Poveşti, altfel

Elena M. Cîmpan

În perioada destinată activităţilor diferite în şcolile noastre, de toate zilele, doi profesori de la Colegiul bistriţean „Liviu Rebreanu”, Carmen Cătinean şi Claudiu Şular, au organizat o excursie cu elevi din clasele a VI-a B, a VII-a B, a X-a H, a XII-a D, în scop educativ şi recreativ, în vederea pregătirii Concursului interjudeţean de istorie a culturii şi civilizaţiei oraşelor din Transilvania, intitulat „Ascultaţi-ne poveştile”, coordonator, profesorul de istorie Claudiu Şular.
Concursul se va desfăşura în perioada 1-3 iunie 2017, la Colegiul deja amintit, iar materialele sunt aşteptate pe adresa proiectului, e-mail [email protected], pe adresa liceului, Bulevardul Republicii Nr. 8, până la 24 mai 2017, conform Regulamentului. După ce elevii vor efectua vizite de documentare în săptămâna „Şcoala altfel”, vor realiza materiale, putând să se înscrie la următoarele secţiuni de concurs: A. Poster/ pliant/ material de promovare realizat prin tehnică informatică de imprimare; B. Machetă/ artă grafică/ pictură; C. Colaj de fotografie reprezentând istoria recentă a oraşului; D. Istoria orală/ mărturii/ interviuri. Acest demers are ca obiectiv promovarea patrimoniului cultural, multietnic şi multilingvistic şi îşi propune să prezinte istoria, cultura, civilizaţia vechilor cetăţi transilvane şi obiceiurile oamenilor.
Elevii bistriţeni au vizitat în excursia lor documentară cetăţile transilvane, Sighişoara, Braşov, Sibiu, Făgăraş, Alba-Iulia, Turda, Cluj-Napoca, şi urmează să realizeze materiale de prezentare a obiectivelor vizate, concretizate în colaje de fotografii, legende descoperite, interviuri, broşuri, afişe, realizări artistice audio-video, cât mai convingătoare, care vor face parte dintr-o expoziţie şi vor constitui forme originale de promovare, în şcoală, în societate. La fel vor face şi elevi din judeţele vizate, care vor veni la Bistriţa, să o viziteze, dar şi în concurs.
După ce „Ascultaţi-ne poveştile” a fost anul trecut un proiect judeţean, ce a vorbit despre casele memoriale din Bistriţa-Năsăud, cu multe aspecte de relevat şi prezentat, anul acesta îşi extinde sfera de atracţie, devenind interjudeţean, pentru o parte de ţară, cu specific medieval. Poate urma şi o a treia fază, de cuprindere naţională şi, poate, în viitor, una cu caracter european, specifică activităţilor atractive din alte şcoli ale Uniunii Europene. Este îmbucurător faptul că Bistriţa este prima cetate care propune şi dă tonul unei astfel de activităţi complexe.
Cu acest proiect, Claudiu Şular s-a dovedit a fi foarte inspirat în alegerea titlului şi a formei de desfăşurare. Poveştile sunt întotdeauna frumoase, şi când sunt rostite, şi când sunt ascultate. Important este că ele există şi aşteaptă un timp anume, pentru a fi puse în valoare. „Ascultaţi-ne poveştile” poate fi o rugăminte din partea obiectivelor cu caracter cultural, chiar dacă ele nu pot vorbi decât altfel/ astfel, poate fi un îndemn al elevilor, dornici de-a fi auziţi şi ascultaţi, şi mai poate reprezenta glasul stins al poveştii în sine, ce se vrea redescoperită, în formă clasică sau modernizată.
Cu siguranţă, momentul Concursului anunţat creează emoţii, de pregătiri, de prezentări, de aşteptări. De pe acum, se poate spune că vor fi câştigători toţi participanţii: elevii, şcoala, profesorii, obiectivele vizate şi chiar poveştile în sine.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5