Preşedintele UCGN, Gheorghe Onul: Nu voi fi de acord să se înstrăineze ceva din patrimoniul Uniunii

Cu o întârziere de o jumătate de oră, Adunarea Generală a Uniunii Comunelor Grănicereşti Năsăudene (UCGN) s-a desfăşurat joi, la orele amiezii, la restaurantul „Someşul” din centrul Năsăudului. Vremea capricioasă, când soare, când ninsoare şi vânt, a influenţat probabil şi participanţii la întrunire, în număr de 32 delegaţi din totalul de 44 şi tot atâtor localităţi membre în Uniune, care s-au „desfăşurat” când mai vehement, când mai molcom.

         Lucrările au fost prezidate de ing. Gheorghe Onul – primarul comunei Salva, preşedintele UCGN, care a prezentat Raportul de activitate al Consiliului Director pe anul 2014 (format din 17 membri), aducând precizări în ceea ce priveşte patrimoniul Uniunii, administrarea fondului forestier, acordarea burselor, stipendiilor şi alte ajutoare băneşti, stadiul dosarelor pe rolul instanţelor, situaţia terenurilor închiriate.

         Preşedintele UCGN – Gheorghe Onul a dat explicaţiile cerute de către Anchidim Pavelea, primarul comunei Runcu Salvei, în legătură cu numărul de burse pentru studenţi, care au scăzut de la 15 la 14, în ciuda faptului că la alegerea sa ca preşedinte a promis că  numărul acestora va creşte. A completat explicaţiile şi prof. dr. Gheorghe Pleş care a precizat că doar 14 beneficiari ai burselor au avut media peste 7, aşa cum cere regulamentul.

Reprezentantul comunei Leşu, Anton Dragotă, s-a arătat foarte grijuliu cu patrimoniul Uniunii. „Să nu renunţăm la nimic din ceea ce aparţine uniunii, să construim ceva ce va rămâne, să avem grijă cu bursele, stipendiile şi orice fel de ajutor din averea uniunii. Să respectăm adevărul, să fim adepţii construcţiei, a respectului reciproc...”. Părintele Ioan Platon, din Rusu Bârgăului, s-a arătat nemulţumit de faptul că procesul intentat de oraşul Năsăud faţă de revendicările UCGN (în imobile şi terenuri) a fost strămutat la instanţa din Mureş de la cea din Bistriţa. „Numai un  creier malefic poate cere aşa ceva, unul care pune la cale o conspiraţie politică împotriva Consiliului Director. Să fim atenţi ce hotărâri luăm, pentru a nu da cu subsemnatul la DNA...”.

         Cel mai vehement a reacţionat reprezentantul satului Sântioana în Consiliul Director al UCGN, jurnalista Florica Dura, care a cerut o reală transparenţă a conducerii: „Cer o foarte mare atenţie în ceea ce priveşte procesele care au ca obiect uzucapiunea. Nu vom vota în necunoştinţă de cauză, mai ales că au fost înstrăinate prea multe terenuri pe care au fost construite imobile. Dau exemplu brigăzile silvice de la Anieş şi Valea Bârgăului... cer public demiterea din Consiliul Director a primarului oraşului Năsăud, prof. Mircea Romocea, sau să-şi dea demisia. Nu este normal să fie membru în conducerea UCGN şi să cheme în judecată Uniunea pe motivul retrocedărilor. Eu nu vreau să mănânc biscuiţi după gratii, de aceea nu permit să facem paşi greşiţi!”. Au mai opinat, dar de această dată arătându-se mulţumiţi de prestaţia noii conduceri, primarul Niculai Anghel (Coşbuc): „Consiliul Director îşi face treaba, lucrează, se întâlneşte pentru consultări, decizii... Preşedintele Onul a venit în faţa noastră cu un Raport bine întocmit, cu explicaţii, deschis la comunicare. Îi felicit!”. Juristul Primăriei oraşului Năsăud, Vasile Şoldea, a venit cu explicaţii vizavi de intervenţia Floricăi Dura şi a părintelui Ioan Platon, dar a fost „acoperit” de vehemenţa opozanţilor...

         Ing. Gheorghe Onul, preşedintele UCGN, a expus Proiectul programului de activitate pe anul 2015, continuarea demersurilor în vederea realizării  obiectivului de investiţii „Microhidrocentrală” pe malul stâng al râului Someşul Mare (la Cascadă), iar dacă nu se vor obţine avizele şi eventualii potenţiali investitori, va fi realizată o bază sportivă şi de agrement pe suprafaţa de 14.208 mp; încercarea accesării unor fonduri europene nerambursabile; crearea unui site propriu pentru promovarea activităţii uniunii; eficientizarea administrării bunurilor din patrimoniul UCGN în vederea creşterii veniturilor; o bună colaborare cu administraţiile publice locale pentru identificarea şi soluţionarea potenţialilor litigii legate de folosinţa unor imobile proprietatea UCGN; organizarea simpozionului „Institutul de educaţie militară Năsăud”, precursor al Fondurilor Scolastice Grănicereşti Năsăudene şi al UCGN – 230 de ani de la înfiinţare; colaborarea mai bună cu mass-media.

         Economista Mariana Dâmbul a prezentat „Raportul privind execuţia Bugetului de Venituri şi Cheltuieli pe anul 2014, iar preşedintele Gheorghe Onul a citit proiectul Bugetului de Venituri şi Cheltuieli pe anul 2015. Cenzorul, ec. Ioan Suciu, a „dat” raportul privind modul de administrare a patrimoniului uniunii.

         Gheorghe Onul, preşedintele UCGN, a precizat: „Atâta timp cât voi fi preşedinte nu voi fi de acord să se înstrăineze ceva din patrimoniul Uniunii şi voi lupta pentru recuperarea în totalitate a părţilor înstrăinate. Voi susţine principalele surse de venit”.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5