Poiana Ilvei, două aspecte culturale

Ofilat Varvari

În comuna Poiana Ilvei au avut loc două semnificative evenimente culturale şi anume: dezvelirea bustului savantului lingvist-dialectolog Sever Pop (1901-1961) şi debutul noului an şcolar 2012/2013, ca de altfel în întreg spaţiul mioritic, într-un local cu totul modern.
La manifestare au participat: Stelian Dolha – vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Mihai Mureşan - inspector şcolar adjunct al judeţului nostru, Eugen Benţa – primarul comunei, cadrele didactice în activitate şi pensionate, numeroşi cetăţeni şi şcolarii cu emoţiile lor.
Manifestarea a început cu slujba religioasă de sfinţire a bustului, continuând cu parastasul în memoria dascălilor slujitori ai acestei şcoli din Poiana Ilvei, încă de la începuturile ei şi care s-au dus spre veşnică odihnă. În final, preotul Leon Pop încheie serviciul religios cu slujba adresată elevilor, cerându-le acestora să fie buni creştini, ascultători, iubitori de carte, respect faţă de valorile neamului românesc, spre lauda lor şi a şcolii în care învaţă.
Distinşii oaspeţi au cuvântat despre semnificaţia celor două evenimente, promiţând să fie mereu aproape de nevoile comunităţii şi a şcolii. Despre Sever Pop a vorbit profesoara Coruţiu Florica, nepoată a savantului. În final, primarul comunei, Eugen Benţa, a arătat condiţiile deosebite în care şcolarii îşi vor desfăşura activitatea, precum şi unele proiecte de viitor necesare locuitorilor.
Aşezarea bustului lui Sever Pop acasă, pe pământul moştenit de la părinţii săi în faţa clădirii şcolii edificată în preajma anului 1950, al cărui mentor este din anul 1996, a fost un vis al meu care s-a născut în urmă cu patru decenii, după apariţia a câtorva rânduri despre savant în Micul Dicţionar Enciclopedic Român din 1972, p.1508.
Proiectul a prins contur în urmă cu cinci ani, realizându-se treptat, fără implicarea financiară a Primăriei, cu ajutorul unor sponsori, din respectul acestora peste timp faţă de marele cărturar, cărora sensibilizându-se sufletul, ei au deschis cu generozitate baierele pungii. Aduc mulţumiri şi pe această cale: doctorului stomatolog Traian Gheorghe Dascălu din Năsăud, pentru bust şi placa de marmură cu înscrisuri; conducerii firmei „MIS Grup” pentru realizarea postamentului şi a aleii pavată cu piatră; patronului firmei „Andezitul” – Ioan Şot, pentru donarea plăcilor de granit care îmbracă soclul. Este lăudabilă preocuparea comună a noului primar, Eugen Benţa şi proaspătului director al Şcolii Generale „Sever Pop”, Alexandru Iacob ureche pentru asamblarea pieselor bustului şi crearea unui climat adecvat activităţilor desfăşurate.
Începerea cursurilor la şcoală cu numele „Sever Pop” are loc într-o clădire complet reabilitată, arătând ca o mireasă la a doua cununie, îmbrăcată cu haine funcţional tăiate într-un stil european, modern, care se îmbină firesc cu tradiţiile educaţionale autohtone. În ajunul primirii şcolarilor, directorul trasa ultimele tuşe administrative şi de încadrare pentru ca totul să arate impecabil. Clasele sunt zugrăvite cu gust, în culori plăcute, mobilate după nevoi, dotate cu aparatura necesară unui învăţământ modern.
Când intri în sălile de clasă ale grădinarilor, fiecare în felul ei apare ca o casă din poveşti în care zânele şi feţii frumoşi îşi au domiciliul, protejându-i şi învăţându-i pe cei mici cum să se descurce pe întortocheatele drumuri ale vieţii ale căror călători sunt.
Şcoala are încălzire centrală, toalete în interiorul clădirii, apă curentă.
În final, a avut un interesant schimb de opinii pe teme instructiv-educative, între dascăli pensionari şi cei care sunt în activitate.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5