Preţul corect al laptelui. Fiecare cu dreptatea lui

 

Fermieri, preşedinţi ai asociaţiilor de taurine, procesatori de lapte, şefi ai instituţiilor deconcentrate din sectorul zootehnic şi agricol şi-au dat întâlnire ieri la Palatul Administrativ, la dezbaterea pe tema „Valorificarea laptelui autohton”,  iniţiată de Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud, în parteneriat cu Radio Someş. La reuniune au participat mai toţi parlamentarii judeţului, care şi-au asumat susţinerea doleanţelor fermierilor din Bistriţa-Năsăud şi de oriunde, fie prin amendarea unor legi, fie prin iniţiative legislative. De altfel, prefectul Ioan Ţintean le-a cerut ambelor părţi – fermieri şi procesatori – să-şi transmită propunerile de îmbunătăţire a legislaţiei, pentru a fi promovate la instituţiile de resort.

         În prezent, pe masa parlamentarilor se află un proiect de lege al Guvernului privind stabilirea relaţiilor contractuale din sectorul laptelui şi al produselor lactate, care stabileşte condiţii stricte pentru vânzarea/cumpărarea laptelui crud, la care a făcut referire şi deputatul Stelian Dolha, membru în Comisia de agricultură şi silvicultură a Camerei Deputaţilor. Potrivit proiectului de act normativ, livrarea de lapte crud pe teritoriul României trebuie să facă obiectul unui contract scris între producători şi primii cumpărători.

         Nu va fi necesar să se încheie un contract sau o ofertă de contract ”dacă laptele crud este livrat de un producător unei cooperative al cărei membru este producătorul”. Actul normativ reglementează recunoaşterea organizaţiilor de producători, “constituite numai din agricultorii producători de produse lactate” sau asociaţiilor acestora pentru a negocia în mod colectiv clauzele contractelor, şi mai ales preţurile, “astfel încât să se consolideze puterea de negociere a producătorilor faţă de unitățile de prelucrare a produselor lactate, iar agricultorilor din sectorul produselor lactate să li se asigure venituri echitabile”.

         Ioan Cătinean (preşedinte Cooperativa BIO Bistriţa): Micul producător este o victimă sigură

         Preşedintele Cooperativei Bio Bistriţa, Petru Cătinean, a punctat necesitatea adoptării acestei Legi a laptelui, cum a fost denumită, pentru că în lipsa organizaţiilor de producători care să negocieze preţul laptelui, “micul producător este o victimă sigură”. Acesta a menţionat că lşegea ar trebui să interzică vânzarea laptelui direct către procesator.

         “Parlamentarii trebuie să scoată o lege care să nu poată fi ocolită de procesatori. (…)Europenii au dezvoltat organizaţiile de producători şi, până şi în cea mai prăpădită ţară, producătorii sunt în cooperative care procesează peste 50% din lapte. (…) Vând lapte din 2007, am avut cel mai bun preţ, de 1,30-1,35 lei. Numai prin organizaţiile de producători se poate semna un contract, pentru că micul producător este o victimă sigură. I se pun clauze contractuale, şi chiar dacă obţine la început un preţ de 1,30 lei/litru, dacă nu îndeplineşte condiţiile ajunge iar 80 bani. Am înfiinţat această Cooperativă Bio Bistriţa în care pot intra asociaţiile, organizaţiile de producători, astfel încât să negociem preţul pentru o jumătate, dacă nu un sfert din judeţ”, a precizat Petru Cătinean.

         “Purtătorul de cuvânt” al multor fermieri bistriţeni a dat ca exemplu al puterii “grupului” situaţia producătorilor din Corvineşti, Ardan, Budacu de Sus, Leşu sau Ilva Mare care au obţinut un preţ mai bun mai lapte. În judeţul nostru există 164 de asociaţii locale ale crescătorilor de taurine care  ar mai avea un pas de făcut pentru a se constitui în organizaţii de producători.  

***  

         Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine din Lunca Ilvei a spus răspicat că “preţul laptelui poate fi la mâna Guvernului”, acesta propunând introducerea subvenţiei pe produs, “pe litru de lapte”, dar şi o politică fiscală mai prietenoasă. Adică, produsele lactate în România au un TVA de 24%, în Franţa de doar 5%. În rest, vorbe…

***  

Teodor Roman (Romfulda): E o piaţă liberă, nimeni nu poate fixa preţul laptelui

         În numele procesatorilor a vorbit directorul Romfulda Beclean, Teodor Roman, care a pus punctul pe “i” în ceea ce priveşte calitatea, cantitatea şi preţul laptelui.

         “Trăim într-o piaţă liberă, nimeni nu o să poată fixa preţul. (…) Acolo unde noi colectăm, în fiecare centru de comună am făcut un centru, am angajat oameni. Preţul de 0,7-0,8 nu este un preţ corect, noi nu plătim sub 1 leu/litru pentru laptele “la găleată”. În Ungaria, preţul mediu al litrului de lapte este de 1,39 lei, în Cehia – 1,36 lei, în Lituania – 1,34 lei. (…)”, a explicat directorul Romfulda.

         Acesta a menţionat că există o diferenţă de preţ a laptelui şi între fermieri, adică cei care furnizează constant şi cel care vara îl dă “la centru” şi iarna îl vinde în piaţa din Beclean.

         “Ştim că au fost fonduri prin asociaţii, ce aţi făcut cu banii? Unde sunt banii pentru asociaţie? Trebuia să cumpăraţi tancuri (n.n. – de răcire), trebuia să vă organizaţi bine, să aveţi lapte de calitate. Ce aţi făcut?”, i-a întrebat Teodor Roman pe preşedinţii asociaţiilor crescătorilor de taurine.  

*** 

         Ca după orice dezbatere, a fost stabilită necesitatea înfiinţării unor comisii de lucru mixte, care se vor întâlni regulat, până la rezolvarea problemelor…

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5