorica Bălan, de la Şc. Gimn. Budacu de Sus, cu care Palatul e partener, şi jurnalistele Palatului – Carmen Rus, Andreea Lechinţan, Oana Hudişteanu, Simina Bălan şi Alexandra Andrecuţ, au fost implicate în toate activităţile organizatorice. De asemenea, proiectul a fost girat şi de alţi scriitori ai judeţelor Bistriţa-Năsăud şi Maramureş, care au înţeles că performanţa merită susţinută, oferind din propriile cărţi, cu autograf: Ioan Cioba, Icu Crăciun, David Dorian, Mircea Măluţ, Olimpiu Nuşfelean, Lucian Perţa, Virgil Raţiu. Cărţile lor au ajuns pe mâini determinate să facă performanţă literară şi artistică.

Palatul Copiilor Bistriţa, prin directorul instituţiei, prof. Dorel Nicoară, prin coordonatoarele proiectului – prof. Iulia Istrate, prof. dr. Diana Morar şi prof. Ionela-Silvia Nuşfelean, mulţumeşte şi pe această cale, prin cotidianul Răsunetul, tuturor celor implicaţi, care au ajutat la o bună derulare a evenimentului. Prezenţa poetului Vasile Igna lasă un nimb aparte Scrisorilor din mai 2017.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5