Populația școlară, în scădere de peste 5% în ultimii trei ani! Probleme sunt și cu atitudinea față de muncă

În rețeaua școlară de stat a județului  nostru, în acest an au fost înscriși 47.700 copii, față de 50471 preșcolari și elevi câți au fost în anul școlar 2014-2015. Scăderea numărului de preșcolari ci peste opt procente arată demografia scăzută. Mai mult, există multe cayuri și de părăsire timpurie a școlii, în fiecare an, aproximativ 100 de absolvenți ai clasei a VIII-a nu se mai înscriu la liceu sau la școala profesională.

„Totalul elevilor, care înseamnă populaţia şcolară a judeţului, este în scădere de aproximativ 3000 de copii în ultimii trei ani şcolari, care înseamnă o scădere procentuală de 5,4% în ultimii trei ani. Defalcat pe cicluri, vedem că lucrurile sunt complet diferite. La nivel de grădiniţă scăderea este de 8,8%, acolo este vizibilă scăderea demografică. Pe ciclul primar şi gimnazial e o oarecare stabilitate şi o scădere mai mică decât media, iar la nivelul populaţiei elevilor de liceu scăderea este de 8,2%, unde, din păcate, este clar că este vorba de abandon, copii care fie finalizează zece clase şi nu merg mai departe”, a declarat inspectorul școlar general Camelia Tabără, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural.

Scăderea populaţiei şcolare se oglindeşte şi la nivelul înscrierilor în clasa pregătitoare,  unde numărul copiilor a scăzut cu peste 300. Mai mult, din această cauză, s-a ajuns ca foarte mulţi dintre elevii clasei pregătitoare să fie incluşi în sistem simultan.

Dincolo de analiza cantitativă aici cred că trebuie să punctez o problemă majoră pe care o avem, în primul rând noi şi toţi partenerii noştri educaţionali, cea a atitudinii faţă de muncă, faţă de o meserie a idealului în viaţă. O să prezentăm statistici cu inserţia primei promoţii de absolvenţi de şcoală profesională, care în mod normal ar trebui să se regăsească la agenţii economici şi la locurile de muncă oferite destul de generos în judeţul nostru. Am fost recent într-o şcoală care avea o asemenea generaţie de absolvenţi de şcoală profesională şi nu sunt tentaţi de a intra pe piaţa muncii. Din păcate, idealul de viaţă este să mergi în străinătate, să faci bani şi ce să faci cu banii? Să-ţi cumperi o maşină şi cam atât. Astea sunt chestiuni pe care încet-încet sperăm să le rezolvăm pentru elevii noştri”, a precizat Camelia Tabără, şeful ISJ BN.

În ultimii trei ani, numărul şcolilor finanţate de consiliile locale a scăzut, de la 343 de instituţii de învăţământ  în anul şcolar 2014-2015, până la 316, în acest an şcolar, lşa care se adaugă cele finanţate de la bugetul de stat şi de Consiliul Judeţean. „În acest an am desfiinţat, cu foarte mult zgomot, o şcoală cu personalitate juridică, Şcoala Nepos. Din punctul nostru de vedere, copiii sunt înscrişi la Liceul Tehnologic Feldru. Părinţii ne-au dat în judecată, din punctul nostru de vedere cu o chestiune absolut nefondată, de ce nu numărăm copiii antepreşcolari ca populaţie şcolară”, a precizat inspectorul şcolar general, Camelia Tabără.

         Pe nivelul de învăţământ, numărul şcolilor gimnaziale şi al liceelor rămâne relativ constant, scăderi înregistrându-se la şcolile primare, asta şi pe fondul transportului asigurat cu microbuzele şcolare către şcolile de centru.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5