Poezie bistriţeană, în Nord Literar

Numărul lunii februarie a revistei de cultură Nord Literar, apărută sub egida Consiliului Județean Maramureș și a Uniunii Scriitorilor din România, propune cititorilor o serie de creații culturale aparținând genului liric, dar și materiale care expun lucrări de mare valoare culturală.
Atras fiind de faptul că reputatul critic și profesor universitare Cornel Ungureanu a dedicat scriitorilor din Maramureș, un amplu capitol în noua ediție a lucrării „Mitteleuropa periferiilor”, profesorul Gheorghe Glodeanu încadrează această lucrare în secțiunea „Cronică Literară”. Tot aici, Daniela Sitar Tăut vorbește despre „Elita Academică în Închisoarea Politică de la Sighetul Marmației”, volum semnat de Gheorghe Mihai Bârlea și Andrea Dobeș, articol pe care îl intitulează „Închisoarea Miniștrilor”. De asemenea, Delia Muntean vorbește despre „Miniaturile din oglinzile lui Sisif”, unde sunt tratate cu precădere aspecte ale literaturii contemporane din România, Serbia și Republica Moldova.
Interpretările din acest nou număr al revistei sunt legate „Personajele lui Liviu Rebreanu și alte cărți” și „Liviu Rusu și revirimentul esteticii interbelice”. Având în vedere faptul că la data de 1 februarie, romancierul Nicolae Breban a împlinit venerabila vârstă de 85, Gheorghe Pârja dedică pagina „Aniversare” amintirilor țesute în timpul petrecut alături de acesta. Număr lunii cuprinde o pagină de versuri de Menuț Maximinian, din volumul, în pregătire, "Bimbo d` acqua - Copilul de apă", traducerea în limba italiană de Livia Mărcan. “Menuț Maximinian continuă în formulă sugestivă prezentarea spațiului rural Coșbuc-Goga căruia îi aparține, bistrițean fiind. Provoacă emoții prin versurile sale și el însuși trăiește imaginarul pe care îl crează, dovadă că nu vrea să fie doar un cotninuator, ci să-și creeze o personalitate poetică a sa. Prin volumele publicate a reușit să se impună și să creeze o direcție pe care puțini poeți o abordează astăzi.O poezie de identitate.Felicitări, Menuț” transmite Livia Mărcan.

USR-PLUS

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]