Preotul Alin Cîndea către Președintele Academiei Române: Vă rog să vă informați și să descoperiți de ce confesiune era preotul Sebastian Coșbuc, tatăl marelui poet!

Scrisoare deschisă către Președintele Academiei Române

 

Stimate Domnule Academician Ioan Aurel Pop, Președinte al Academiei Române, vă rog să vă revizuiți postarea publicată duminică, 20 septembrie, la ora 13.02, pe pagina oficială de facebook, în care s-a strecurat o eroare legată de confesiunea preotului Sebastian Coșbuc, tatăl marelui poet George Coșbuc.

 

Când falsificarea istoriei este opera unui academician, nu poți să nu te întrebi care este scopul? Nu cred în ignoranță. Dacă ar fi, e foarte grav. Un fals rămâne un fals din orice punct de vedere l-ai privi. Pentru noi, greco-catolicii, mistificarea sau falsificarea istoriei noastre de către cei care acum vor să ne fure până și identitatea nu reprezintă o noutate. De aceea nu pot să nu reacționez.

 

Domnule Președinte al Academiei Române, adevărul istoric dacă este ignorat sau este lăsat de izbeliște naște monștri. O minciună naște alta care crește și proliferează. Nu mă așteptam din partea dumneavostră la o astfel de eroare. Vă rog să vă informați și să descoperiți de ce confesiune era preotul Sebastian Coșbuc, tatăl marelui poet. 

 

P. Alin Cîndea

Comentarii

21/09/20 14:41
Mariana

Nu mai putem tolera minciuna!

21/09/20 20:05
Calin

Un scandal aiurea, o fi greșit Ion Aurel Pop o informație dintr-un milion și vă turați excesiv când puteați să-i solicitați să modifice informația.... Aveți o grămadă de insulte și procese de intenție pe pagină impotriva lui IAP pentru o greșeală ajustabilă. Nu face cinste nimănui - mai ales să vă aliați cu progresiștii seculariști din motive confesionale, asta chiar nu vă ajută deloc, din contra e mai gravă decât să ai o scăpare cu tatăl lui Coșbuc..

21/09/20 21:36
Daniel

Nu stă bine unui preot ca dv. să sară la gâtul unui istoric de mare clasă, academician și Președinte al înaltului for, rector, bărbat cu dragoste de țară, autor al monumentalei „Istorii a Transilvaniei”. https://evz.ro/unitatea-de-elita-us-space-force-a-primit-botezul-aerului... ne este smerenia, „buna cuviință a Casei Domnului„? Chiar depinde de asta existența Bisericii dv? Ai cărui duh sunteți cu un asemenea arțag?
Dacă l-ați putea întreba pe Coșbuc poetul de ce religie a fost el și tac-so, v-ar spune: Ortodox. Aialaltă a fost că ne-au silit asupritorii și dușmanii neamului, dar sufletul și credința noastră Ortodoxă este.

21/09/20 21:51
Ciorbea

Vezi că-ți iese zama-n foc, cocoană Mariana!.Nu știe academicianul că făcea parte din Biserica aceea care azi se bate prin tribunale pentru averi lumești, sperând să întoarcă mulțimile de ortodocși la credința întemeiată cu tunurile generalului austriac Buckow. o să-ți explice rectorul și istoricul Ioan Pop,dacă vrei.

21/09/20 22:18
Ciorbea

Vezi că-ți iese zama-n foc, cocoană Mariana!.Nu știe academicianul că făcea parte din Biserica aceea care azi se bate prin tribunale pentru averi lumești, sperând să întoarcă mulțimile de ortodocși la credința întemeiată cu tunurile generalului austriac Buckow. o să-ți explice rectorul și istoricul Ioan Pop,dacă vrei.

22/09/20 11:46
Monica

Poate ca ar trebui sa fim politicosi,sa comentam numai dupa ce suntem bine informati.Daca preferati minciuna este problema duneavoastra,dar nu cred a este bine pentru noi ca romani sa nu ne cunoastem trecutul cel adevarat si nu cel falsificat.Generul Bucov? O mare minciuna.Va indemn sa mai studiati.

22/09/20 14:42
Ciorbea

Vezi de prăjituri, Monica!istoria se vede că nu-i de tine. Documentele de înființare a uniației atestă că înșelăciunea ș represiunea au fost baza întemeierii greco-catolicismului. La 1918 trebuia refăcută și unitatea bisericească, dar cum să renunțe capii lor la funcții? Mai bine dezbinare. Comuniștii au făcut dreptate, fără să știe că împlinesc vrerea lui Dumnezeu.
Da ce ultimatumuri îi dă părintele marelui savant! Parc-ar fi argatul domniei sale!

