Preşedintele Moldovan: Primii 100 de kilometri din Via Transilvanica au fost pichetaţi!

Emil Radu Moldovan, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, dar şi voluntar Tăşuleasa Social, participă, timp de două zile, la pichetarea primului tronson din Via Transilvanica, de pe teritoriul judeţului nostru.

         „Borna cu numărul 100 și primii 100 km din Via Transilvanica au fost parcurși și pichetați! A fost una dintre cele mai frumoase zile din viața mea și nu pot decât să le mulțumesc voluntarilor de la ocoalele silvice, Salvamont și celor de la Tășuleasa Social”, declară preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan.

Primii picheți ai Drumului “Via Transilvanica”  au fost bătuţi luni la Ocolul Silvic Grădinița. Preşedintele Consiliului Judeţean a fost alături de câștigătorul -  de 3 ori consecutiv  - al celui mai dur ultramaraton din lume, Tibi Ușeriu, președintele Tășuleasa Social -  Alin Ușeriu și primarul comunei Lunca Ilvei - Flaviu Lupșan! Ștafeta pichetării a fost predată apoi  primarului comunei Tiha Bârgăului, Vasile Șut, voluntarii ajungând şi la „locul 0” al acestui minunat proiect, Campusul Tășuleasa Social din Piatra Fântânele.

De aici, s-a parcurs traseul până la limita dintre Tiha Bârgăului și Bistrița Bârgăului,  unde voluntarii au fost întâmpinaţi de primarul Vasile Laba. De la Bistrița Bârgăului, ștafeta a fost preluată de comuna Livezile și ulterior Cetate. De altfel, în satul Petriş a fost „planată” ultima bornă, cu numărul 77, a primei zile de conturare a acestui drum.

A doua zi pe Via Transilvanica a început la Cetate, alături de primarul Lucian Tarniță, apoi s-a intrat în comuna Dumitrița, unde primarul Ilie Uchrenciuc, i-a întâmpinat pe voluntari cu mult entuziasm. La Mărişelu a fost pusă borna cu numărul 99,  şi încet-încet, cu mult efort, s-a ajuns la primii 100 de kilometri.

*** 

         Proiectul intitulat Via Transilvanica a fost lansat, în data de 12 iunie 2018, de Asociației Tășuleasa Social pentru a celebra cei 100 de ani de la unirea Transilvaniei cu România. Cu această ocazie, la Alba Iulia a fost încheiat Memorandumul de colaborare pentru realizarea proiectului Via Transilvanica între Asociația Tășuleasa Social, organizațiile non-guvernamentale și autoritățile publice locale și centrale care înțeleg să sprijine realizarea acestui proiect.

                Traseul tematic are ca punct de plecare Podul lui Apolodor din Damasc - Drobeta Turnu Severin, județul Mehedinți și va străbate Transilvania și Bucovina până la Mănăstirea Putna din județul Suceava. Traseul va fi unul extins, de aproximativ 950 de km, motiv pentru care amenajarea se va face în mai multe etape și va avea ca scop promovarea natura, istoria și multiculturalitatea prin zonele pitorești, monumentele istorice unice în lume, peisajele deosebite, tradiții și obiceiuri locale.

Traseul tematic Via Transilvanica, pe raza județului Bistrița-Năsăud, va trece prin comunele Monor – Șieuț – Șieu – Mărișelu – Dumitrița – Cetate – Livezile – Bistrița Bârgăului – Prundu Bârgăului - Tiha Bârgăului – Lunca Ilvei, ca parte a traseului ce se va înființa la nivel național, şi are o lungime de 125.992 m.  Acest traseu va fi cuprins în Strategia de dezvoltare a judeţului Bistrița-Năsăud.

„Mă bucur tare mult că acest proiect, care este este marca unuia dintre brand-urile județului nostru, Asociația Tășuleasa Social, începe cu primul tronson în județul Bistrița-Năsăud! Este un proiect care va dăinui sute de ani și va aduce aproape românii din toate provinciile istorice!

Sunt alături de acest proiect prin tot ceea ce pot, atât ca voluntar Tășuleasa, cât și ca președinte al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud!”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5