Preţul iubirii

Mereu ne-am întrebat care este preţul iubirii? Care este sacrificiul suprem pentru dragostea adevărată, care este rolul frumuseţii ancestrale în viaţa noastră, şi mai presus de toate, când este inima împlinită. Aflată la a cincea carte scriitoarea Nazarica Munteanu ne propune o întâlnire cu supremul sentiment. Sub genericul „Preţul iubirii” ne întâlnim cu frumuseţea crudă a declaraţiilor de dragoste. Cartea apărută la Editura George Coşbuc conturează portretul complex al unei poete care exploatează pozitiv emoţiile, trăirile, vibraţiile. Sub umbra crucii este cel mai puternic sentiment: „ „Modelând din lut ulcioare/ Des mi-am aplecat/ Genunchii/ şi-am zidit în gând/ Iubiri”. 30 de poeme într-un continuu drum al săgeţilor aprinse de prea mult dor. Sub „suferinţa frunzelor de toamnă” cuvintele aleargă spre descoperirea amintirilor păstrate în sertarele inimii. Natura este părtaşă la fiecare simţire umană: În sărutul umbrelor/ Se clatină plopii”. Divinitatea aduce parfumul eternităţii: „ Mereu voi asista/ La nesfârşitul spectacol/ Al îngerilor”.

Metaforele abundă în fiecare strofă, Nazarica Munteanu redescoperind calea spre inimă, precum Cupidonul îndrăgostiţilor, drumul neştiut fiind bătătorit întru descoperirea florilor celeste. Cu un surâs eşti fermecat: „ Înserarea/ Înfrânge ziua de aur. / Cu briza surâsului/ Femeia înfrânge bărbatul”. Umărul de piatră al iubirii devine uman, prinde viaţă. Povestea primei iubiri este tulburătoare, pădureanca „cu trupul mângâiat de arbori” aducând lumina în noapte: „ De dorul tău/ deschid larg/Porţile zărilor/ Pipăindu-ţi numele/ Printre lacrimi/ de rouă”. Ce suntem noi? Ne răspunde poeta: „ Doar un fir de nisip/ Însufleţit de Dumnezeu/ Din apa mării”. Cu numele sculptat în dragoste, cu credinţă, poeta se sprijină de umărul iubirii, şoptind, de pe dealul cu îngeri, dorul nestâmpărat, în speranţa că va avea un trifoi pe care să scrie poemul de iubire.

Prin aceste poezii Nazarica Munteanu dovedeşte maturitatea literară, urcând încă o treaptă pe scara valorii. O carte a eternei iubiri pe care meri8tă s-o aveţi în bibliotecă şi din care să recitaţi, din când în când, persoanei iubite.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5