Premiul anual “Grigore Bradea” pentru sculptorul Darius Hulea

Asociaţia Culturală „Grigore Bradea” în colaborare cu Uniunea Artiştilor Plastici România şi Universitatea de Arte şi Design Cluj-Napoca, va institui premiul anual “Grigore Bradea” – destinat unui tânăr sculptor român.
Decernarea acestui premiu va avea loc in cadrul evenimentului “Grigore Bradea – un fel de om”. Primul câştigător al acestei distincţii este Darius Hulea, în vârstă de 26 de ani, din Alba Iulia.
Darius Hulea a absolvit Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, specializarea Sculptură, este membrul Uniunii Artiştilor Plastici din 2012, a beneficiat în 2010 de o bursă Erasmus, în Schrems (Austria) şi a participat cu lucrări în cadrul mai multor expoziţii de grup în Cluj-Napoca, Timişoara, Dej şi Alba Iulia.
Juriul care a stabilit câştigătorul premiului Grigore Bradea 2013 a fost format din Radu Morar, sculptor şi decan al Facultăţii de Sculptură de la Universitatea de Artă din Cluj, Alexandru Păsat, sculptor, Ioan Sbârciu, pictor, Ionel Tănase, sculptor, Oliv Mircea – critic de artă şi Alexandru Bradea – preşedintele Asociaţiei Culturale Grigore Bradea.

Premiul anual Grigore Bradea constă în organizarea unei expoziţii personale în spaţiul generos al Galeriei Arcade 24 din Bistriţa de către UAP Bistriţa-Năsăud şi o sumă de bani din partea Asociaţiei Culturale Grigore Bradea. Premiul va fi decernat tânărului sculptor cu prilejul expoziţiei care va inaugura seria de evenimente comemorative “Grigore Bradea – un fel de om” ce vor fi organizate în memoria sculptorului Grigore Bradea – în perioada 29 martie – 20 aprilie. “Ne dorim să readucem în amintirea bistriţenilor generozitatea cu care Bradea îşi ajuta elevii, studenţii şi prietenii, cunoscuţii şi necunoscuţii... Ne dorim ca numele şi amintirea lui să fie reintroduse în memoria colectivă a celor care l-au cunoscut, dar şi a celor care îl vor descoperi cu prilejul acestui eveniment.” consideră Alexandru Bradea, preşedintele asociaţiei iniţiatoare a acestui proiect.
În cadrul acestui proiect – sâmbătă, 30 martie, orele 20.00 – va avea loc la Sinagoga din Bistriţa un concert de muzică electro de excepţie susţinut de Makunouchi Bento (live) – electroacoustic / ambient / experimental şi Vali Chincişan (visuals) şi inspirat de viaţa şi opera lui Grigore Bradea.
Grigore Bradea a fost unul dintre cei mai importanţi artişti plastici pe care i-a avut oraşul Bistriţa, de numele lui fiind legate aproape toate evenimentele culturale care s-au petrecut în Bistriţa începând din anii ’70: a fost membru fondator al Cenaclului de Creaţie al UAP Bistriţa-Năsăud, a reprezentat Bistriţa în numeroase manifestări atât la nivel naţional cât şi internaţional, a contribuit la înfiinţarea liceului de arte “Corneliu Baba” din Bistriţa şi la obţinerea spaţiului pentru atelierele artiştilor bistriţeni, spaţiu care găzduieşte astăzi şi Galeriile de Artă Arcade 24 ale UAP Bistriţa-Năsăud.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5