Preşedintele Radu Moldovan, primarii de pe Bârgău, Sergiu Vitalian Vaida îl sărbătoresc pe coregraful Florin Flămând. 50 de ani în slujba folclorului, cu un spectacol de ţinută

Sute de locuitori ai Văii Bârgăului, oficilităţi, artişti şi ansambluri folclorice şi-au dat întâlnire la sărbătoarea coregrafului Florin Flămând, cel care aniversează 50 de ani de activitate în slujba culturii româneşti. Evenimentul este organizat de către Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi Centrul Judeţean pentru Cultură, alături de Asociaţia Folclorică Ţapinarii Susenii Bârgăului şi Primăriile comunelor Josenii Bârgăului, Prundu Bârgăului, Bistriţa Bârgăului, Tiha Bârgăului.

În deschiderea spectacolului, mesaje de apreciere pentru această carieră neîntreruptă de jumătate de secol au avut oficilităţile invitate de coregraful Florin Flămând, preşedintele Consiliului Judeţean BN-Radu Moldovan, senatorul Ioan Simionca, directorul Ziarului Răsunetul - Menuţ Maximinian, primarii Doru Crişan (Prundu Bârgăului), Vasile Laba (Bistriţa Bârgăului), Vasile Şut (Tiha Bârgăului) şi Nicolaea Vrâncean (Josenii Bârgăului), administratorul judeţului-Florin Moldovan, dar şi invitatul de onoare Sergiu Vitalian Vaida, de la televiziunea clujeană.


         „Eu cred că domnul Florin Flămând este un brand pentru judeţul Bistriţa-Năsăud, chiar dacă ale noastre colaborări directe nu sunt unele foarte multe, eu am apreciat şi apreciez foarte mult tot ceea ce a făcut, pentru că a făcut de foarte multe lucruri, cu eforturi şi sacrificii personale, iarîntr-olume a globalizării, a ştergerii tuturor tipurilor de graniţe, e nevoie mai mult decât oricând de tradiţii. Poporul român are tradiţii frumoase care îl diferenţiază şi îl aduc în frunte şi aici, în aceste locuri minunate, binecuvântate de Dumnezeu, pe Valea Bârgăului, sunt oameni minunaţi, cu tradiţii minunate. Cred că domnul Florin Flămând, în cei 50 de ani de activitate a făcut lucruriminunate pentru aceste comunităţi şi nu numai, dar mai ales a dus în ţară şi peste hotare aceste minunate obiceiuri”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud.

Emil Radu Moldovan a oferit, în calitate de reprezentant al cetăţenilor judeţului, o Diplomă de Excelenţă maestrului coregraf Florin Flămând, în semn de recunoştinţăpentru cei 50 de ani de activitate artistică, pentru promovarea şi perp etuarea folclorului românesc pe care l-a ridicat la rang de artă.

***

Senatorul Ioan Simioca a punctat faptul că de Florin Flămând îl leagă o prietenie de peste 35 de ani, apreciindu-i munca acestuia. „Sunt mândru că am avut ocazia să lucrăm împreună, atât ca dansatori, la început, apoi din alte ipostaze. Ce arămâne după toate acestea este activitatea pe care a depus-o Florin Flămând în slujba bârgăuanilor. Vreau să spun acest lucru, pentru că începând de la Rusu Bârgăului şi până la Piatra Fântânele îl cunoaşte tot bârgăuanul, ştie ce activitate face Florin, generaţii întregi de dansatori, de artişti au trecut prin mâna lui şi acest lucru se vede. Este nevoie ca şi în continuare tinerii noştri să înveţe jocul popular, cântecul popular, tradiţiile noastre pentru că asta ne leagă pe toţi de acest pământ”, a subliniat senatorul  Simionca, evidenţiindu-i pe primari, pentru că îl susţine pe coregraful sărbătorit.  

***

Directorul ziarului Răsunetul, Menuţ Maximinian, a menţionat, din capul locului, că debutul coregrafului Florin Flămând a fost consemnat, acum jumătate de secol, de cotidianul pe care îl conduce. „Intram în presă acum 15 anişi de atunci nu este săptămână în care activitatea lui Florin Flămând să nu fie consemnată. Cea mai recentă realizare este faptul că la Mănăstrirea de la Piatra Fântânele a reuşit să facă un ansamblu, copiii să joace Căluşarul, ceea ce este deosebit. Nu este localitate de pe Valea Bârgăuluiîn care Florin Flămând să nu fi pus o piatră de temelie pentru un ansamblu, să nu fie măcar o generaţie care să ştie juca sub coregrafia lui”, a spus Menuţ Maximinian. Acesta i-a conferit coregrafului Florin Flămând o Diplomă de excelenţă, pentru „generozitatea cu care s-a aplecat asupra promovării dansului românesc, dragostea pentru copii şi,mai presus de toate, omenia de care a dat dovadă”, toate ingrediente ale unui palmares remarcabil.

***

Invitatul de onoare Sergiu Vitalian Vaida a precizat că a fost o surpriză pentru el ca preşedintele Consiliului Judeţean să vină să-lomagieze pe unul dintre conjudeţeni, de pe tărâmul cultural. De asemenea, acesta a subliniat rolul conlucrării dintre primar, preot, director de şcoală pentru bunul mers al unei comunităţi. „E foarte greu să lucrezi cu oamenii, e foarte greu să vină lumea la dans, să joace. Acesta e meritul mare. Al dumneavoastră este că vă trimiteţi copiii acolo. Ca Florin Flămând mai sunt alţii în ţară, dar puţini au avut bucuria să le fie recunoscute valoarea şimunca la nivel de judeţ. E foarte greu să fii mare la tine acasă”, a transmis Sergiu Vitalian Vaida.  

*** 

Nu în ultimul rând, etnologul drd. Smaranda Mureşan, şef Serviciu Conservarea, Cercetarea, Protejarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din cadrul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, de altfel şi gazdă a evenimentului, i-a decernat coregrafului Florin Flămând  o Diplomă de excelenţă pentru activitatea artistică şi promovarea culturii în cei 50 de ani de activitate. 

***

Alături de ansamblurile coordonate de Florin Flămând de pe Valea Bârgăului, pe scenă vor evolua ansamblurile profesioniste Dor Românesc şi Cununa de pe Someş din Bistriţa, alături de ansamblurile Balada – Bistriţa, Doruri Sătmărene – Satu Mare, Colibiţa – Bistriţa Bârgăului. Evenimentul dedicat unuia dintre cei mai activi coregrafi ai judeţului nostru se va încheia cu un foc de artificii.

 

Comentarii

30/07/18 10:05
Muntean S.

Modul in care realizeaza emisiunile folclorice domnul Vaida ma face sa urmaresc emisiunile respective. Astfel am vazut si pe cea dedicata unui coregraf Florin Flamand.Nu cunosc nimic din activitatea acestuia insa filmarile facute in natura, m-au incanta de-abinelea. Sunt muzician de profesie(pensionar acum) si incerc sa-mi aduc aportul la identitatea portului traditional romanesc. Am vazut dansuri desprinse din alte vremuri, dansuri tematice fara coregrafie sofisticata, pe fond muzical cu taraf nu cu orchestra, cu dansatori copii ce purtau incaltaminte traditionale, cu fetele pieptanate cu codite conform statutului lor de nemaritate.Nu pot spune decat felicitari domnului coregraf si celor cu care colaboreaza. Asemenea ansambluri trebuie popularizate mai mult caci in tara probabil mai sunt si altele asemenea.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5