Premiul III şi medalie de bronz pentru Infoel la Fălticeni. În portul popular, profesoara Cristina Rusu şi elevii ei au primit laurii Concursului Naţional de Cercetare Ştiinţifică pentru calitatea lucrărilor

În perioada 20-24 iulie, în oraşul Fălticeni (jud. Suceava), s-a desfăşurat Concursul Naţional de Cercetare Ştiinţifică, Domeniul Geografie, competiţie adresată elevilor de liceu şi care presupune susţinerea unei lucări originale alcătuită pe baza cercetărilor de teren în orizontul judeţului din care provin participanţii. La acest concurs, judeţul nostru a fost reprezentat de un lot alcătuit din trei elevi ai Colegiului Tehnic Infoel Bistriţa, coordonat de prof. de geografie Rusu Cristina care a îndrumat elevii la alcătuirea lucrărilor şi la susţinerea acestora în faţa comisiei de evaluare.
La faza naţională, prestaţia lotului judeţean a fost una deosebită, încununată de rezultatele obţinute de cei trei elevi din lotul judeţean. Astfel, Gavriloie Dan-Denis a obţinut Premiul III, dar şi admiraţia comisiei de evaluare şi a participanţilor din celelalte judeţe ale ţării datorită costumului popular pe care l-a purtat, cu mândrie, la susţinerea lucrării şi mai ales, a spectaculosului clop cu păun care a atras toate privirile. La solicitarea organizatorilor, Dan-Denis a îmbrăcat şi la festivitatea de premiere costumul popular, fiind asaltat de o mulţime de colegi şi profesori din alte judeţe ale ţării dornici să se fotografieze alături de el.
Rezultatul obţinut este cu atât mai bun cu cât, la acest concurs, elevii nu concurează la nivel de clase, astfel încât, Dan-Denis, absolvent al clasei a IX-a, a concurat cu elevi din clasele mai mari (inclusiv absolvenţi de clasa a XII-a), care aveau mai multă experienţă deoarece participaseră la ediţiile din anii anteriori, în faţa cărora a reuşit să se impună printr-o lucrare foarte bună şi o prezentare care i-a adus laude din partea celorlalţi concurenţi, dar şi Premiul al III-lea recompensat, printre altele printr-o frumoasă medalie.
Lucrarea prezentată de Dan-Denis s-a numit: ,,Consideraţii privind turismul etnofolcloric în comuna Salva", elevul aducând în faţa comisiei de evaluare şi a participanţilor din celelalte judeţe (prezentarea lucrărilor fiind publică), elementele de etnografie şi folclor prin care Salva poate reprezenta cu succes, ţara noastră în străinătate. Succesul de care s-a bucurat costumul popular din judeţ la acest cocnurs, arată, dacă mai era nevoie, uriaşul potenţial al resurselor etnofoclorice ale judeţului, care aşteaptă să fie mai bine valorificate decât în prezent.
Deşi nu au reuşit să obţină aceeaşi performanţă, ceilalţi doi elevi ai lotului judeţean au obţinut rezultate bune, ce confirmă calitatea cercetării cu elevii desfăşurată la Colegiul Tehnic Infoel Bistriţa. Astfel, eleva Preda Emanuela (absolventă a clasei a X a D) a reuşit să obţină Premiu Special cu lucrarea ,,Radioactivitatea în municipiul Bistriţa", iar elevul Nicuşan Vasile Rareş (absolvent al clasei a IX a A) a fost foarte aproape de obţinerea unei menţiuni, el prezentând lucrarea ,,Aspecte climatice ale municipiului Bistriţa".
Trebuie precizat că la acest concurs, există trei secţiuni de evaluare: Geografie umană, Geografie fizică şi Geografia mediului, la fiecare dintre cele trei secţiuni, concurând un număr de aproximativ 40 de lucrări (câte una din fiecare judeţ şi municipiul Bucureşti).
Cum cercetarea pe teren presupune contactul elevilor şi profesorului coordonator cu o serie de persoane îndreptăţite să vorbească despre subiectul investigat, de la care se pot obţine date care să fie analizate în cadrul lucrării de cercetare, lotul judeţean mulţumeşte doamnei Virginia Linul (mama cunoscutei creatoare de modă), domnului Ioan Encean (membru în Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare) şi domnului Aurel Marcu (director al Staţiei Meteorologice Bistriţa).
Dincolo de aceste rezultate, elevii au petrecut la Fălticeni o săptămână de neuitat, au vizitat locuri noi, şi au legat prietenii cu elevi din toată ţara, cărora le-au promis la despărţire că se vor revedea şi la concursul de anul viitor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5