Portretul decanului filologilor români

Scriitorul Mircea Daroşi aşază la loc de cinste pe decanul filologilor români – Gavril Istrate, printr-o carte care a apărut la Editura Mesagerul, o monografie complexă asupra uneia dintre cele mai puternice personalităţi cultural ştiinţifice pe care le-a dat Neposul. Capitolele „Un intelectual al ţinutului năsăudean”, „Etapele formării intelectuale”, „Activitatea didactică şi ştiinţifică”, „Omul Gavril Istrate” şi „Dincolo de cuvinte. Nostalgii” surprind, ca o frescă, figura marcantă a „patriarhului limbii române”. Anul acesta, Gavril Istrate are 100 de ani de la naştere, prilej de bucurie pentru toţi cei care cinstesc limba română. Mircea Daroşi, trăitor în mediul uman în care s-a născut, s-a educat, a muncit şi a trăit distinsul om de cultură, a stat de vorbă cu neamurile de acasă, Gavril Istrate fiind al doilea copil al familiei Gavrilă şi Maria, familie grănicerească de buni gospodari, cu cinci copii, care ştiau construi case, poduri, biserici şi iconostase, cu un tată trecut prin patru ani de război unde-şi va deplânge dorul de casă în cele aproape 600 de scrisori cătăneşti.
Istrate va intra la liceul din Năsăud cu marii dascăli ai ţinutului, iar mai apoi, cu ajutorul unchiului Ion din Rodna va merge la Universitatea din Iaşi, pe care o va absolvi cu brio. Lucrează ca profesor de liceu şi ca bibliotecar la Institutul de Filologie Română, ajungând apoi la Catedra de limba română a Universităţii Iaşi, unde ocupă funcţia de decan a Facultăţii de Filologie, fiind responsabilul colectivului de lingvistică de la Filiala Iaşi a Academiei şi secretar al Societăţii de Ştiinţe Istorice şi Filologice din acelaşi centru universitar. I-a cunoscut personal pe Liviu Rebreanu, Lucian Blaga, G. Brăileanu, a fost profesorul actorului Octavian Cotescu, a poeţilor Marin Sorescu, Aurel Rău, Valeriu Stancu, pregătind numeroase generaţii de studenţi care au devenit profesori universitari sau lingvişti. A iniţiat cercetări de interes naţional pentru elaborarea atlasului lingvistic pe regiuni a tezaurului toponimic al Moldovei şi Bucovinei, a Dicţionarului limbii române.
Neposanul Gavril Istrate a fost binecuvântat de bunul Dumnezeu cu un destin cum puţini oameni de cultură îl pot avea, spune autorul cărţii, Mircea Daroşi, caracterizându-l drept o personalitate complexă, prin inteligenţă şi spirit de acţiune, prin atitudinea şi dăruirea sa faţă de fenomenul ştiinţific şi cultural.
Cartea merită a fi citită, în primul rând pentru exemplul drept pe care ni-l oferă personalitatea lui Gavril Istrate, iar mai apoi pentru modul în care Mircea Daroşi a ştiut să creioneze, ca o poveste uşor de urmărit, viaţa unui om care nu a făcut umbră degeaba pământului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5