La noi

Portretul unui brav român

…Dar care, deşi trăitor dincolo de hotarele arbitrare ale României, are ADN-ul strămoşilor săi maramureşeni.
Se numeşte Ion M. Botoş.
Am mai scris despre el, însă niciodată nu e destul să fie invocaţi şi evocaţi astfel de oameni.
Acum câteva săptămâni primeam un telefon de la el, spre miezul nopţii. Se afla într-un accelerat de la Sighetu Marmaţiei spre Bucureşti; trenul staţiona în gara Beclean, pentru a se schimba direcţia locomotivei. Urma să participe la o întâlnire a liderilor românilor de pretutindeni. Dorea să ştiu că a poposit câteva minute în urbea mea şi să-mi ureze cele bune de sărbători.
Pe 18 ianuarie împlineşte 52 de ani, dar, văzându-l, nu-i dai vârsta aceasta. Datele ce urmează provin din cărţile sale, din „Apşa” – gazetă regională social- politică din Transcarpatia şi din întâlnirile noastre de la Alba Iulia, Bistriţa şi de la el de acasă, Apşa de Jos (Ucraina).
Stomatologul Ion M. Botoş este preşedinte fondator al „Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia „Dacia” (2001), director fondator al Muzeului (privat) de istorie şi etnografie al românilor din Transcarpatia „Dacia liberă”, redactor şef al publicaţiei „Apşa” (prima în limba română din Transcarpatia), deputat, senator, autor al câtorva cărţi de etnocultură românească şi a zeci de studii publicate în reviste de specialitate în România, Ucraina şi Ungaria.
O clipă ! Ce înseamnă Transcarpatia ? Titlul unei cărţi ale sale lămureşte acest cuvânt: ”La Nord de Tisa în România Mică”.
Am mândria de a mărturisi că am fost acolo. Nu prea mulţi dintre noi ştiu că mai mult de jumătate din Maramureşul istoric nu se află în România. Dar e acolo o salbă de localităţi pur româneşti, iar Ion M. Botoş e liderul lor. Prin urmare, Transcarpatia înseamnă pământ românesc din dreapta Tisei.
În vizită fiind la o şcoală din zonă, am întrebat-o pe profesoara de limba şi literatura română: „Doamnă, până unde ţine Maramureşul?” Răspunsul a venit prompt: ”Până unde se vorbeşte româneşte.”

.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]