Premiile COŞBOOK, lansarea ”Ghidului bibliotecilor publice” şi a site-ului, cadoul Bibliotecii Judeţene ”George Coşbuc”, în prag de sărbători

În prag de sărbători, Biblioteca Judeţeană ”George Coşbuc” a oferit cadou bibliotecarilor din judeţ, ”Ghidul bibliotecilor publice din Bistriţa-Năsăud”, prima lucrare de acest gen. mai mult, biblioteca a intrat în era digitală, prin lansarea proiectului de împrumut electronic a cărţilor, aplicaţie ce se poate efectua pe pagina de internet www.bjbn.ro. Printre primii care au permis electronic se află preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan.
În cuvântul său, adresat bibliotecarilor din comunele judeţului, Radu Moldovan a subliniat importanţa bibliotecii într-o comunitate, adresând un apel primarilor să îi sprijine pe bibliotecari: “M-am născut în Chintelnic, unde nu era bibliotecă, primul contact cu biblioteca avându-l la 14 ani, când am mers la liceu în Cluj. Biblioteca Liceului Economic a fost bucuria mea, având posibilitatea să citesc multe cărţi de foarte bună calitate. Bibliotecarul face parte din categoria oamenilor fericiţi, stă lângă carte, este înconjurat de cărţi. Trebuie să încercăm să apropiem mai mult tinerii de bibliotecă, să organizăm mici evenimente în comună . Ei trebuie să ştie că pe lângă facebook e important să mai citească şi o carte”.
Felicitând pe managerul Bibliotecii Judeţene, Ioan Pintea, pentru acţiunile derulate, pentru programele cu bibliotecile comunale, Radu Moldovan i-a asigurat pe bibliotecari de tot sprijinul conducerii judeţului.
”Ghidul bibliotecilor publice din Bistriţa-Năsăud” este “ o carte de pionierat, un ghid bine construit, în paginile lui fiind date despre biblioteci, dar şi o micromonografie a fiecărei localităţi. Este ca un paşaport al identităţii bibliotecilor din judeţ” a declarat Ioan Pintea. Lucrarea de aproape 150 de pagini a apărut în condiţii deosebite, pentru ţinuta grafică meritând aprecieri David Dorian, iar pentru conţinut colegii implicaţi în proiect: Alina Simon, Adriana Zăgrean, Gheorghe Eftemie, Camil Hosu. În acelaşi cadru a fost prezentată şi pagina web a Bibliotecii Judeţene ”George Coşbuc”, www.bjbn.ro, de către Alina Diana Pop. Aici se vor găsi noutăţi despre evenimentele instituţiei, date despre cele mai recente achiziţii, un domeniu fiind pentru biblioticile publice din judeţ. Tot aici va fi şi o platformă pentru împrumut online. Mai mult, pentru a se apropia de generaţia tânără, biblioteca are şi o pagină de facebook.
Directorul Ioan Pintea spune despre împrumutul electronic şi permisele electronice, că sunt un pas important spre modernizare, că astfel vei şti de acasă dacă un volum este în raft, îl poţi reţine şi apoi să îl împrumuţi.
Pentru prima dată au fost acordate Premiilor COŞBOOK pentru bibliotecile publice din Judeţul Bistriţa-Năsăud, acelor bibliotecari care s-au evidenţiat în acest an prin proiecte şi achiziţie de carte: Monica Crişan – Cetate, Daniela Sârb – Nimigea, Lucreţia Rusti - Măgura Ilvei, Ileana Kotfas – Matei, Viorica Gherasim – Şieu, Elena Brumă – Livezile, Ghizela Tomşa – Urmeniş, Florica Ianiş - Prundu Bârgăului. Premiile au fost atât în cărţi, cât şi în bani, mulţumind în acest fel bibliotecarilor că au grijă de carte în comunităţile din care fac parte. De la întâlnire nu a mers nimeni cu mâna goală, toţi bibliotecarii primind câte un pachet cu cele mai recente apariţii ale Bibliotecii Judeţene, fiind modul de a transmite tuturor Sărbători fericite, cu sănătate şi bucurii. În perioada următoare la bibliotecile din judeţ vor ajunge şi volume Polirom, oferite de conducerea acestei presigioase edituri datorită colaborării bune cu scriitorul Ioan Pintea, cel care a şi publicat aici.

Comentarii

11/12/13 14:54
Vizitator

Imaginile vorbesc despre lipsa unei sali de conferinte la Biblioteca judeteana pentru activitatile cu public. Astfel de activitati se desfasoara pe un coridor de sticla ingust, cu scaunele inghesuite pe doua randuri ca intr-un vagon de tren. Senzatia de improvizatie este accentuata si de hainele lasate pe scaun, in lipsa unui hol cu garderoba. De altfel acel coridor a fost adaugat odata cu renovarea cladirii ce trebuia sa gazduiasca un muzeu de arta sacra, si a fost gandit drept galerie de arta. Pentru Biblioteca judeteana care a fost mutata aici, amenajarea unei sali de conferinte spatioase s-ar putea face prin mansardarea podului cladirii dupa modelul celei de la Biblioteca Judeteana Brasov (vezi Casa Baiulescu). Astfel, ar putea fi obtinute spatii si pentru alte functiuni ale bibliotecii. Acel coridor de sticla ar putea tine loc de hol din care sa fie inlaturate si acele dulapuri agatate pe pereti care arata ca un bazar oriental iar in locul lor sa fie expuse lucrari se arta, refacand astfel “Galeria din hol” creata de fostul director Mircea Oliv in vechiul sediu al bibliotecii. Ar fi un gest frumos si un semn de continuitate.

11/12/13 15:22
Vizitator

Mai e mult pana departe. Lansarea noului site al bibliotecii este doar primul pas spre digitalizare. Este nevoie in continuare de organizarea catalogului on-line. Extrem de necesara ar fi Biblioteca digitala prin scanarea de documente, manuscrise sau periodice, facand astfel mai accesibil accesul la informatie. La fel de utila este stabilirea de legaturi informatice (Link-uri) cu biblioteci importante precum si abonamente la periodice in versiune on-line. Nu in ultimul rand, la sediul bibliotecii ar trebui un accent mai substantial pus pe programul BIBLIONET. In acest sens e nevoie de o sala de calculatoare conectate la internet gen cabinet de informatica, unde cetateanul sa poata veni si sa consulte surse informatice la care accesul se face pe baza de abonament si la care o biblioteca respectabila trebuie sa fie abonata.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5