Premiul de Excelenţă al Festivalului Concurs „Junii Satului” din Măguri-Răcătău obţinut de Grupul de colindători al Ansamblului „Ciobănaşul” din Şieuţ

Etnolog Smaranda Mureşan Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud

În perioada 9-10 decembrie s-a desfăşurat în comuna Măguri-Răcătău din judeţul Cluj prima ediţie a Festivalului Concurs de Obiceiuri şi Tradiţii „Junii Satului”. Evenimentul a fost iniţiat şi organizat de către Asociaţia „De la lume adunate şi-napoi la lume date” din Cluj-Napoca (preşedinte Daniel Rusu), în parteneriat cu Consiliul Judeţean Cluj, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj şi Primăria Comunei Măguri-Răcătău.
Juriul festivalului i-a avut ca membrii pe domnul dr. Mircea Cîmpeanu de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, pe doamna Cornelia Staicu, managerul interimar al instituţiei, pe Ana Strâmturean, profesor expert la Şcoala Populară de Arte „Tudor Jarda” din Cluj-Napoca, pe Corina Daniela Cristuţiu, secretarul Asociaţiei „De la lume adunate şi-napoi la lume date”, pe Viorica Ciobanu, preşedintele Asociaţiei Meşterilor Populari Clujeni, dar şi reprezentanţi ai comunelor Frata (bibliotecar Lăcrămioara Pop) şi Măguri-Răcătău (contabil şef Mariana Sucală).
Duminică, în cea de-a doua zi a festivalului, la secţiunea adulţi, în concurs au participat şapte grupuri de colindători din judeţul Cluj (Negreni, Frata, Măguri-Răcătău, Floreşti şi Cluj-Napoca) şi Bistriţa-Năsăud (Şieuţ şi Poiana Ilvei), iar evenimentul a fost prezentat de solista de muzică populară Elisabeta Guzu, originară din Poiana Ilvei.
Grupul de colindători al Ansamblului Folcloric „Ciobănaşul” din Şieuţ a venit în faţa publicului spectator şi a juriului cu un fragment din Obiceiul „Berii” (stabilirea vătafilor, colcerilor şi căprarilor), iar după acest moment rapsodul popular Ion Moldovan a prezentat costumul tradiţional bărbătesc din Şieuţ; cizmele, cioarecii de lână, cămaşa, cureaua de piele, cojocul şi cuşma purtate de tetea Ion au peste 50 de ani, iar pieptarul cu ciucuri are o vechime considerabilă, fiind confecţionat în anul 1921. De asemenea, evoluţia în concurs a mai cuprins câteva colinde, unele dintre acestea fiind foarte vechi („Mare-i sara” şi „Doi vătafi de mare”).
La finalul concursului, juriul a decis să acorde Grupului de Colindători din Şieuţ Premiul de Excelenţă pentru interpretarea scenică deosebită a obiceiului „Berea”, pentru autenticitatea costumelor şi frumuseţea colindelor. Nu putem decât să fim mândri de acest lucru, de faptul că judeţul Bistriţa-Năsăud a avut reprezentanţi de seamă la festivalul clujean de tradiţii „Junii Satului”, colindătorii din Şieuţ fiind însoţiţi de domnişoara etnolog Smaranda Mureşan de la Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud.
În cadrul festivităţii de premiere, domnul Petru Prigoană, primarul comunei Măguri-Răcătău, a ţinut în mod deosebit să precizeze că a rămas plăcut surpins de faptul că grupul de colindători de la Şieuţ este coordonat de primarul comunei, Ioan Dedean-Bortăş, avându-i în componenţă şi pe viceprimarul Mihai Ivan, pe fostul primar Marian Cotoc, pe domnul secretar Dumitru Gotea, pe instructorul coregraf al ansamblului, învăţătorul Pantea Ignat, dar şi pe alţi membrii de bază ai comunităţii, subliniind că atunci când şi conducerea comunei este implicată direct în sprijinirea fenomenului cultural lucrurile se desfăşoară într-un mod cu totul deosebit.
Aşadar, şi din acest punct de vedere, şieuţenii reprezintă un exemplu demn de urmat, un model pentru alţi primari din ţara noastră şi pentru comunităţile acestora.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5