Povestea unui aromân celebru
Profesorii Ion C. Hiru şi George Baciu prezintă, în volumul „Teja Papahagi- un aromân aşezat cu sfinţenie în cartea satului domnesc”, povestea ilustrului doctor Teja Papahagi, născut din nobleţea aromână, dar şi din şuviţa domnească a basarabilor, cel care a întemeiat, la Domneşti, un spital modern, cu utilităţi orăşeneşti, o societate culturală menită a readuce în atenţie istoria domnească. Un om preocupat de educaţie şi sănătate, de arhitectura localităţii, găzduit pentru eternitate în camera de duminică a sufletului domneştian. Partea întâi a lucrării este dedicată vieţii şi operei medicului, ilustrată prin mărturiile contemporanilor săi. Tatăl doctorului, Pericle Papahagi, membru corespondent al Academiei Române, este cel care a elaborat primele studii temeinice despre megleno români. Originară din Avdela Pindului, străveche aşezare de păstori aromâni, familia Papahagi a fost dintru început profund angajată în mişcarea de redeşteptare naţională a aromânilor, popor romanic din Nordul şi Centrul Greciei, răspândit apoi în Macedonia, Albania, România şi Bulgaria. Tulburătoare sunt evenimentele anului 1983, când intelectualii erau puşi la zid în România, iar pentru a părăsi localitatea, doctorul avea nevoie de bilet de voie semnat de secretarul de partid. Născut la 4 iunie 1919, în oraşul Sinistra, Bulgaria, dr. Teja Papahagi absolvă, în anul 1944, Facultatea de Medicină din Bucureşti. În primăvara anului 1947 este numit medic director al Spitalului Domneşti, unde a dovedit faptul că este un chirurg excepţional şi un bun gospodar. După cum regăsim în însemnele medicului, în primii 8 ani transportul bolnavilor se făcea cu o căruţă trasă de un cal, de multe ori în miezul nopţii, auzind o coadă de bici cum bate în geam întru salvarea unui suflet. Nu bogăţia, nu banii, nu aurul erau cea mai mare bucurie a medicului ci arta, cultura şi, mai presus de toate, profesiunea. Teja Papahagi era un om împlinit: „Când îmi îmbrăţişez copilul înseamnă că nu am nimic să-mi reproşez. Şi cum cea mai mare bucurie a mea este să-mi îmbrăţişez fetiţa, fac tot ce pot să am acest drept în orice moment”.
Apoi, îl descoperim pe umoristul Teja Papahagi, remarcându-se scena cu angajaţii spitalului, în care aceştia beau ţuică în pod, doctorul găsindu-i cu scara furată şi dojenindu-i în stilu-i caracteristic. O carte în care Teja Papahagi este conturat ca bun organizator al acţiunilor culturale din perioada 1970-1985, în care descoperim relaţia de amiciţie cu regizorul aromân Constantin Dinischiotu şi, mai presus de toate, savoarea povestirilor din perioada comunistă, când nu puteai face orice oricând.
Partea a doua este dedicată făptuirilor medicului în satul de pe o margine de dor a râului Doamnei, regăsind, printre altele, pinacoteca din Domneşti, Muzeul Comunal de Artă Plastică, colecţia de artă contemporană, societatea culturală şi, mai presus de toate, amintiri de suflet.
Partea a treia este dedicată însemnărilor despre câteva personalităţi importante ale istoriei aromânilor, amintind aici pe Emanuil Gojdu, Andrei Şaguna, Constantin Belimace, Artur Silvestri, căruia îi sunt dedicate In memoriam mai multe pagini.
O carte care creionează personalitatea marcantă a unui om de excepţie, care merită a fi cunoscut şi de generaţiile actuale. Un volum în care regăsim în ilustraţii şi text întreaga viaţă a doctorului salvator de trupuri şi suflete prin harul pe care l-a avut.
Comentarii
Teja mi-a fost unchi. Venea foarte des la noi in casa din Cotroceni unde locuia sora lui, Nuta Dumitrescu Papahagi. Am petrecut multe veri, copila si adolescenta in casa Doctorului Papahagi de vis-à-vis de spitalul din Domnesti. Vocea ii era tunatoare, tot satul il iubea, dispunea de o energie de nestapanit, devotat meseriei, plin de umor. Casa era primitoare si avea o biblioteca impresionanta, si ... m-a dus intr-o zi sa assist la o operatie... Ii port o amintire forte vie si frumoasa.
Teja Papahagi,pe langa faptul ca a fost un excelent medic pentru zona de nord a jud.Arges,a fost si un realizator de asejaminte medicale din nordul judetzului,culminand cu Spitalul din Domnesti,care din nefericire a fost inchis in timpul guvernarii lui BOC.Eu sunt din sudul tzarii,dar sunt casatorit cu o musceleanca,botezata de Papahagi in 1949,fiind fata primului administrator al spitalelor din Rucar,Domnesti si Sanatoriul de boli de plamani din Campulung.
Teja Papahagi,pe langa faptul ca a fost un excelent medic pentru zona de nord a jud.Arges,a fost si un realizator de asejaminte medicale din nordul judetzului,culminand cu Spitalul din Domnesti,care din nefericire a fost inchis in timpul guvernarii lui BOC.Eu sunt din sudul tzarii,dar sunt casatorit cu o musceleanca,botezata de Papahagi in 1949,fiind fata primului administrator al spitalelor din Rucar,Domnesti si Sanatoriul de boli de plamani din Campulung.
Teja Papahagi, unchiul meu a fost iubit si apreciat de toti din jurul lui. Viata lui a fost o combinatie reusita reuniind un spirit intreprinzator, inovativ si competenta sociala profunda. Sint recunoscator si mindru ca am avut ocazia sa invat aceste calitati de la el pe care le dau mai departe copiilor mei.
Constantin (Teja) Papahagi mi-a fost văr primar, mama lui (Tanti Marica) fiind sora mai mică a Tatălui meu, Avocatul Mihail Magiari. Diferența de vârstă dintre Teja și mine era de cel puțin 15-17ani, așa încât copilăria nu ne-a fost comună. Deabea după plecarea mea din Romania și după moartea mamei lui și a tatălui meu, ne-am văzut mai des, eu venind periodic în România pentru parastasele pomenirii tatălui meu, unde toți cei rămăși în viață din neamurile noastre mai apropiate, Macedonesti, ca și prieteni ai familiei ne întâlneam cu toții să onorăm memoria celor duși dintre noi. Atunci deabea l-am cunoscut mai bine pe Teja, viguros, cu mult humor, cu mult antren de viață și pe care am auzit îl adorau bolnavii. De profesie Medic Chirurg Urolog, făcuse la Domnești, Jud. Argeș, un spital cu profil chirurgical la care veneau bolnavi din apropiere, dar și mulți din regiuni îndepărtate, atrași de bunul lui renume profesional. A lăsat în urmă o soție devotată, o fiică și 2 surori, plecate și ele de mulți ani din România, rude apropiate care l-au adorat toată viața.
În cateva cuvinte, aceasta este memoria pe care Teja mi-a lăsat-o.
Mariana Ciobanu, născută Magiari.
Adaugă comentariu nou