Pr. Vasile Beni: Mesajul Sfîntului Ioan Botezătorul este pentru fiecare dintre noi ! La mulți ani celor care purtați acest sfânt și binecuvântat nume !

Dacă ar trebui să dăm un răspuns cine a fost Sf.Ioan Botezătorul?-răspunsul simplu ar fi că ,,Cel care la botezat pe Iisus Hristos sau cel care a pregătit calea Domnului Pentru că după Maica Domnului cel mai cinstit dintre sfinți este sf.Ioan Botezătorul.A doua zi de Bobotează este înscrisă în calendarul creștin ortodox ca fiind sărbătoarea închinată Sfântului Ioan Botezătorul și Sf. Ioan este cel mai popular dintre sfinţi, iar importanţa sa este reliefată nu numai de Sfânta Scriptură, ci şi de cele şapte sărbători rânduite de Biserică pentru pomenirea lui. După naşterea sa minunată şi vieţuirea în pustie, în post şi rugăciune, Sfântul Ioan a predicat în pustiul Iordanului botezul pocăinţei şi a propovăduit lui Israel pe Mesia. „Rostul venirii Sfântului Ioan la Iordan pentru a propovădui şi a practica botezul pocăinţei era mai mare decât simplul botez, şi anume, trebuia să arate mulţimilor lui Israel pe Iisus din Nazaret nu ca fiind El fiul lui Iosif, ci Fiul lui Dumnezeu cu adevărat. El mărturiseşte dumnezeirea lui Iisus Hristos. Evanghelia ne arată că Iisus a venit la Ioan ca să fie botezat, iar Ioan a zis: ,,Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii”. Prin aceasta Sfântul Ioan Botezătorul arată că Iisus, Care vine să fie botezat, nu are nevoie de botezul pocăinţei spre iertarea păcatelor, pentru că El este fără de păcat, ci mai mult, El va ridica păcatul sau păcatele lumii.Sfântul Ioan Botezătorul este numit proroc, chiar dacă nu a scris o carte cu profeţii, pentru faptul că el a prorocit taina Jertfei Domnului Hristos pe cruce când a mărturisit vederea Mielului lui Dumnezeu şi pentru prevestirea trimiterii de la Tatăl, la rugămintea Fiului, a Sfântului Duh în chip de limbi de foc.
Ce mesaj vrea să ne transmită Sf.Ioan Botezătoru-cred că este acela de a deveni mai buni și nimic nu-l poate mântui pe om decât mărturisirea păcatelor și schimbarea vieții.Iar cu sfaturile Sf.Ioan Botezătorul ne întâlnim în Sf. Scriptură în evanghelia după Luca capitolul 3,9-14.,,El trebuie să crească iar eu să mă micșorez.
Faceţi, dar, roade vrednice de pocăinţă …..
Deci orice pom care nu face roadă bună se taie şi se aruncă în foc.
Şi mulţimile îl întrebau, zicând: Ce să facem deci?
Răspunzând, Ioan le zicea: Cel ce are două haine să dea celui ce nu are şi cel ce are bucate să facă asemenea.
Şi au venit şi vameşii să se boteze şi i-au spus: Învăţătorule, noi ce să facem?
El le-a răspuns: Nu faceţi nimic mai mult peste ce vă este rânduit.
Şi îl întrebau şi ostaşii, zicând: Dar noi ce să facem? Şi le-a zis: Să nu asupriţi pe nimeni, nici să învinuiţi pe nedrept, şi să fiţi mulţumiţi cu solda voastră’’
Dacă ar fi să ne oprim la o concluzie la mesajul pe care sf.Ioan Botezătorul vrea să ni-l transmită după părerea mea cred că acesta ar fi:
1)Că Iisus este Fiul lui Dumnezeu-și să avem credință în El 2)Ne arată cum să ne comportăm fiecare dintre noi în societate.
3)Dar și îndemnul de a aduce pe alții la Hristos:,,E frumos când poți în viață să fii darnic și milos/Să ajuți pe toți orfanii ,să hrănești pe toți sărmanii e frumos !Însă lucrul cel mai mare fapta cea mai de folos,/E să aduci pe un om pe oricare de la o viață de pierzare la Iisus Hristos! Acest lucru a căutat să-l facă f.Ioan Botezătorul ,lucru pe care să căutăm să –l facem și noi.Amin!
La mulți ani celor care purtați acest sfânt și binecuvântat nume !
Pr. Vasile Beni

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]