Farfuria de sănătate

POSTUL CRĂCIUNULUI

Continuăm subiectul din articolul precedent şi ne vom referi la câteva aspecte ale alimentaţiei şi la câteva fructe şi legume în particular de care merită să ne amintim în această perioadă a postului Crăciunului.

Aşa cum am amintit şi în articolul anterior, alimentaţia “de post” care o vom urma în această perioadă este binevenită pentru persoanele cu exces ponderal - pentru că are toate şansele să fie cu mai puţine calorii decât în afara postului - sau cu dislipidemii, întrucât lipsesc grăsimile animale şi evident, şi colesterolul, sau va regla un tranzit intestinal mai lent prin bogăţia de fibre care o aduce.

Ca sfaturi generale, pot sa spun urmatoarele: alegeţi cât puteţi mai des să consumaţi legumele crude, în salate. Practic, în afară de leguminoasele uscate, cartofii şi soia, toate vegetalele (legumele fără amidon) se pot consuma crude: roşii, castraveţi, ardei, broccoli, conopidă, gulie, varză, telină, morcov, vegetale cu frunze verzi (spanac, salata verde, mărar, leuştean, pătrunjel, etc.) ... şi nu mi-ar ajunge spaţiul să le inşir pe toate. Avantajele sunt evidente: aport optim de vitamine şi minerale, hidratare foarte buna (conţin 70-95% apă), timp mai scurt de preparare (doamnele vor aprecia acest lucru), indice glicemic mai scăzut decat în forma prelucrată termic. Plus că nu avem limită de cantitate. Putem consuma oricât, pentru că din punct de vedere caloric nu sunt foarte bogate. Sau se pot constitui intr-o gustare foarte nutritivă: un morcov crud, câteva fluorescenţe de conopidă sau broccoli. Bineînţeles, pentru o gustare se preteaza şi fructele foarte bine.

Şi mai este un avantaj major în a consuma fructele şi legumele proaspete: antioxidanţii. Aceştia sunt substanţe care anihileaza radicalii liberi din organism. Radicalii liberi sunt pentru noi ceea ce gazul de eşapament este pentru maşini. Ei rezultă din procesele de respiraţie celulara ca produşi finali de ardere şi care, prin diferite căi metabolice ar trebui eliminaţi. Insă organismul uman nu este o maşinărie care să lucreze la randament maxim şi cu eficienţa optimă, astfel încât aceşti radicali liberi se acumuleaza şi ne fac mai susceptibili la boli, ne îmbătrânesc mai repede, provoacă cancerul, unele forme de demenţa şi multe alte rele.

De asemenea, perioada aceasta a postului este un moment foarte bun să experimentăm, să încercăm fructele şi legumele exotice care le găsim pe piaţa. De exemplu: cartoful dulce (asemănător cartofului nostru dar cu un indice glicemic mult mai mic şi cu mult mai multe fibre), avocado (este fructul cel mai bogat in proteine, conţine grăsimi nesaturate “bune”, vitaminele A, E si C în cantităţi mari), fructul cachi (foarte gustos şi uşor de digerat, conţine vitamine A si C şi minerale: potasiu, calciu şi fosfor), rodia (bogată în antioxidanţi, vitamina K, fier, potasiu şi fibre), smochinele (sunt o sursă foarte bună de fier şi calciu şi am arătat în articolul trecut cât de importante sunt aceste minerale în aceasta perioadă).

Şi ca ultimă idee, nu uitaţi de: nuci, alune, migdale, fistic – conţin acizi graşi esenţiali omega 6, vitamina E, calciu, fier, proteine; seminţele de floarea soarelui, dovleac, in, susan – conţin acizi graşi omega 3 şi omega 6, calciu, proteine. Este bine să fie consumate crude. Insă atenţie la cantitate pentru ca fructele şi seminţele oleaginoase aduc şi multe calorii. Atât cât putem cuprinde intr-un pumn este suficient din punct de vedere nutritiv. Le putem adauga la cerealele pentru micul dejun, sau la salate.

În aşteptarea bucuriei sărbătorilor şi a meselor îmbelşugate laolalta cu familia şi prietenii, să căutăm să savurăm şi această perioadă a postului, să ne aducem aminte de scopurile ei şi de micile delicii gustative pe care ni le poate oferi.

Autor:

Dr. Madalina Indrie

Medic specialist Diabet zaharat, Nutritie si Boli Metabolice

www.nutritiecluj.ro

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5