22/09/20 16:32
Vizitator

Pentru cei care sar la gâtul preotului Alin Cîndea, pentru "vina" de a-l atentiona pe academicianul Ioan Aurel Pop, Președinte al Academiei Române, cu privire la eroarea (involuntară ?) comisă de acesta cu privire la confesiunea religioasă a preotului Sebastian Coșbuc tatăl poetului George Coșbuc, se impune următoarea precizare: George Coşbuc a fost al optulea dintre cei 14 copii ai preotului greco-catolic Sebastian Coşbuc şi ai Mariei, fiica preotului greco-catolic Avacum din Telciu. (Vezi: http://www.georgecosbuc.eu/opere/amintiri/octavian_goga.html#.X2n8XBAzbcs)

22/09/20 17:56
George Carp

,,Generalul Bucov? O mare minciună.” Doamna Monica, dacă e o mare minciună, atunci și Nicolae Iorga este un mare mincinos, nu vă este jenă să nu recunoașteți niște fapte istorice pe care le știe orice român de bun simț? Poate că aveți o undă de dreptate, este adevărat, nu de generalul ,,Bucov” este vorba, ci de generalul Adolf von Bucckow! Cel cu tunurile puse pe Bisericile și Mânăstirile ortodoxe!

22/09/20 21:48
George Carp

PROF. GEORGE CARP CĂTRE PREOTUL ALIN CÎNDEA.
Vă rog să vă informați și să descoperiți ce a spus Nicolae Iorga despre ,,patriarhul” dv. Atanasie Anghel, cel care a trădat Ortodoxismul și a semnat ,,Unirea” cu Biserica Romei.
,,Va recunoaște oricine, după citirea acestui act, în care se oglindește sufletul josnic al unui om fără demnitate și fără rușine, a unui arhiereu uitător de toate datoriile și jurămintele sale, al unui Român fără simț de neamul său, că, între deosebitele forme de Unire cu Biserica Romei pe care le-au întrebuințat neamurile ajunse în stăpânirea Austriei, nici una n-a fost așa de rușinoasă și de brutală. Oricâte foloase culturale, mari și netăgăduite, ar fi adus Unirea...declarația lui din April 1701 e desigur, cel mai înjositor act public săvârșit până atunci de vreun Vlădică românesc.” Citatul este dat din ,,Istoria Bisericii Române”, scrisă de Iorga, subcapitolul ,,Întărirea Unirii de către Curte”, p. 34-35. Că tot vorbiți despre ,,falsificarea istoriei” și despre ,,un fals rămâne un fals”, după cum ziceți, Actul Unirii, fals, a fost ascuns mulți ani și descoperit în anul 1879 la arhivele Bibliotecii din Budapesta.

23/09/20 02:06
Horia Salca

O fi greșit și când dădea note informative la Securitate?! Păcat, că este un tip excepțional pregătit și putea să își spele păcatele stând deoparte (de rectorat și de Academie) și folosindu-și pana pentru cauze cu adevărat meritorii...

23/09/20 16:30
Costel Muresan

Nu va ambalati pentru o gresala chiar daca a fost facuta intentionat ceea ce eu nu cred. Sfantul Parinte Papa ne invata sa iertam, si vom fi iertati la randul nostru, ca in rugaciunea suprema Tatal Nostru.
Parinte, si eu iubesc biserica, slujesc zilnic si ma rog si pentru fratii nostrii ortodocsi sa le dea Bunul Dumnezeu mintea de pe urma si sa-si aminteasca porunca a zecea!

23/09/20 18:43
George Carp

Este bine ca cele două Biserici românești să se respecte reciproc și chiar să se iubească!

24/09/20 23:05
Rus Augustin

Credința creștină o purtăm cu noi în suflet pentru că ea este o moștenire primită de la părinți și cultivată apoi toată viața.Nu am înțeles prea bine niciodată în ce constă deosebirea esențială dintre ortodocși și greco-catolici, decât faptul că cei aflați în minoritate, devin uneori foarte agresivi, folosindu-și cunoștințele pentru a evidenția „furtul” ce li s-a făcut, nedreptatea la care sunt supuși.
Minți luminate au afirmat spre sfârșitul sec. XX, că sec. XXI va fi un secol religios, sau nu va fi deloc, fără să precizeze însă ce fel de religii vor exista. Poate de aici derivă zbaterea pentru afirmare.

30/09/20 13:11
THEO

Greco- catolicii umblă întruna cu fleacuri de care râde toată lumea.Mai bine ar tăcea !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5