Preotul Dragoș Cristian - Omul care a sfințit locul

Prof. Rus Augustin

Printre credincioșii ortodocși ai Parohiei din satul Budești se manifestă de câteva săptămâni o neliniște determinată de faptul că preotul Dragoș Cristian o să plece începând cu 1 martie 2015 la Beclean, unde va sluji la biserica Bunavestire. Neliniștea credincioșilor este determinată de faptul că cei mai mulți s-au obișnuit să-l vadă aproape zilnic pe preot dar mai ales la liturghiile din zilele de duminică sau din sărbători.
Venit în Parohia din Budești în urmă cu exact 10 ani, părintele Dragoș Cristian, absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă din Sibiu, s-a dovedit un preot vrednic care s-a străduit să insufle în inimile sătenilor credința în Dumnezeu, să le explice sensurile ritualurilor la care participă, să nuanțeze predicile astfel încât să fie înțelese de toți credincioșii prezenți, să îi ajute să înțeleagă și să pună în practică perceptele creștine . Ca să le câștige încrederea , deoarece era la începutul carierei, părintele era foarte atent la modul de desfășurare a liturghiilor, la predicile rostite, la gesturile care completau expresiile, la dialogul purtat în afara bisericii, la stabilirea unor posibile prietenii de familie. Credincioșii au început să se obișnuiască cu dânsul și să-l considere … unul de-al lor … ,să-i fie alături atât la bine cât și la greu
Sprijinit de un Consiliu parohial cooperant compus din credincioși mai în vârstă dar și mai tineri, preotul Dragoș Cristian a reușit să înlocuiască mobilierul vechi din biserică cu unul nou, sculptat în lemn de tei, să așeze pe pardosea o mochetă aspectuoasă, să înlocuiască candelabrele vechi cu altele noi care dau un alt aspect interiorului, să înlocuiască acoperișul de tablă al bisericii cu altul nou, să așeze pe postamentul existent un turn nou,de o formă diferită de cel vechi, să reabiliteze casa parohială, să amenajeze altfel curtea bisericii, cimitirul și grădina casei parohiale , să reabiliteze în vara anului 2014 exteriorul bisericii. Înclinațiile spre muzică i-au permis să îmbunătățească activitatea corului bisericesc înființat de predecesorul său, cor cu care a înregistrat 2 CD-uri, unul cu colinde și altul cu pricesne, a participat la diferite manifestări organizate la nivel de parohii și de județ, fiind remarcat de fiecare dată. Experiența și calitățile vocale i-au permis să înființeze și să dirijeze Corala Osana care era formată din preoți aflați în Protopopiatul Bistrița, pe care ascultând-o aveai un sentiment de înălțare sufletească greu de descris, păcat că ea s-a destrămat. În tot ce a întreprins preotul Dragoș Cristian a avut-o alături pe soția sa, Cătălina, profesoară de limba engleză la Școala Gimnazială din Budești,mulți ani consilier educativ, membră marcantă a corului bisericesc
Comunitatea sătească a avut de câștigat și din colaborarea preotului cu directorul școlii și cu primarul comunei care și-a dat seama că biserica, școala și primăria reprezintă in lumea satului instituții fundamentale de care toți locuitorii au nevoie în diferite momente ale vieții mai mult sau mai puțin, iar o bună înțelegere dintre aceste instituții este benefică.
Plecarea preotului Dragoș Cristian din Parohia Budești lasă un gol în sufletele credincioșilor, gol care poate va fi umplut de următorul preot, dar până una alta noi … am rămas săraci de dânsul.
Iconom stavroforul Dragoș Cristian a oficiat duminică ultima slujbă oficială ca preot paroh al bisericii cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril din Budești, slujbă la care biserica a devenit neîncăpătoare, la fel ca la Crăciun și Paști, iar cine a avut urechi de auzit a avut ce auzi, cine a avut ochi de văzut a avut ce vedea, cine și-a propus să înțeleagă ceva a avut ce înțelege. Familia preotului a oferit celor participanți, la ieșirea de la biserică, în curtea din față, cozonac de casă, suc, cafea, un pahar de vin cald, ocazie cu care s-a putut sta de vorbă un timp, s-au depănat amintiri, s-au făcut promisiuni. Discutând cu preotul, mi-am dat seama că era liniștit, era convins că așa a fost voia lui Dumnezeu, că fără dânsul sau cu dânsul viața religioasă o să continue pentru că minți luminate au afirmat că secolul XXI va fi un secol religios, sau nu va fi deloc. Nu m-am putut totuși să nu îi amintesc două afirmații, una din folclor care ne spune ce a pățit un cetățean care a apucat-o pe Drumul Gării din Beclean și alta a lui Petru Rareș care a stăpânit Cetatea Ciceului nu departe de Beclean „vom fi iarăși ce am fost și mai mult decât atât”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5