În prezenţa ministrului Culturii, dezvelirea bustului lui Alexandru Vaida-Voevod, în faţa Policlinicii

Vineri, de la ora 10.00, va avea loc, la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, seminarul de istorie „Marea Unire a românilor”, la care vor conferenția: Acad. Prof. Univ. Ioan-Aurel Pop - Rectorul UBB Cluj-Napoca, Prof. Univ. Ioan Bolovan - Prorector UBB Cluj-Napoca, Prof. Mircea Vaida-Voevod. Moderator: Mircea Gelu Buta.
La ora 12.00, în parcul din incinta Ambulatoriului integrat al Spitalului Județean de Urgență Bistrița (str. Gării, nr. 9-11), va fi dezvelit bustul lui Alexandru Vaida-Voevod, medic și primul Prim-ministru al României întregite. „Este un bust din bronz, identic cu cel de la Cluj, de la Opera Română, acolo unde se află şi Palatul lui Vaida Voievod. Ca să nu am discuţie cu autorităţile, voi amplasa acest bust pe domeniul spitalului, în faţa Policlinicii. La eveniment este aşteptat şi ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu”, a declarat Mircea Gelu Buta.
Alexandru Vaida Voevod (n. 27 februarie 1872, Olpret, azi Bobâlna — d. 19 martie 1950, Sibiu), om politic, medic, publicist, unul dintre liderii marcanți ai Partidului Național Român din Transilvania, apoi al Partidului Național Țărănesc. Vaida-Voevod a debutat politic în anturajul arhiducelui Franz Ferdinand, ca susținător al drepturilor românilor transilvăneni. După Unirea Transilvaniei cu România și fuziunea naționalilor transilvăneni cu țărăniștii din Vechiul Regat, s-a numărat printre liderii marcanți ai noului Partid Național Țărănesc.
În activitatea politică, Alexandru Vaida-Voevod a ocupat timp de trei mandate funcția de premier al României, remarcându-se de asemenea la conducerea Ministerului de Interne și a Ministerului de Externe. A sprijinit regimul autoritar al regelui Carol al II-lea, motiv pentru care i-a părăsit pe național-țărăniști și a întemeiat propriul partid. După instaurarea monarhiei autoritare a fost numit consilier regal, iar șeful statului l-a folosit pentru a-și justifica regimul, mizând pe credibilitatea unor politicieni cu experiență, care erau fideli monarhiei. Bunicul lui Alexandru Vaida a fost Alexandru Bohățel, participant la revoluția de la 1848. Școala primară a urmat-o la Cluj, iar liceul la Bistrița și Brașov, unde s-a format intelectual într-un mediu german, fapt care i-a permis înscrierea la Facultatea de Medicină din cadrul Universității din Viena.

Comentarii

25/04/17 13:40
Vizitator

La Bistrita, evenimentele premergatoare marcarii aniversarii a o sută de ani de la Marea Unire din 1918, ar trebui sa inceapa cu corectarea ineptiilor comise de primarul Cretu, care in 2012 a mutat in Piata Unirii bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din fața sediului Inspectoratului de Poliție Județean, fara sa stie ca numele pietei nu are nimic in comun cu „Mica Unire”. Dar, dupa mintea lui Cretu, Unire sa fie, nu conteaza daca-i Mare sau Mica. De unde sa stie Cretu ca din piata situata in fata bisericii greco-catolice de la „Coroana” delegatia Bistriţei participanta la Unirea din 1 decembrie 1918 a plecat spre Alba Iulia, dupa ce a primit credenţialul, adică mesajul de unire cu ţara. Pe de alta parte Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud a comandat şi plătit această statuie a lui Alexandru Ioan Cuza, pentru ca el a pus bazele Poliţiei moderne în România. Bustul lui Cuza a fost amplasat in 2004 in fata la IJP, intre altele si pentru pentru a pune in valoare sediul Politiei, aducand o nota de vizibilitate asupra cladirii care seamana mai mult cu un bloc de garsoniere din perioada comunista. De altfel, Primaria Bistrita a anuntat un concurs de soluții pentru un grup statuar în Piața Unirii, dedicat Marii Uniri din 1918, urmand ca bustul lui Cuza sa fie mutat inapoi la IJP.
Vezi: http://www.timponline.ro/primaria-vrea-concurs-de-solutii-pentru-un-grup...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5