Preşedintele Asociaţiei de Europoezie, Joel Conte: "Nunta Zamfirei", frumoasa nuntă cu alai mondial

"Nunta Zamfirei" a adus la Bistriţa, la invitaţia prof. dr. Dorel Cosma, directorul festivalului, alai din 12 ţări: Ungaria, Germania, Croaţia, Israel, Mexic, Polonia, Italia, Belarus, Turcia, Argentina, Algeria şi România.
Deschiderea oficială a avut loc în centrul Bistriţei, pe scena de lângă Biserica Evanghelică, cu reprezentanţii tuturor ţărilor participante, însoţiţi pe scenă de drapel. După intonarea Imnului de Stat al României “Deşteaptă-te române” şi a „Odei Bucuriei”, imnul Uniunii Europene, cuvintele de bun venit au fost adresate de prof.dr. Dorel Cosma şi Ovidiu Creţu, primarul Bistriţei, îmbrăcaţi în costume populare, vorbind invitaţilor despre cel mai mare festival internaţional de folclor din România, adevărat ambassador pentru ţara noastră, ajuns la ediţia a XVIII-a, primind astfel actul de maturitate. Pe artificii, a intrat apoi alaiul mirilor, Zamfira şi Viorel fiind însoţiţi de artişti de la „Balada” şi „Cununa de pe Someş”.
Timp de 4 zile, „Ahl El Bled” (Algeria), „Inegol Bal-Goc Culture” (Turcia), „Malambo Argentino Academy” (Argentina), „Ch Eh Oc” (Mexic), „Sokica” (Croaţia), „Herzis” (Germania), „Dabka” (Israel), „I Picett del Grenta” (Italia), „Piatkowioki” (Polonia), „Suvenir” (Belarus) şi „Kalaris” (Ungaria) vor evolua în faţa a mii de spectatori.

Bistriţenii au învăţat pe Pietonal dansul acestor ţări, târgul de artă populară oferindu-ne posibilitatea de a achiziţiona artizanat de la ţările participante. Invitaţii au fost prezenţi şi la slujba religioasă de la Biserica Ortodoxă “Intrarea Maicii Domnului în biserică”, la Ziua Imnului Naţional (statuia “ Andrei Mureşanu”), primirea oficială la primarul municipiului Bistriţa – Ovidiu Teodor Creţu, lăsându-se cu suveniruri pentru fiecare delegaţie.
Pe lângă partea de folclor, pentru prima dată, la „Nunta Zamfirei” la Casa cu Lei, a fost o întâlnire literară realizată în colaborare cu UNICEF, prin prezenţa lui Joel Conte din Paris, invitatul Societăţii "Conexiuni", poet, jurnalist, animator cultural şi organizator de evenimente literare. Este preşedintele Asociaţiei de Europoezie din Paris şi membru fondator al Uniunii Poeţilor Francofoni. Despre activitatea sa au vorbit Elena M. Cîmpan şi Mircea Seleuşan, remarcând că avem de-a face cu unul dintre cei mai importanţi poeţi moderni ai liricii franceze. În acelaşi cadru s-a vorbit şi despre premierea la Paris a bistriţencei Victoria Fătu Nalaţiu, scriitorii bistriţeni oferind din traducerile lor în franceză invitatului. Joel Conte a spus că se bucură că a ajuns la “ "Nunta Zamfirei", frumoasa nuntă cu alai mondial”. De altfel, scriitorul francez a scris două poezii despre cele văzute la Bistriţa, care vor fi publicate în revista UNICEF.
Marţi va fi Gala Folclorului Mondial care va trage Cortina peste ediţia din acest an, una a reuşitelor. Merită felicitări întreg colectivul Centrului Cultural Municipal pentru efortul depus, precum şi prezentatorii manifestărilor Doris Gâţa şi Mihai Berbunschi. Bistriţa are festival “cum nu e la nimenea”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]