Preşedintele CJ BN a primit mandat să se abţină la vot pe tema majorării tarifelor de salubrizare

Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud a fost mandatat, de plenul forului judeţean, să se abţină la vot în cadrul Adunării Generale a ADI Deşeuri, cu privire la solicitarea SC Vitalia Servicii pentru Mediu SA de majorarea a tarifelor de salubrizare. De asemenea, preşedintele CJ va vota pentru respingerea cererilor firmei de reducere a cuantumului redevenţei, a cuantumului penalităţilor şi îngheţarea penalităţilor de întârziere plăţii redevenţei.

Adunarea Generală a ADI Deşeuri se reuneşte joi, la Palatul Administrativ, pentu a lua o decizie în acest sens, fiind nevoie de 2/3 din votul celor 63 membri (62 primari/viceprimari şi preşedintele Consiliului Judeţean).

Proiectul de hotărâre a fost precedat de prezentarea unui raport întocmit de o Comisie de lucru – formată din 3 consilieri judeţeni, directorul executiv al ADI  - Dragomir Câmpan şi şeful Unităţii de Implementare a Proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor municipale în Bistriţa-Năsăud” – Luminiţa Borşa. Comisia constituită în 26 iunie 2015 nu a dat un punct de vedere majoritar, în sesnul că preşedintele Florin Urâte (PNL) a fost împotriva majorării tarifelor, Iulian Stroe (independent) a fost „pentru”, Mircea Mereuţă (ALDE) – a absentat la vot, Dragomir Câmpan  - „pentru”, iar Luminiţa Borşa – abţinere.

În acest context, preşedintele de şedinţă – Alexandru Pugna – şi iniţiatorul proiectului – Dorin Popescu – au considerat că în lipsa unei majorităţi în Comisia de lucru (abţinerea fiind interpretată drept vot împotrivă, adică un 2-2), mandatul preşedintelui CJ ar trebui să fie cel de a se abţine la vot.

De cealaltă parte, consilierii PNL  - Eugen  Curteanu, Monica Săsărman şi Samule Coman – au cerut ca mandatul preşedintelui Radu Moldovan să fie de a vota împotriva solicitării de majorare a tarifelor formulate de Vitalia.

***

Consilierul judeţean Iulian Stroe şi-a motivat votul prin faptul că autorităţile nu îşi pot permite „să lase pradă gunoaielor un judeţ”,  existând riscul ca Vitalia să rezilieze unilateral acest contract. În plus, Stroe a menţionat că numărul locuitorilor judeţului cuprins în Caietul de sarcini de la licitaţie nu se mai regăseşte în realitate, mai mult, 40% din populaţie neavând un contract cu firma de salubrizare. Acesta a precizat că dacă numărul contractelor şi al plătitorilor creşte, atunci se poate solicita scăderea tarifelor.

De cealaltă parte, consilierul judeţean Monica Săsărman a susţinut că membrii comisiei ar fi trebuit să analizeze dacă solicitarea Vitalia constituie unul dintre elementele care au condus la declararea acestei firme drept câştigător, mai ales că 70% din criteriul de atribuire al acestui contract era „preţul”, normal cel mai scăzut. În completare, Eugen Curteanu a susţinut că erau publicate datele recensământului populaţiei din 2011 la ora licitaţiei, astfel că Vitalia, la fel ca şi ceilalţi operatori, aveau cum să-şi calculeze un tarif. Acesta a adăugat că au fost prezentate nu mai puţin de 4 solicitări de majorare a tarifelor, ultima cu 110% mai mare faţă de cel actual, ceea ce arată că „operatorul este total neserios”.

Una peste alta, votul din CJ  a condus spre „abţinere”...la votul de la AG ADI Deşeuri, o soluţie de neutralitate tipic românescă, dar care nu ne-a ajutat întotdeauna.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5