BÂRGĂUL LITERAR

POEZIA CONTEMPORANĂ LA „RADU PETRESCU”

Joi seara, 18 februarie 2010, am primit de la prof. Iulius-Liviu Uşeriu, de la Grupul Şcolar "Radu Petrescu" Prundu Bârgăului, un scurt dar emoţionant mesaj despre un deosebit eveniment literar, desfăşurat în aceeaşi zi în sala Centrului de Informare şi Documentare, unde a avut loc întâlnirea elevilor liceului cu scriitorii Dan Coman şi Marin Mălaicu - Hondrari la o discuţie despre poezia şi literatura contemporană. Întâlnirea a fost posibilă la iniţiativa directorului Gr. Şc. „Radu Petrescu”, Constanţa Neuc, a prof. Uşeriu Iulius-Liviu şi a colegilor din cadrul Catedrei de Limba şi literatura română. Premiile şi întâlnirea au fost sponsorizate de RAAL Prundu Bârgăului prin bunavoinţa directorului Cocian....Cărţile prezentate au fost: "Dicţionarul Mara" a lui Dan Coman şi "Cartea tuturor intenţiilor" a lui Marin Mălaicu Hondrari.

Din informaţii ulterioare, am aflat că tema discutată a fost: "Mai poate poezia contemporană să atragă?". Iată o problematică, deloc uşoară chiar pentru specialişti, care – după cum mă gândesc eu - dacă a fost bine prezentată şi în mod argumentat susţinută, de către doi importanţi competitori literari recunoscuţi, ai generaţiei actuale, nu putea să nu aducă un real câştig de cauză poeziei contemporane, chiar şi în faţa unor iluştri elevi, aflaţi sub emblematica umbrelă literară a lui Radu Petrescu, care au ascultat entuziasmaţi poezie modernă, timp de o oră şi jumătate, exprimându-şi opinii sau punând întrebări asupra textelor dar şi primind, ca premiu, cărţi ale autorilor, oaspeţi.

Cei doi scriitori prezenţi la întîlnirea cu elevii bârgăuani, Dan Coman şi Mărin Malaicu Hondrari, sunt laureaţi ai prestigiosului premiu "Mihai Eminescu" pentru debut, dar şi cunoscuţi, atât în ţară cât şi în străinătate, preţuiţi de crema criticii româneşti şi plasaţi la loc de cinste pe podiumul generaţiei de scriitori actuali.

Poetul Dan Coman s-a născut şi a copilărit în localitatea Gersa, judeţul Bistriţa-Năsăud şi a urmat studii de filosofie la Cluj, absolvite în 1999. A debutat în revista "Minerva" în 1993, a participat la volumul colectiv „Camera” (Euphorion, Sibiu, 1995), alături de poeţii Marin Mălaicu-Hondrari şi Florin Partene şi a publicat poezie în majoritatea revistelor literare importante din România. Pentru prima sa carte, „Anul cârtiţei galbene” (Timpul, 2003; Vinea, 2004), a primit Premiul Naţional de Poezie "Mihai Eminescu" pentru debut şi Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România. A mai scris „Ghinga” (Vinea, 2005), „Dicţionarul Mara” (Cartier, 2009), îar în 2007, a susţinut o lectură din poemele sale, traduse în limba franceză de Linda Maria Baros, la Paris, iar în 2009 a participat la un atelier de poezie şi traduceri în Insula Gotland, Suedia.

"Dicţionarul Mara", cartea prezentată de Dan Coman elevilor de la Liceul „Radu Petrescu” a fost bine primită de critică, fapt pe care îl exemplificăm în continuare.

„La pagina ce găzduieşte "cărţi în actualitate" a ziarului Tribuna din 16-28 februarie 2010, poetul şi criticul Octavian Soviany se ocupă în textul "Asianicul Coman la maternitate" de cartea "Dicţionarul Mara" a lui Dan Coman, apărută la Editura "Cartier" din Chişinău în 2009. Cartea - bine primită la apariţie de critică - nu încetează să intereseze nu numai cititorii, ci şi scriitorii cunoscuţi de azi, iar Octavian Soviany este unul dintre cei mai activi în presa literară şi peisajul editorial; este scriitor care se manifestă în mai multe registre de expresie şi discursul său critic de cronicar-poet foloseşte din plin artificiile ficţionale pentru a "textualiza" în marginea poemelor şi în interiorul universului acestora. Capacitatea empatică a lui Soviany realizează o construcţie nu mai puţin asianică decât crede el despre poezia lui Coman, amintind de dantela de la periferia valului pictat de Hokusai, dar fără opulenţa metaforizantă pe care ar sugera-o titlul sau pe care ar putea-o aştepta de la cronicarul care se mulţumeşte să citeze copios din versuri.” (Victor Ştir, "Dicţionarul Mara", la Tribună, Mesagerul).

