Preşedintele CJ, la deschiderea anului universitar la Năsăud. Colegiul Naţional George Coşbuc a împlinit 153 ani!

Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud a participat, marţi, la deschiderea anului iniversitar în „oraşul academicienilor”.

„De 19 ani, aici ființează Extensia Facultății de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Univeristăţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca și m-am bucurat că am avut ocazia să le urez celor aproape 300 de studenți ai extensiei, un gând bun la început de an universitar!

La Năsăud este o tradiție a învățământului pedagogic. De-a lungului timpului Școala Pedagogică de aici a dat țării mii și mii de cadre didactice. Astăzi, 4 octombrie 2016, se împlinesc 153 de ani de la înființarea Colegiului Național ”George Coșbuc”, ocazie cu care vreau să transmit cele mai bune gânduri de respect, tuturor cadrelor didactice și absolvenților acestui colegiu!

Felicitări domnului director al Extensiei UBB la Năsăud, prof. univ. dr. Horațiu Catalano și mult succes tuturor studenților în noul an universitar!”, transmite preşedintele CJ BN, Radu Moldovan, într-o postare pe facebook.

 

 

Comentarii

05/10/16 08:32
vizitator

Intr-adevar, istoria Gimnaziului Romanesc din Nasaud incepe in 1863, fiind una dintre cele 4 scoli de prestigiu din Transilvania cu predare in limba romana. Dar, din 1888 Gimnaziul Nasaudean functioneaza in actuala cladire care gazduieste in prezent Colegiul National „George Cosbuc”. Iata ce spunea marele istoric Nicolae Iorga despre cladirea Gimnaziului din Nasaud in cartea sa intitulata "Neamul romanesc in Ardeal si Tara Ungureasca la 1906":
„Clădit în 1888 după planuri cuminţi şi cumpătate, care nu sînt lipsite de frumuseţă, el cuprinde săli de clasă, de desen, de muzică, de bibliotecă, de muzeu, de experienţe şi odăi pentru direcţie. E bine împrejmuit şi are şi o grădiniţă înfaţă. Întreţinerea e cît se poate de bună.Gimnaziul spaţios ca şi luminoasa biserică, ce înlocuieşte o alta arsă prin 1840, s-au făcut din banii celor patruzeci şi patru de comune grănicereşti. Pe la jumătatea veacului al XVIII-lea, sub MariaTeresa, şi generalul Buccow, comandant al Ardealului, a dat paza hotarului unor regimente de săteni,mai mult români, care, exercitîndu-se la arme şi ţinîndu-se totdeauna gata de luptă, nu-şi părăseau pentru aceasta grija cîmpului. Instituţia (n.n. regimentelor graniceresti) a fost desfiinţată după 1800, şi din ea n-au rămas la Năsăud decît steagul ciuruit de gloanţe şi cîte o tablă amintitoare, în biserica nouă. Dar averea grănicerilor s-a păstrat, şi vechea răsplată a vitejiei ţăranilor slujeşte astăzi la înălţarea de asemenea biserici şi la susţinerea unei şcoli ca aceasta, în care învaţă în mare parte urmaşi de-ai oştenilor. […]”
In pasajul citat mai sus, Iorga se referea si la Biserica greco-catolica "Sfantul Nicolae" din centrul Nasaudului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5