Prietenia româno-poloneză, ieri la Beclean, azi în tot judeţul

După acordurile similare parafate în repetate rânduri la Beclean, în urma cărăra relaţiile reciproce s-au dezvoltat continuu pe relaţia Beclean - Siepraw, de vineri întregul județ Bistrița-Năsăud este înfrățit cu una dintre cele mai dezvoltate regiuni din Polonia, Myślenice, Voievodatul Polonia Mică (Malopolska). Președintele Consiliului Județean de la noi, Emil Radu Moldovan, şi omologul său, Starostele Josef Tomal, au semnat ”Înțelegerea de Cooperare” între cele două regiuni, în cadrul unei ceremonii oficiale la care au participat autorităţi ale administraţiei publice poloneze, dar şi primarul Nicolae Moldovan, promotor al acestor relaţii de prietenie şi parteneriat, mai ales de când Becleanul derulează proiecte comune cu Grupurile de Acțiune Locală și cu administrația din Myślenice.
“Scopul principal al colaborării îl constituie promovarea contactelor între cetăţeni, precum şi a schimburilor de experiență în domeniile administraţiei publice locale, culturii, economiei, ştiinţei și tehnologiei, sportului, sănătăţii, educației și tineretului”, a explicat pe Facebook Emil Radu Moldovan, pentru a oferi apoi detaliile unui schimb de experienţă pe tema salubrizării, atât de arzătoare în ceea ce ne priveşte: “Am profitat de această ocazie pentru a vizita depozitul ecologic de deșeuri al orașului reședință de județ, Myślenice. Municipalitatea de aici este considerată un exemplu de bună practică în domeniul colectării selective a deșeurilor și a valorificării acestora, primarul orașului, domnul Maciej Ostrowski, fiind invitat în mai multe regiuni din Europa pentru a prezenta modul de implementare a unuia dintre cele mai moderne sisteme de colectare a deșeurilor din Europa Centrală și de Est. Mă bucur că a acceptat să ne dea cât mai multe informații posibile despre procedurile prin care într-o perioadă de 7 ani a reușit acest obiectiv îndrăzneț și am primit promisiunea Domniei Sale că într-un termen rezonabil de timp va veni la Bistrița, unde vom organiza ateliere de lucru cu cei 62 de primari ai județului nostru, legat de implicarea autorităților locale în colectarea selectivă și valorificarea deșeurilor”.
Judeţul Myślenice este situat în zona de sud a Poloniei, la o distanță de 35 kilometri de orașul Cracovia, și are o populație de 117.000 de locuitori. Economia sa este axată pe cercetare în domeniul tehnologic, industria chimică, metalurgică şi a tutunului, exploatarea și prelucrarea de cărbune și minereu, agricultură și procesarea hranei.
Scrisoarea de intenţie pentru încheierea unui parteneriat între Bistriţa-Năsăud şi Myslenice afost semnată chiar de “Zilele oraşului Beclean”, când toată conducerea regiunii înfrăţite a venit la eveniment, încrezătoare în dezvoltarea noastră, pe care o vede tot mai acentuată, şi atrasă de oportunităţile de aici. Creşterea schimburilor bilaterale pe pelierul şcolar, sportiv, cultural, administrativ şi economic, nu doar pe relaţia Siepraw - Beclean, ci în cadrul extins al legăturilor dintre Myslenice şi Bistriţa-Năsăud, a fost dezideratul afirmat de ambele părţi participante la contextul aniversat creionat în festivitatea de deschidere a evenimentului aniversat de pe Someş, din vara acestui an. Conştienţi că avem ce învăţa din progresul lor şi din felul cum au ştiut să gestioneze criza din 2008, i-am primit cu bucurie şi deschidere. Uimiţi de ospitalitatea românească şi bucuroşi să aibă parte de o întâlnire peste aşteptări, oaspeţii polonezi au reafirmat atunci prietenia istorică dintre noi, găsind în trecutul comun suficiente argumente pentru colaborarea viitoare: de neuitat pentru ei sunt momentele din cel de-al Doilea Război Mondial, când refugiaţii polonezi au fost primiţi de români, iar reîntoarcerea la anul 1939, când “România şi Polonia aveau graniţe reciproce”, e o premisă pentru a lăsa prezentului şi oamenilor lui faptul de a uni frontiere.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5