Preoţii noştri sunt puternici din punct de vedere spiritual, duhovnicesc

Începând cu data de 1 mai 2011, a fost reactivat Protopopiatul Ortodox Beclean, desfiinţat în urmă cu 50 de ani, mai exact în anul 1961. Preotul Doru Zinveliu, de la Parohia „Bunavestire”, a fost numit protopop al Protoeriei Beclean, drept pentru care a acceptat, cu multă amabilitate, să acorde un interviu cotidianului „Răsunetul”.

- Părinte protopop, aş dori, pentru început, să ne prezentaţi câteva date despre preotul Doru Zinveliu.

- Sunt născut la Zagra, unde am urmat cursurile şcolii primare, apoi, am urmat liceul la Beclean, promoţia 1967, pe urmă Facultatea de Teologie de la Sibiu, pe care am absolvit-o în 1971. Un an mai târziu am fost hirotonit diacon şi preot pe seama Parohiei Şieu Sfântu, cu filia Caila, unde am slujit până în 1995, când, prin transfer, am fost numit preot la Şieu. Aici, la Şieul Mare am păstorit turma cuvântătoare 20 de ani.

- Aţi reuşit şi la Şieu Sfântu şi la Şieu să faceţi, împreună cu enoriaşii, lucruri cu totul deosebite, plăcute lui Dumnezeu. Care ar fi acestea?

- La Caila a fost ridicată o biserică, iar la Şieu Sfântu Casa parohială. În Parohia Şieu, deşi aveam o biserică impunătoare, aceasta era aşezată pe un teren în deplasare şi, ca atare, nu prezenta o siguranţă deplină. Am hotărât atunci să cumpărăm Biserica Evanghelică, pe care, după reparaţiile şi modernizările necesare am adaptat-o cultului ortodox şi am sfinţit-o, la slujba de binecuvântare a participat şi a sfinţit lăcaşul de rugăciune arhiepiscopul (acum) de Alba Iulia, Irineu. În faţa sfântului locaş am ridicat un monument dedicat eroilor locului.

- Din 1995 sunteţi preotul Parohiei „Bunavestire” din Beclean, iar de la 1 mai 2011 şi protopopul noului Protopopiat. Ne aflăm în sediul provizoriu al acestuia, în subsolul viitoarei Catedrale Ortodoxe. Vorbiţi-ne de această impunătoare construcţie.

- Piatra de temelie a fost sfinţită de vrednicul de pomenire arhiepiscopul şi mitropolitul Bartolomeu. După obţinerea tuturor documentaţiilor şi autorizaţiilor, prin 1997 au început lucrările propriu-zise. S-au efectuat săpături până la 3,5 metri adâncime, s-a turnat fundaţia, s-au făcut celelalte lucrări, s-a înălţat biserica, s-a acoperit cu tablă de cupru. Toate acestea au necesitat eforturi deosebite. Ne-au sprijinit, în primul rând, credincioşii, oameni cu dare de mână, precum şi Primăria din Beclean. Fără ajutorul acestora nu puteam să ajungem la stadiul în care ne aflăm acum. În prezent, lucrăm la exteriorul bisericii, interiorul fiind pregătit pentru pictură.

- Revenind la Protopopiatul Beclean, vă rugăm să ne spuneţi concret care este aria de cuprindere a acestuia?

- Cum se ştie, a fost reactivat de la 1 mai 2011 şi, în momentul de faţă, cuprinde 63 parohii, două mănăstiri (Nuşeni şi Dobric) şi două posturi de preoţi misionari. În componenţa Protopopiatului intră parohiile de pe Valea Ilişua, zona Ciceu Giurgeşti şi Ciceu Mihăieşti, până la Coldău, Valea Meleşului până la Jimbor, zona de Câmpie de la Ţăgşor, apoi Şieu Odorhei, Şintereag şi Braniştea.

- Aţi vizitat, în aceste luni, multe dintre parohiile din Protopopiat, pe care, unele dintre ele le cunoşteaţi. Ce probleme au, cu ce greutăţi se confruntă la ora actuală, cum încercaţi să le ajutaţi?

- Probleme deosebite nu sunt, dar, totuşi, şi pe noi, enoriaşi şi preoţi, ne afectează criza în care se află ţara la ora actuală. Sunt parohii cu mai mari greutăţi, dar se încearcă depăşirea lor. Multe lucrări care sunt în curs la sfintele locaşuri de rugăciune se derulează mai greu. Preoţii noştri sunt nişte oameni extraordinari, experienţa şi înţelepciunea celor mai în vârstă se îmbină fructuos, fericit, cu tinereţea celorlalţi.

- Sediul provizoriu al Protopopiatului este multifuncţional, după cum se poate vedea. Ce destinaţie va avea acest spaţiu de la subsolul Catedralei Ortodoxe?

- Aici unde ne aflăm este sediul provizoriu al Protopopiatului. Spaţiul acesta se doreşte a fi un centru pentru tineret. Momentan avem o bibliotecă, un număr impresionant de cărţi bisericeşti, belestristice etc. De asemenea, un colţ muzeistic cu costume populare. La Centrul pentru Tineret vor veni tineri, elevi după programul de şcoală, pe care-i vom îndruma şi cărora li se va servi o masă caldă, evident, celor mai nevoiaşi. Cât priveşte sediul nostru, Primăria ne-a alocat un spaţiu în vechea şcoală, urmând ca acesta să fie modificat şi înfrumuseţat pentru noua destinaţie.

În încheiere, aş vrea să spun că mă bucur să lucrez cu preoţii din protopopiat care sunt nişte oameni extraordinari, rugători, deşi se mai confruntă cu unele greutăţi. Dar sunt puternici din punct de vedere spiritual, duhovnicesc, sunt mulţi tineri cu un elan şi o credinţă deosebită, cu o lucrare spirituală frumoasă care ne dau încrederea că, deşi satele noastre sunt depopulate, totuşi, există grijă, pronia cerească veghează, prin intermediul păstorului asupra tuturor celor care fac parte din biserica noastră. Cu ajutorul lui Dumnezeu toate se vor rezolva, trebuie doar multă răbdare şi multă dragoste.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5