Prefectul Stelian Dolha, despre efectele deciziei CCR: Peste 1400 de persoane au părăsit izolarea, 2 au cerut externarea, patru persoane infectate au refuzat spitalizarea

Prefectul Stelian Dolha susţine că se impune cu celeritate dezbaterea în Parlament a proiectului de lege privind instituirea unor măsuri in domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic si biologic, care prevede reglementările privind pandemia, în concordanță cu solicitările Curţii Constituţionale ale României.

         „Curtea Constituţională ne-a lăsat fără instrumente de lucru, şi pentru cei izolaţi, şi pentru cei care se află în carantină. După cum puteţi observa, suntem destul de departe cu încheierea socotelilor cucoronavirusul. Avem nevoie de pârghii pentru a putea asigura dreptul tuturor cetăţenilor noştru la sănătate, dreptul de a nu fi infectaţi. Decizia CCR, din păcate, dincolo de aspectele de constituţionalitate, a omis ceva şi asta chiar că trebuie să spunem: dreptul fiecăruia la libertate şi, în ultimă instanţă, dreptul fiecăruia la sănătatea sa. Putem merge mai departe la nerespectarea dreptului la sănătate a celorlalţi, dreptul lor de a nu fi infectaţi. Eu cred că acest drept este tot constituţional. Sper ca proiectul să fie dezbătut cu celeritate în Parlament şi să-l avem cât mai repede ca instrument de lucru în judeţe, asta dacă parlamentarii noştri dau dovadă de responsabilitate, după ce am văzut ieri cu cei doi parlamentari ai Partidului Social Democrat. (...) Acest proiect schimbă câteva definiţii, carantina se referă numai la persoanele sănătoase, iar izolarea se referă la cei infectaţi. Carantina, atât pentru cei care intră din zonele de risc, dar şi pentru cei care optează pentru acest lucru pentru a-şi proteja pe cei de acasă, este suportată de Ministerul Sănătăţii, e foarte bine că s-a făcut lucrul acesta”, a declarat Dolha.

          Potrivit acestuia, decizia CCR a avut influenţe şi la nivelul judeţului nostru, în sensul că 1420 de persoane nu au mai fost obligate să stea în izolare la domiciliu, iar cele patru persoane din carantină au plecat. „Dacă în prima fază nu am avut cereri pentru externare, pe urmă am avut două cereri şi încă patru persoane infectate CoVid care au refuzat internarea, asta după decizia CCR. Suntem încă într-o situaţie complicată şi cred că relaxarea asta nu ne-a făcut bine deloc. Încurajarea e de un politicianism jenant şi iresponsabil nu face altceva decât să accentueze o dorinţă mai mare de relaxare şi o iresponsabilitate din partea celor care ne ascultă”, a menţionat prefectul judeţului.

          Stelian Dolha a precizat că, printre persoanele infectate sunt medici, cadre medicale, doi primari, persoane vârstnice dar şi copii. El a adăugat că, dacă la început au fost focare la Reteag, Cociu, Maieru, în secţia de Neurologie, acum asistăm la „un focar al relaxării şi efectele ei”.  

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5