În premieră, Mitropolitul Andrei despre caterisirea unui preot bistriţean ce are amantă şi despre Cristian Pomohaci

sursa Evenimentul Zilei
 IPS Andrei, mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului, a acceptat să stea de vorbă despre marile probleme cu care se confruntă Biserica, cu colegii de la Evenimentul Zilei.

...........................

- EVZ: Cazul preotului Cristian Pomohaci, de exemplu. „Sodomia este un păcat de moarte”

- IPS Andrei: Dacă este adevărat ce se spune, lucrul acela, atunci rău a făcut. Se spune că era vorba despre un copil. Probabil că, dacă este așa, justiția își va spune cuvântul... Dar este o palmă pe obrazul Bisericii. Sodomia este un păcat de moarte.

- Biserica sprijină lupta pentru modificarea Constituției prin referendum...

- Așa este. Suntem împotriva sodomiei. Biserica strigă asta cât poate de tare. Noi am rămas cu acea dorință de a schimba articolul din Constituție care spune că „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți” cu formula mult mai potrivită: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită dintre un bărbat și o femeie”, pentru care au semnat peste trei milioane de români. Unii spun că din această cauză s-au căutat exemple de preoți care au căzut în păcat pentru ca apoi să spună: „Vedeți? Și voi aveți problemele voastre!”

- Gabriel Liiceanu spunea că Iisus nu a venit în lume cu un Mercedes. Părintele Pomohaci are în Cluj douăsprezece apartamente. Cum rămâne cu jurământul sărăciei?

- Pomohaci nu a fost călugăr, a fost preot de mir. Doar călugării, care se retrag din această lume, fac jurământul sărăciei. Preoții trăiesc în lume. Când este vorba de un om obișnuit, îți vine greu să aplici o pedeapsă. Totuși, pentru fapta de care a fost acuzat el nu a adus nici o probă în ajutorul său și a fost caterisit.

- Dacă preotul Cristian Pomohaci era preot în Mitropolia Clujului, Vadului și Feleacului, Înalt Prea Sfinția Voastră ce ați fi făcut?

- Același lucru îl făceam: îl cateriseam.

- Sunteți unul dintre cei mai duhovnicești dintre ierarhii Bisericii Ortodoxe Române și implicit membru al Sfântului Sinod. Cum priviți scandalul în care este implicat episcopul Corneliu al Hușilor, care a fost filmat în timp ce întreținea relații sexuale, și încă cu un bărbat?

- Ca oameni ai Bisericii, trebuie să fim corecți, dar nu trebuie să fim justițiari. Nu trebuie să facem omul praf și pulbere. Sinodul este chemat acum să pună rânduială... Și o va face.

...

- Înalt Prea Sfinte, dar dacă totuși se greșește cu preotul Pomohaci sau cu episcopul de Huși?

- Puși în fața evidenței, ce mai poți să spui? Arhiepiscopul de Alba Iulia, PS Irineu, a trebuit să ia măsura. Sfântul Sinod va trebui și el să ia o măsură.

- Pare un mister că niciunul dintre cei doi nu a ieșit în public să spună ceva. Înalt Prea Sfinția Voastră de ce credeți că au ales să tacă?

- Ar fi trebuit să aibă puterea să facă pocăință. Dacă eram eu, aș fi mers în fața oamenilor și le-aș fi spus că am păcătuit, că îmi pare rău în fața lui Dumnezeu și că v-am smintit și pe voi.

........

- Și PS Iustin, episcopul Maramureșului și Sătmarului, a luat rapid atitudine împotriva starețului Celestin de la Mănăstirea Prislop, suspectat că este homosexual...

- Da, așa este. Nu trebuie să dăm cu barda, dar trebuie să rezolvăm lucrurile.

...

- Mai aveți un alt preot din Bistrița care are o amantă. Cu el ce veți face?

- Îl vom caterisi și pe el, pentru că și-a lăsat soția deoarece avea o legătură cu o altă femeie.

...

- Știu că Înalt Prea Sfinția Voastră nu vă ridicați salariul și că din banii pentru funcția pe care o dețineți acordați burse.

- Așa este, sunt trei studenți la Seminar și trei elevi. Mai este o tânără orfană pe care o ajut. Eu nu adun avere. Atât cât pot face, fac. Acum suntem în Postul Adormirii Maicii Domnului (adică nu se cuvine să se laude).

- Mitropolia construiește o grădiniță în centrul Clujului și nu știe nimeni. De ce nu comunicați realizările importante ale Bisericii?

- Asta încercăm să învățăm. Dar să vă spun ceva: Biserica nu suntem doar noi, care facem parte din cler, ci și toți credincioșii. Iar capul Bisericii este Hristos.

Interviul integral aici: http://evz.ro/mitropolitul-clujului-pomohaci.html?&page=1

.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]