Scriitorul Marin Mălaicu Hondrari s-a nascut la 29 ianuarie 1971 şi trăieşte la Sângeorz - Băi. A publicat în 2004 volumul de versuri "Zborul femeii pe deasupra bărbatului" Editura Eikon, Cluj-Napoca, prin care a obţinut Premiul pentru Debut al Uniunii Scriitorilor din Romania, filiala Cluj. În 2006 a publicat „Cartea tuturor intentiilor”, Editura Vinea, Bucuresti, care a fost reeditată la Cartea Românească, în 2008. A tradus poezie din limba spaniolă pentru revista LiTerra.

"Cartea tuturor intenţiilor", prezentată elevilor bârgăuani de autorul ei, Marin Mălaicu Hondrari, a stârnit un efervescent interes în lumea literară. Redăm în continuare un fragment semnificativ din comentariul scriitorului clujean Mihai Dragolea.

„Părăsirea temporară a României a fost un prilej nu numai de "a scrie o carte într-o noapte şi de a scrie o carte despre sinucigaşi", dar şi oportunitatea de a încerca răspunsuri, de a limpezi presupuneri, senzaţii, gânduri. Periplul spaniol-portughez, nu multă vreme după începutul lui, îl determină să noteze: "Oriunde mă duc nu mă simt turist. Indiferent de locul în care mă aflu, îmi văd de treaba mea: scriu. Sunt suficient de ridicol şi slab pentru a lua în serios chestia cu scrisul". Este şi motivul pentru care Cartea tuturor intenţiilor nu e un jurnal de călătorie obişnuit, cât un text-mozaic, amestecând confesiunea cu eseul, naraţiunea cu comentariul, fiecare şi toate la un loc atent supravegheate, într-atât încât rezultă proza superior concentrată, consecventă în evitarea normelor, canoanelor, un ales exerciţiu de supravieţuire.” (Când "singuratatea va lumina", Mihai Dragolea, în Altitudini).

Proiectul literar al Grupului Şcolar "Radu Petrescu", cu sprijinul RAAL, este mult mai amplu şi va consta din noi întâlniri ale elevilor cu autori contemporani, dar cred că şi reactivarea Cenaclului literar “Ocheanul întors”, cât şi continuarea revistei cu acelaşi nume, a Gr. Şc. “Radu Petrescu”, iniţiată şi realizată cu mult succes, cu ani în urmă, de profesorul Mircea Platon, un om cu mult talent şi pasiune literară, pe care le-a transmis şi multora dintre actualii profesori şi intelectuali, din Valea Bârgăului şi multe alte părţi.

Ar fi necesar pentru elevi să fie informaţi, prin lecturi şi dialoguri în cadrul organizat al cenaclului, despre întreaga literatură, universală, română şi chiar locală, inclusiv cea care nu apare în programul şcolar, pentru că altfel rămâne o pată, subiectivă, de cenzură, pe care nimeni nu este, pe deplin, îndreptăţit să o aplice, fiind chiar un lucru grav, dacă ar face-o, pentru educaţia literară actuală.

Îmi permit să fac propunerea că, în primul rând, ar fi necesar un colocviu, pregătit din timp şi inclus în proiectul cultural susţinut de RAAL Prundu Bârgăului, despre Radu Petrescu, “patronul literar al şcolii”, cum l-a denumit, de curând, scriitorul Victor Ştir, mai ales că s-a scris mult despre acest mare scriitor, dar nu a prea fost evocat în ultima vreme, în şcoala în care a fost un adevărat giuvaer de profesor.

Comentarii

24/02/10 12:52
Paul Cernat

Scriitorul Victor Stir este acelasi cu colonelul, avansat apoi general, despre care s-a scris anul trecut in gazeta dumneavoastra?
Paul

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5