Duhovnicul Mănăstirii Salva, Teofil Roman,hirotonit Arhiereu vicar al Episcopiei Spaniei şi Portugaliei

Președintele Radu Moldovan, alături de un ministru, la bistriţenii din Spania

"Intalnire in sediul Ambasadei cu doamna Natalia-Elena Intotero ,Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, intalnire la care a participat si domnul Radu Moldovan, presedintele Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud" transmite Ica Tomi, preşedintele Asociaţiei româno-spaniole Salva. "Vă invităm în următoarele două sâmbete alături de noi, ca să ne cunoaștem, să vă împărtașim din experiența noastră, să ne spuneți păsurile dumneavoastră, dar în același timp dorim ca să va informăm și despre oportunitățile proiectului Antreprenor Diaspora Ro Es! Sâmbătă 21 aprilie vă așteptăm în sediul asociației noastre, iar sâmbătă 28 aprilie vă așteptăm în sediul ambasadei României. Vă așteptăm cu drag" transmite sălăuanca stabilită la Madrid.
......................
Tur de forță al ministrului pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, în vizita efectuată în Spania în perioada 13-16 aprilie, informează diasporaazi.ro.
Vineri, 13 aprilie, ministrul a lansat propunerea semnării unui memorandum de colaborare între România și Regatul Spaniei, în cadrul întrevederii cu Marina del Corral Tellez, viceministru, secretar general pentru imigrație și emigrație din cadrul Ministerului Muncii şi Securităţii Sociale din Spania.
„În Spania, la Madrid, avem atașați pe probleme de muncă, afaceri interne, economie și apărare, în cadrul Ambasadei. Intenționăm să trimitem atașați și pe probleme de educație, diaspora, turism, astfel încât să fim mai aproape de români. Aș dori să vă lansez o propunere. România are în Spania a doua cea mai mare comunitate românească din diaspora. Ne-ar fi de mare folos sprijinul și expertiza dumneavoastră. Astfel, vă invit în România pentru semnarea unui memorandum de colaborare”, a precizat ministrul MRP.
Viceministrul Marina del Corral Tellez a acceptat propunerea unui memorandum, precizând că cele două țări au multe in comun, mai ales in contextul comunității de români din Regat, dar și a comunității spaniole in România, și a salutat preocuparea demnitarului român pentru informare.
Tot vineri, delegația a participat la o clasă a Cursului de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească la școala Seneca din Coslada.
Sâmbătă, 13 aprilie, ministrul a avut întrevederi cu doamna Amparo Marco Gual, primarul orașului Castellon de la Plana, și cu mediul asociativ românesc din comunitatea valenciană.
Nivelul ridicat de integrare al comunității românești locale, care nu este doar cea mai numeroasă comunitate de străini, ci și cea mai bine articulată din provincia Castellon, a reprezentat un subiect important de discuție pe agenda zilei.
Numărul românilor rezidenţi în Castellon de la Plana este de aproximativ 18.000 – 20.000 de persoane, iar în provincia Castellon, de circa 52.000 persoane.
„I-am mulțumit doamnei primar pentru sprijinul acordat comunității românești, pentru colaborarea pe care o are cu autoritățile române în cadrul parteneriatului de înfrățire cu orașul Târgoviște. MRP acordă o atenție deosebită programului , tocmai pentru că este o modalitate prin care autoritățile din România pot fi mai aproape de românii noștri plecați din țară. Castellon este un exemplu de bună practică în acest sens”, a precizat ministrul MRP.
La întâlnirea cu asociațiile, o atenție deosebită a fost acordată modalităților prin care Guvernul României, prin intermediul MRP, poate augmenta atât demersurile de sprijinire a comunității românești aflată în Peninsula Iberică, cât și oportunitățile puse la dispoziție de minister prin finanțări nerambursabile pentru proiecte dedicate păstrării și promovării identității românești. „Munca dumneavoastră este foarte importantă și că faceți lucruri frumoase cu multă dragoste pentru România. Sunteți ambasadori ai țării noastre și vă asigur de tot sprijinul nostru”, le-a spus ministrul reprezetanților asociațiilor.
În 15 aprilie, delegația MRP a participat la hirotonirea Arhimandritului Teofil Roman, întru arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, la Catedrala Ortodoxă Românească din Madrid. Alături de Mitropolitul Clujului au concelebrat:
Înaltpreasfinţitul Părinte Policarp, Mitropolitul Ortodox Grec al Spaniei şi Portugaliei,
Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale,
Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord,
Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului,
Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor,
Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei,
Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului,
Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii,
Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei,
Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei,
Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei,
Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei,
Preasfințitul Părinte Marc Nemțeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale.
Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului.
„Peste 500 de români au participat la hirotonirea Arhimandritului Teofil, mulți îmbrăcați în port popular. A fost un moment cu totul aparte care mi-a oferit ocazia să interacționez cu foarte mulți români. Oameni buni, integrați și care, iată, vor avea de astăzi un sprijin în plus, cu totul special, prin prezența Preasfințitului Teofil”, a precizat ministrul MRP.
După eveniment, ministrul Natalia-Elena Intotero a avut o întâlnire cu mediul asociativ românesc din capitala Spaniei.
„Relația cu mediul asociativ este foarte importantă. Îmi doresc să consolidez această relație, astfel încât membrii comunității să reprezinte portavocea noastră în comunitățile de români. Înființarea de noi asociații, alături de consolidarea și susținerea celor existente, precum și federalizarea acestora, ne vor face, consider eu, mai puternici și mai vocali în statele de reședință și trebuie să urmărim îndeplinirea acestor obiective. Mă bucură faptul că multe asociaţii româneşti au o colaborare strânsă nu numai cu autorităţile spaniole locale sau regionale, ci şi cu alte asociaţii din localităţile sau zonele unde îşi desfăşoară activitatea.
Acesta este încă un aspect care denotă buna integrare socială şi relaţiile de prietenie şi bună vecinătate pe care rezidenţii români le au cu membrii comunităţii spaniole şi cu celelalte comunităţi de străini rezidenţi în Spania. Românii care trăiesc în străinătate sunt oameni apreciați, care s-au integrat armonios în comunitățile din țările de reședință. Avem oameni deosebit de valoroși care fac cinste României și declară cu demnitate faptul că sunt români. Cu sprijinul nostru, al Ambasadei și prin implicarea voastră vom contribui cu adevărat la realizarea proiectelor asumate de asociații. Ne propunem să fim mai aproape de români și să le oferim, oriunde s-ar afla, o parte de România”, le-a explicat ministrul Intotero reprezentanților asociațiilor prezenți la întâlnire.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5